Co si budeme nalhávat, každý výlet se nakonec stočí k debatě, kde se najíst. Protože se nechcete tahat s doma vyrobenými sendviči, ani si zkazit den hnusným jídlem, pátráte na internetu a hledáte restaurace s těmi nejlepšími referencemi. A snad jste natrefili i na tento náš článek. Přinášíme vám totiž osvědčené tipy na restaurace, které jsme sami vyzkoušeli a směle můžeme doporučit dál.

 

1BRASILEIRO

Ambiente Brasileiro

Zdeněk Pohlreich o Tomáši Karpíškovi v jednom rozhovoru prohlásil, že i kdyby si otevřel rozhlednu ve sklepě, bude tam mít narváno. Síť restaurací Ambiente se po Praze neustále rozrůstá, nejnovějším počinem je Kantýna spojená s řeznictvím. Určitě jste také slyšeli o populárním karlínském bistru Eska, jež nabízí trendy v gastronomii. My však nedáme dopustit na staré dobré Brasileiro, které funguje stylem all-you-can-eat. Takže si na něj vyhraďte takové dvě až tři hodiny, ať to stojí za to. Kromě salátového bufetu se tu dočkáte skvělých mas, která se opékají na špízu na grilu. Číšníci, takzvaní passadores de carne, pak obchází mezi stoly a z jehly vám kousek ukrojí přímo na talíř. Za nás jsou nejlepší kachní prsa, jehněčí kýta a hovězí pupek. V Praze si můžete vybrat, zda půjdete do Slovanského domu, či do Brasileira kousek od Staroměstského náměstí. Za tuto hostinu zaplatíte 785 Kč.
✱ Adresa: U Radnice 13/8 (nebo Slovanský dům, Na Příkopě 22), Praha 1
✱ WWW: brasileiro-slovanskydum.ambi.cz

2DISH

Dish

S burgery se v posledních letech roztrhl pytel a zatím se z něj stále sype. Obliba burgerů neklesá, zato je v přehršli podniků čím dál těžší vypátrat ty skutečně dobré. Dish mezi ně jednoznačně patří. Nás si získal skvěle ochuceným masem, v ústech se rozplývající bulkou, která se nelepí na zuby, a hlavně fitness hranolkami, což jsou bramborové hranolky se slaninou a javorovým sirupem. Megaprasárna, ale megadobrá. Kromě standardní nabídky se nezapomeňte rozhlédnout i kolem sebe, na tabulích objevíte ještě momentální a sezónní věci, které ve stálém menu nejsou uvedeny. A samozřejmě plusové body Dish dostává i díky svému gintonikovému menu. Za burger zde dáte okolo 200 korun.
✱ Adresa: Římská 1196/29, Praha 2
✱ WWW: www.dish.cz

3POHOSTINEC MONARCH

Pohostinec Monarch

Bývalý tapas bar Monarch se nově přeorientoval na českou a rakousko-uherskou kuchyni, v menu ale najdete i steaky ze stařeného masa, které jsou jedním z moderních twistů celého konceptu. Menu pomáhal sestavit Jan Punčochář, který ze svého týmu za šéfkuchaře Pohostince zvolil Jana Volšičku. V aktuálním menu, které se bude pravidelně obměňovat, najdete například telecí řízek, pečeného candáta, dušené žebro či kachnu se staročeskými lokšemi. A právě poslední jmenovaný pokrm jsme si zamilovali. Jídla z À la carte menu pořídíte do 300 korun.
✱ Adresa: Na Perštýně 349/15, Praha-Staré Město
✱ WWW. www.monarch.cz

4ZDENEK’S OYSTERS BAR

Zdenek’s Oyster Bar

Uznáváme, ústřice a další seafood spadají do vyšší cenové kategorie. Ale jste snad přeci na výletě! A věřte nám, to, co ve Zdenek‘s Oyster Bar předvádí šéfkuchař Jiří Nosek, za hřích a průvan v peněžence vážně stojí. S vínem vám poradí sommelier Jakub Šebela a vůbec se tu budete mít jako v bavlnce. Doporučujeme vyzkoušet spíše něco z Chef‘s Menu než jen klasické ústřice. Konkrétně nás si zde kdysi podmanili kohoutem na víně a bouillabaissou, z nynějšího menu doporučujeme račí bisque. Pokud však máte spadeno vyloženě na ústřice, dáme vám na výběr. Kromě Zdenek‘s Oyster Bar můžete vyzkoušet i nově otevřené Bubbles & Oysters Bistro v Pařížské ulici.
✱ Adresa: Malá Štupartská 636/5, Praha 1
✱ WWW: www.oysterbar.cz

5ŠPEJLE

Špejle

Zajímavý koncept vznikl v Jindřišské ulici. Bistro Špejle nabízí jídla po celý den, která jsou v jeho průběhu obměňována podle toho, jestli je zrovna čas snídaně, oběda či večeře. Můžete si vybrat ze sladkých, slaných, studených či teplých jídel. Ke snídani si můžete dát vejce Benedikt a k obědu už si pochutnat na slideru. Skvělé na tom je, že výdej zde funguje jako samoobsluha, prostě jen přijdete k pultu a vezmete si, co lahodí vašemu oku. Popisky zde nenajdete, milá obsluha vám však ráda prozradí, co se v daných pokrmech skrývá. Nezdržujete se ani hlášením výběru na pokladně, k tomu slouží špejle, jež se nevyskytuje v názvu podniku náhodou. Každý pokrm je totiž opatřen jednou či dvěma špejlemi, které značí hodnotu jídla. Jedna špejle se rovná 29 korunám. Až budete plní, jen přepočítáte špejle a připravíte si příslušný obnos.
✱ Adresa: Jindřišská 937/16, Nové Město
✱ WWW: www.spejle.eu

6GUSTON

Guston

Je čas se přesunout z centra na divoký Žižkov. Ten totiž skrývá nejeden gastronomický poklad. A zrovna Guston je opravdová skrytá perla. Designově zajímavá restaurace s příjemným personálem a skvělými pokrmy. Dá se říci, že jsme se prochutnali napříč jejich nabídkou a ani jednou jsme nebyli nespokojení. Proto nebojte a dejte si klidně burger nebo velké masové prkno, je-li vás víc. Anebo vepřová žebra, která stojí na samém vrcholu našeho pomyslného žebříčku. Ale pozor, ačkoli i polévky vypadají lákavě, doporučujeme kombinovat s hlavním chodem jen velkým jedlíkům. Porce jsou zde totiž pořádné. V průměru zde za jídlo zaplatíte 200 korun.
✱ Adresa: Prokopovo náměstí 3, Praha 3
✱ WWW: www.guston.cz

7HIGHLAND STEAK HOUSE

Jasně, pokud chcete naprosto bezkonkurenční steak v Praze, běžte do George Prime Steak a dalších super steakových restaurací v centru. Ale pokud chcete super steak za super peníze, je Highland Steak House na Žižkově tím pravým. Je trochu těžké jej vypátrat, my sami se o něm dozvěděli z doporučení. Webové ani facebookové stránky restaurace nemá, ale bez rezervace si spíše nesednete. Číslo na webu však dohledáte bez problému. Restaurace není velká a nečekejte super moderní gastronomii, spíš naopak. Zeleninová obloha, hranolky a kus masa. Ale co víc člověk ke spokojenosti potřebuje? Za 300g steak z nízkého roštěnce dáte okolo 200 korun.
✱ Adresa: Lucemburská 1832/38, Praha 3-Žižkov

 

8UMAMI SUSHI

Umami sushi (Autor fotografie: Kamil Pekař)

Sushi restaurace v centru Prahy, která probudí vaši pátou chuť. Ač se nachází v nákupním centru, je umístěna tak, že si při jídle nepřipadáte jako ve výkladní skříni a neproudí kolem vás davy nakupujících. Sushi je vynikající, plné čerstvých ryb a jejich grilovaný tuňák s omáčkou z japonských švestek s červeným pepřem vás doslova vystřelí na měsíc. Skvělé jídlo podtrhuje profesionální obsluha, která ví o podávaných pokrmech veškeré informace a ve výběru z menu dokáže bez problémů poradit. Za jídlo zaplatíte v průměru kolem 300 Kč.
✱ Adresa: NG Myslbek (1. patro), Na Příkopě 19, Praha 1
✱ WWW: www.umamisushi.cz

9CORTÉZ RESTAURANT

Vysočanská restaurace, která je umístěna v areálu bývalého pivovaru. Přivítá vás útulný interiér, velmi příjemný personál a chutné pokrmy šéfkuchaře a spolumajitele Jiřího Havla. Doporučujeme jejich steaky, domácí paštiku či rybí pokrmy. Bát se ale nemusíte ani české klasiky či těstovin. Za jídlo v průměru dáte 200 Kč.
✱ Adresa: Freyova 1/12, Praha 9 – Vysočany
✱ WWW: www.cortez.cz

 

10KOHOUT NA VÍNĚ

Kohout NA VÍNĚ

Brněnská restaurace a vinný bar, který jako první v Brně disponuje technologií coravin, díky níž rozlévají i dražší vína. Celkem evidují asi 200 druhů vín z celého světa. Jejich specialitou je kohout na víně, doporučujeme však ochutnat i jejich degustační menu, které stojí 995 Kč, s vínem 1 522 Kč. Personál očividně ví, co dělá, obsluha je vysoce profesionální, nikoliv však škrobená, o své hosty se umí dokonale postarat. Servis jídel je originální, svěží a moderní, designový interiér je jen perfektní třešničkou na dortu.
✱ Adresa: Dům umění, Malinovského 652/2, Brno
✱ WWW: www.kohout-na-vine.cz

11KOISHI

Koishi

Prvotřídní restaurace v Brně zaměřená na sushi a čerstvé mořské i sladkovodní ryby, která dbá na výběr surovin a vysokou kvalitu podávaných pokrmů. Kuchyni vede šéfkuchař Petr Fučík, ve vybrané dny sushi připravuje japonský sushimaster Noritada Saito. Evropská kuchyně se potkává s Asií. Kromě jídla oceníte i překrásný interiér a rychlou a velmi příjemnou obsluhu. Pravdou je, že Koishi nepatří mezi nejlevnější podniky, za oběd pro dvě osoby jsme platili přes 2 000 Kč, ale garantujeme vám, že litovat nebudete jediného halíře.
✱ Adresa: Údolní 11, Brno
✱ WWW: www.koishi.cz

12MAZANÝ ANDĚL

Moderní restaurace v centru Brna, která nabízí výběr ze šesti druhů piv a několika druhů vín z různých vinařských koutů. Jejich kuchyně je vesměs česká, nabízí skvělé polední menu a pyšní se i steaky či pokrmy k již zmiňovanému pivu, mezi kterými nechybí tatarský biftek, vepřová žebírka, hovězí burger nebo pečená kuřecí křidélka. Servis je svižný a velmi ochotný, je vidět, že se o své hosty starají s nadšením. Nejdražším jídlem je steak z hovězí svíčkové (260 Kč), jinak zde jídla stojí v průměru od 150 Kč do 200 Kč, což je na centrum Brna více než příznivé.
✱ Adresa: Šilingrovo náměstí 4/5, Brno
✱ WWW: www.mazanyandel.cz

 

13MORAVSKÁ CHALUPA

Nedaleko legendární Stodolní ulice se nachází klenot mezi restauracemi zaměřenými na českou klasiku. Moravská chalupa má sice lehce zastaralý interiér, který by si zasloužil rekonstrukci, ale je čistá a host se v ní cítí příjemně. Obsluha nešetří upřímnými úsměvy a své hosty poctivě obletuje, aby se cítili jako na návštěvě u babičky. Jídla jsou zde naprosto fenomenální, tedy pokud máte rádi českou klasiku. Výtečně dochucená zelňačka, pečená kachnička se zlatavou a křupavou kůrkou, vepřové kolínko či jelení hřbet… ať si zde objednáte jakýkoliv z těchto pokrmů, váš žaludek i chuťové pohárky budou vrnět blahem.
✱ Adresa: Musorgského 9, Ostrava
✱ WWW: www.moravskachalupa.cz

 

14SLAVIA

Slavia Svitavy

Restaurace ve Svitavách, kde se dá konečně dobře najíst. V přízemí se nachází stylový Šenk U Viléma a po vyjití pár schodů nás čeká moderní a svěží restaurační interiér. Rozhodně se jedná o nejlepší podnik, který město v současné chvíli nabízí: baví nás jejich servis pečené kachny, guláš z divočáka, bramborové noky s houbami a smetanou, hovězí líčka i krkovička na pivě. Za jídlo zaplatíte zhruba 200 Kč, na což si pár lidí stěžuje s tím, že „na Svitavy je to hodně“, ale pravdou také je, že takhle dobré jídlo je na Svitavy nadstandardní a jeho nacenění je podle nás tudíž v naprostém pořádku.
✱ Adresa: Náměstí Míru 134/72, Svitavy
✱ WWW: www.slaviasvitavy.eu

15NA ČECHÁCH

Na Čechách

Stylový restaurant Na Čechách na vás dýchne dobovou a hlavně pohodovou atmosférou. Interiér laděný do dvacátých let, posezení na zahradě, záhony bylinek, foliovník s rajčaty či okurkami, stádo koz a muflonů ve velké ohradě, dva koníci, dva pejsci a relaxující kocouři. Sem se jezdí za odpočinkem a nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. Restaurant nabízí jak pokrmy pro milovníky masa, tak i pro vegany a vegetariány. Jen si to představte: veganské zeleninové placičky s kapustou, kořenovou zeleninou, ovesnými vločkami a semínky, grilovaný tempeh a bylinkové brambory, sypané klíčky, pestrý letní salát – variace listových salátů, zeleniny a hroznového vína, balsamico // na bylinkách grilovaná hlíva ústřičná se smetanovo-liškovou omáčkou, bramborové placky s divokým česnekem // filet z tuňáka v sezamové krustě s tymiánem, jemná smetanovo-brusinková omáčka, máslové brambůrky s bylinkami // šafránové risotto s kousky grilovaného lososa a cuketou, sypané parmezánem, bazalkové pesto (lze připravit i ve vegetariánské variantě se sušenými rajčaty) // domácí králičí paštika s horkým rybízovo-brusinkovým přelivem a mandlemi, domácí kváskový chléb… Sbíhají se vám sliny stejně jako nám?
✱ Adresa: Lačnov 3 u Poličky
✱ WWW: www.nacechach.cz

16U ZBĚHLÍKA

U Zběhlíka

V restauraci U Zběhlíka byl natočen jeden z nejdojemnějších a nejemotivnějších dílů kuchařské show Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich jim nakonec udělil nálepku se třemi hvězdičkami a musíme říct, že zaslouženě. Mile vyhlížející stavení ve venkovském stylu, navíc uprostřed přírody a s velkým pozemkem s hospodářskými zvířaty (hosté si mohou po pozemku udělat procházku a zvířata si prohlédnout) i s třešní, rajčátky, jahodami či malinami (které si mohou hosté natrhat, co hrdlo ráčí). Rodina Kuřova, které restaurace patří, rozhodně nezahálí. Každou chvíli přichází s nějakou novinkou, organizují tématické víkendy (například zvěřinový víkend nebo zabijačkový víkend – zde se mohou hosté zúčastnit kompletní zabijačky od čištění kůže až po ochutnávku jitrniček, jelítek nebo tlačenky). Menu se mění dle sezony, za ochutnání rozhodně stojí králík, hamburger „obouruč“, svíčková, kuře na citronu, pstruh z místního potoka i grilovaná kachní jatýrka.
✱ Adresa: Čistá 396, Čistá u Litomyšle
✱ WWW: www.uzbehlika.cz

17U TLUSTÝCH

U Tlustých

Perla jižní Moravy, to není jenom Pálava a vinné sklípky, ale i restaurace U Tlustých. I ta získala nálepky od Zdeňka Pohlreicha, které dohromady čítají pět hvězdiček, což je nejvyšší ocenění, které kdy v pořadu oblíbený šéfkuchař udělil. Hned u vchodu vás přivítá milá a usměvavá obsluha, zavede vás ke stolu a nabídne jídelní lístek. I když si z něj objednáte cokoliv, nemůžete být nespokojeni. Ať už si pochutnáte na kachním prsu, králičím hřbetu, vepřové kotletě nebo dáte přednost moravskému vrabci, pečené kachně či grilovanému sivenu, ani v jednom případě neuděláte chybu.
✱ Adresa: Pekařská 88, Lednice
✱ WWW: www.utlustych.cz

18HOTEL SLADOVNA

Hotel Sladovna se nachází v Černé Hoře v těsné blízkosti Pivovaru Černá Hora – nejstaršího pivovaru v České republice. Nabízí čistý a příjemný interiér včetně venkovní zahrádky. Obsluhující personál je vstřícný a velmi příjemný, nabízené pokrmy mají úroveň. Rillettes, silný hovězí vývar, pivovarský guláš, kachna na česneku, závitky z punkevního pstruha, pštrosí medailonky, kuřecí Supreme či saláty a těstoviny potěší oko i žaludek. Pokud budete mít kolem Černé Hory cestu, je Sladovna sázkou na jistotu.
✱ Adresa: Černá Hora 3/5, Černá Hora
✱ WWW: www.hotelsladovna.cz

 

19RACEK

Restaurace Racek

Pokud vyrazíte na dovolenou do Luhačovic, rozhodně zajděte do restaurace Racek. Čeká vás příjemná venkovní zahrádka, stylový interiér a v sezoně se zde koná i řada koncertů. Obsluha je milá a jídla jsou skvělá. Rozhodně doporučujeme domácí husí paštiku, italskou rajčatovou polévku, lososa, rib eye steak i palačinku s listovým španátem. Během naší dovolené v Luhačovicích jsme chodili do této restaurace denně a vždy jsme byli maximálně spokojeni.
✱ Adresa: Dr. Pálka Blaho 960, Luhačovice
✱ WWW: www.racek.luhacovice.cz

20EB DINERS

EB diners

Americký diner ve stylu 50. let se nachází na hlavní dopravní tepně Svitavy – Brno. Na první pohled zaujme stylový interiér, který připomíná americké filmy, nejvíce ale lákají burgery, které jsou zde hostům servírovány. Jsou výtečně ochuceny, masem se nešetří a když se do nich zakousnete, automaticky přivřete oči slastí… Ochutnejte pravou Ameriku!
✱ Adresa: Voděrady 176, Krhov
✱ WWW: www.ebdiners.cz

21EDEN

Restaurace Eden v Boskovicích se nachází nedaleko hojně navštěvovaného Westernového městečka. Je zde velké venkovní posezení i příjemný interiér uvnitř restaurace. Rodiče s dětmi potěší i větší dětský koutek. Z předkrmů nejčastěji objednáváme hovězí carpaccio, chuťové buňky potěší i výtečná staročeská kulajda. Pečená vepřová žebírka nikdy nezklamala a steak nám vždy na stůl dorazil v úpravě, kterou jsme si přáli. Hovězí líčka a pečené králičí stehno se švestkovou omáčkou jsou „highlightem“ typické české kuchyně. Milá obsluha i rozumné ceny jsou další aspekty, které nás nutí se do restaurace vracet (a vracíme se rádi).
✱ Adresa: Sv. Čecha 17, Boskovice
✱ WWW: www.eden-restaurace.cz

 

22SUSHIBAR UH

SushiBar UH

Velice vstřícná obsluha, kvalitní sushimaster, sushi poctivě naplněno čerstvými surovinami a svižný, příjemný interiér. To ze SushiBaru v Uherském Hradišti pro nás dělá podnik, do kterého se rádi vracíme. Ve všední dny nabízí zajímavé kombinace poledního menu a neruinují peněženku.
✱ Adresa: Mlýnská 1 295, Uherské Hradiště
✱ WWW: www.facebook.com/sushiuh

23NA LOUCE

NA LOUCE (Autorka fotografie: Lenka Frýdková)

Čtyři kilometry od Žďáru nad Sázavou směrem na Jihlavu, v městysu Nové Veselí, se nachází Restaurace a Penzion Na Louce. Přivítá vás hezká venkovní zahrádka a stylový a moderní, čistý interiér. Obsluha ví, že úsměv nic nestojí a hostům věnuje mimořádnou péči. To samé platí i o kuchyni: jídla jsou servírovaná rychle, ale na kvalitě rozhodně nestrádají. My si nejvíce oblíbili hovězí medailonky s liškami a bramborovými plackami, špíz ze tří druhů masa a smetanovou bramborou, mezi bezmasými jídly vyniká lilek s kuskusem a sladká tečka na závěr je ve formě nadýchaných lívanečů s lesním ovocem. Průměrně zde za jídlo zaplatíte necelých 200 Kč.
✱ Adresa: Žďárská 353, Nové Veselí
✱ WWW: www.nalouce.cz

24RESTAURACE A HOTEL U LÍPY

Nachází se ve zvýšeném přízemí budovy, hostům nabízí posezení jak ve vnitřní – stylové – části, tak i na venkovní zahrádce. Jejich kuchyně je vyhlášená a na její pověsti není ani špetka nadsázky. Pravdou je, že při pohledu na menu se může host zarazit nad některými názvy pokrmů (šéfkuchař Zdeněk Pohlreich by se možná chvílemi chytal za hlavu), ale nenechte se odradit. Maso mají zvládnuté lépe než v kdejakém steakhouseu a českou klasiku tam má zřejmě pod palcem starší babička z pohádky, jinak si neumíme vysvětlit, proč se při každé návštěvě necháme zlákat na pečenou kachnu nebo famózní dršťkovou polévku.
✱ Adresa: Do Jezírek 70, Krušovice
✱ WWW: www.hotelulipykrusovice.cz

 

25JELÍNKOVA VILA

Jelínkova vila

Jelínkova vila je unikátní tím, že se zaměřuje na ryby. Nejde ale o jen tak ledajakou rybí restauraci, tahle má totiž vlastní sádky. Takže kuchaři ráno vyrazí a naloví ryby na ten den a připravují je zaručeně čerstvé. Ochutnat můžete známé ryby jako kapra či pstruha, ale také lína, sumce, štiku nebo úhoře. Komu ryby nevoní, vybere si z nabídky dalších pokrmů. A kromě vlastních sádek zde vaří také pivo Harrach, pojmenované po místním šlechtici. Interiér je pojat jako starý mlýn, kterému dominuje mlýnské kolo.
✱ Adresa: Třebíčská 342/10, Velké Meziříčí
✱ www.jelinkovavila.cz

26ENTREE RESTAURANT

Entree Restaurant

V olomouckém Entree si budete připadat jako v jiném světě. Už při vstupu vás ohromí design restaurace, který evokuje zahradu, pevninu, vodu i nebe. V tomto duchu je koncipováno i menu, které je rozloženo do čtyř částí podle použitých surovin. Šéfkuchař Přemek Forejt je vcelku známý tím, že se nebojí neobvyklých kombinací a moderních gastronomických technik. Celkem proslulý se stal díky zmrzlině z cibulových slupek, cibule samotná je ostatně jednou z jeho nejoblíbenějších surovin v kuchyni. Vybírat můžete z À la carte, nebo ze dvou degustačních menu. My doporučujeme spíše degustační menu, které vám nabídne průřez nabídkou této restaurace, a to za vcelku přijatelný peníz – šestichodové menu za 850 Kč a devítichodové menu za 1 050 Kč.
✱ Adresa: Ostravská 975/1, Olomouc
✱ WWW: www.entree-restaurant.cz

27ŠATLAVA

Šatlava

V Hradci je bohužel docela těžké najít dobrou, reprezentativní restauraci s konstantním výkonem. Vcelku dobrá je restaurace Černý kůň na Malém náměstí, ale bohužel výkony kuchařů jsou rozkolísané a už se stalo, že jednou jsme na to samé jídlo pěli chválu a podruhé z něj byli zklamaní. Dobré ohlasy jsou i na Localis na Velkém náměstí, jídlo ze sezónních a lokálních surovin splňuje všechny současné trendy, ale celkový dojem naneštěstí kazí obsluha.

Jedinou restaurací v Hradci Králové, za kterou si stojíme, je tak Šatlava se svou moderní českou kuchyní. Za hlavní chod zde dáte okolo 300 korun.
✱ Adresa: Dlouhá 101/13, Hradec Králové
✱ WWW: www.restauracesatlava.cz

 

Na článku spolupracovaly: Soňa Hanušová (Brasileriro, Dish, Zdenek’s Oysters Bar, Špejle, Guston, Highland, Jelínková vila, Entree, Šatlava) a Šárka Hromádková (Umami, Cortéz, Kohout NA VÍNĚ, Koishi, Mazaný Anděl, Na Čechách, Slavia, Moravská Chalupa, U Zběhlíka, U Tlustých, Sladovna, Racek, EB Diners, Eden, SushiBar UH, Na Louce, U Lípy)