Vánoce jsou doba, kdy by si i nekuchaři měli sednout k dobré sváteční večeři. Někdo má ale rozličné stravovací diety, ať už kvůli alergii na lepek, nebo je třeba vegetarián. Právě pro ně jsem se pokusila vymyslet alternativní vánoční menu, ke kterému zmíním i různé možnosti obměny podle různých stravovacích potřeb. Všechny recepty jsou v množství pro čtyři osoby.
CELEROVÝ KRÉM (vege, vegan, celiak)
Ačkoliv celer běžně nemám ráda (je na mě moc aromatický) a nedávám ho ani do bramborového salátu, tohle je jediná úprava, ve které je za mě opravdu dobrý. A to už něco vypovídá! Navíc se jedná o rychlou a nenáročnou přípravu pokrmu.
Potřebujeme:
větší hlavu celeru
kousek másla (pro vegany rostlinný tuk)
200 ml smetany na vaření (pro vegany veganskou)
sůl, pepř
Postup:
Celer očistěte a pokrájejte na větší kostičky. V kastrolu rozehřejte máslo/tuk a celer na něm opékejte, aby chytl zlatavou barvu. Když je všechen celer aspoň trochu orestovaný, zalijte ho vodou a duste doměkka. Poté polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem.
RYCHLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ MAJONÉZY (vege, vegan, celiak)
Tohle je rychlá alternativa salátu, kterou si můžete udělat i během roku k běžnějšímu jídlu. Oproti klasickému je totiž zdravější, protože není plný majonézy. Hořčici doporučuji dávat spíše výraznější, tedy dijonskou nebo kremžskou, ale tady samozřejmě záleží hlavně na vaší preferenci.
Potřebujeme:
1 kg brambor
3 lžíce hořčice
2 lžíce medu (pro vegany agáve sirup)
3 větší jarní cibulky
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte vystydnout. Poté je oloupejte a pokrájejte na silnější plátky. Cibulku pokrájejte na kolečka a přidejte k bramborám. Smíchejte pár lžic olivového oleje, med/agáve a hořčici a tuto zálivku nalijte k bramborám. Osolte, opepřete a opatrně promíchejte.
Do rychlého bramborového salátu majonézu samořejmě přidat můžete, pokud vám zdravotně nijak neublíží.
HLÍVA ÚSTŘÍČNÁ V TROJOBALU (vege)
Pokud nemáte rádi ryby, nejíte maso nebo vám prodej vánočních kaprů přijde jako týrání zvířat a hledáte alternativu, zkuste hlívu ústřičnou v trojobalu. Hlíva nemá typickou houbovou chuť, která některým strávníkům vadí, a jelikož je tužší, má jako náhrada masa ideální konzistenci.
Potřebujeme:
2 balení hlívy
vejce
mléko
strouhanku
hladkou mouku
sůl, pepř
Postup:
Hlívu opláchněte, odřízněte konce nožiček, osolte a opepřete. Vejce si rozklepněte do hlubokého talíře a prošlehejte vidličkou s trochou mléka. Mouku i strouhanku také dejte zvlášť do hlubokého talíře. Obalte v klasickém trojobalu, tedy mouka-vejce-strouhanka a smažte na oleji. Hlívu odkládejte na talíř či do mísy a porce prokládejte ubrousky nebo kuchyňskou utěrkou, abyste se zbavili přebytečného tuku.
RYBA V QUINOE (celiak)
Tuhle úpravu jsem udělala pro celiaky. Je to, pravda, už trochu netradiční úprava, ale pokud si dáte kapra, není to až tak zásadní rozdíl. Já použila lososa, protože jsem ho zrovna měla po ruce. Quinoa dá jídlu lehce oříškovou chuť.
Potřebujeme:
4 porce ryby
cca 2 hrsti quinoy
cca hrst mletých ořechů
sůl, pepř
Postup:
Pokud je potřeba, rybu ještě očistěte od blanek a šupin, případně odřízněte tučnou břišní část. Quinou uvařte doměkka, poté slijte vodu a připravte si ji do hlubokého talíře jako strouhanku, smíchejte s mletými ořechy, osolte a opepřete. Rybu osolte a opepřete, navrch posypte směsí quinoy a ořechů a přimáčkněte ji na maso. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, osmažte v ní rybu nejprve směsí dolů, poté kůží. Pokud se bojíte, že by se vám směs na pánev přichytila, doporučuji rybu upéct v troubě.
SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR
K Vánocům samozřejmě patří i cukroví, ale se studiem a prací nemám letos na pečení moc čas. Proto jsem se rozhodla část cukroví nahradit nepečenými kuličkami. Navíc jsou některé vegan a raw, takže se dobře pojí s mou snahou o zdravější stravování. Jedna verze je dokonce proteinová. Ale nebyla bych to já, aby aspoň jeden recept nebyl trochu dekadentní, takže vás v tomhle přehledu receptů čekají nejen zdravé varianty podobné flap jacku, proteinová varianta pro sportovce, ale také jemné levandulové lanýže z bílé čokolády. V receptech používám sušené fíky, protože je mám radši, klasicky se ale v takových receptech používají sušené datle, výběr je na vás. Datle i fíky alespoň na pár hodin před zpracováním namočte do vody (nebo do rumu, ať jsou ty Vánoce veselejší). Množství vždy vychází zhruba na 15 kuliček.
Levandulové s bílou čokoládou
Potřebujeme:
100 g másla
100 g bílé čokolády
1 lžička levandule
moučkový cukr
Na obalení: mleté mandle, kokos
Postup:
Máslo rozpusťte na mírném plameni, vhoďte do něj levanduli a nechte pár minut vylouhovat. Pokud levanduli v lanýžích nechat nechcete, máslo přeceďte. Já mám ráda výraznou levandulovou chuť, takže ji v másle nechávám. Poté v másle rozpusťte posekanou čokoládu, můžete přidat ještě pár lžiček moučkového cukru. Směs dejte vychladit, než s ní budete znovu pracovat. Jakmile směs ztuhne, vykrajujte lžičkou jednotlivé porce a rychle je uválejte do kuliček, aby se moc nerozpustily. Obalte v mletých mandlích nebo kokosu.
Fíky, kakao, ořechy
Potřebujeme:
200 g sušených fíků
2 lžičky kakaa
½ hrnku ořechů (para, makadamové, vlašské, mandle, kešu)
špetku skořice
Na obalení: kakao
Postup:
Vše rozmixujte a promíchejte v robotu se sekací násadou. Uválejte kuličky a obalte v kakau.
Fíky, mandle, brusinky
Potřebujeme:
200 g sušených fíků
½ hrnku mletých mandlí
¼ hrnku sušených brusinek
Na obalení: mleté mandle
Postup:
Opět vše rozmixujte, vytvarujte kuličky a obalte v mandlích.
Matcha
Potřebujeme:
4 g čaje matcha
¼ hrnku kokosu
½ hrnku ořechů
med/agáve
Postup:
Ořechy pořádně rozemelte, aby začaly pouštět olej, poté do nich zapracujte zbytek surovin. Pokud máte matchy hodně, můžete v ní i kuličky obalit, vcelku to ale není potřeba. Překvapilo mě, že výsledek chutná docela podobně jako vanilkové rohlíčky.
Proteinové s burákovým máslem
Pro fitness nadšence moc sladkého není, povětšinou jsou to proteinové tyčinky, které mi připadají moc drahé a „na jedno brdo“. Proto jsem začala zkoušet různé proteinové kuličky a tyto představují takový základ.
Potřebujeme:
2 odměrky proteinu (bez příchuti nebo vanilkový)
4 lžíce burákového másla
2 lžičky kakaa
½ hrnku ořechů
agáve/med
Na obalení: kakao
Postup:
Ořechy rozemelte, poté do nich zapracujte zbytek surovin. Kdyby byla směs moc řídká, můžete přidat třeba trochu mletých vloček nebo dát směs před dalším zpracováním vychladit, aby burákové máslo ztuhlo. Ze směsi vypracujte kuličky a obalte v silnější vrstvě kakaa.
Autor fotografií: Jakub Hlaváč