Jsou ozdobou každé kuchyně, krásně voní, a ještě lépe chutnají. Řeč je samozřejmě o bylinkách. Ty nejoblíbenější a zároveň běžně dostupné můžete s trochou péče vypěstovat přímo doma na parapetu. O bylinky se zvládne starat opravdu každý, bez rozdílu pěstitelských zkušeností. Správně zvolené čerstvé koření vykouzlí z běžných receptů kulinářské veledílo a svou vesele zelenou barvou prozáří kuchyň, aby vypadala jako z reklamy na moderní a zdravý životný styl.

V květináči se bude celoročně dařit většině známých rostlinek, pokud jim dopřejete dostatek světla, kvalitní substrát a přiměřeného množství vody. Pokud si říkáte, že přece nemůže být možné vypiplat výborné koření za oknem paneláku nebo se obáváte, že umoříte i kaktus, sledujte pozorně tento návod a rostlinky vám budou blahem samy skákat do hrnce.

Nákupní seznam 

Bez základního vybavení se pochopitelně neobejdete. Musíte mít prostor, kde budete bylinky pěstovat, k čemuž se nejlépe hodí truhlíky či květináče. Ty naplníte hlínou, dnes už se dá sehnat i speciální pro pěstování bylinek, a na dno umístíte písek či drobné kamínky, které budou odvádět vodu do misky, abyste bylinky neutopili, nebo jim naopak pomůžete nasát vodu z misky do kořenů. Drenáž obecně provzdušní kořenový systém, aby lépe přijímal živiny. Truhlíky a květináče vyberte radši větší a dejte rostlinkám šanci dobře zakořenit do hloubky, aby rostly do výšky. Nakonec samozřejmě potřebujete semínka bylinek.

Klíč ke klíčení

Semínka musí nejdříve klíčit, třeba na mokrém ubrousku. Mezitím, co denně kontrolujete klíčky jako čerstvě narozená štěňátka (to není povinné, ale který zahradník to nedělá, že…), připravíte bylinkám bydlení v truhlíku. Jak už víte, dospodu patří drenáž v podobě písku a navrch substrát, ideálně s rašelinou.

Když bylinky vyklíčí natolik, že máte chuť s nimi začít něco odemykat, zasaďte je do hlíny a pořádně zalévejte.

Místo semínek si můžete samozřejmě pořídit už vzrostlé sazenice v zahradnictví, nebo v supermarketu. Jestli ale mluvíme o klíčcích jako o slepých a holých štěňatech, k bylinkám ze supermarketu byste měli přistupovat jako k odrostlému zvířátku z útulku, které předchozí majitel zanedbával. Potřebují přesadit do lepšího substrátu, než je ten původní, na kterém obchody šetří, a odstranit zvadlé listy, protože se zaléváním to je mezi regály taky bída.

Samá voda…

Základním předpokladem pro úspěšné pěstování bylinek je voda, světlo a teplo. Přes léto je nechte klidně venku na terase nebo na balkoně a v zimě byste měli mít doma aspoň 20 stupňů, aby se jim s vámi dobře žilo. Svědčí jim velké množství světla, proto se nebojte je vystavit na přímý sluneční svit. Naopak za průvan vám nepoděkují.

Většinu bylinek stačí zalévat jednou nebo dvakrát týdně, ale existují žíznivé výjimky, jako je bazalka nebo pažitka, které si žádají vodu klidně denně nebo obden. Pokud máte poblíž květináčů topení, můžete rostliny čas od času orosit.
Přibližně jednou za dva týdny mají rády i výživnější stravu v podobě hnojiva.

A můžu to ochutnat?

Ideální doba pro klíčení semínek jsou jarní měsíce. Sklízet celé rostliny budete nejspíš začátkem podzimu, protože některé bylinky jsou jednoleté, a pokud máte zahradu, na zimu se zatáhnou. Lístky můžete samozřejmě uždibovat celý rok, ale v rozumném množství, aby rostlinka přežila. 

Co pěstovat?

V podstatě kromě sezónních jarních bylinek vám doma může růst téměř jakékoliv koření. Naprostý základ kuchyně i pěstování je bazalka, která se pyšní širokým využitím v přípravě spousty jídel. Sušená poslouží jako koření, čerstvá do salátu, navíc z ní můžete vyrobit například pesto. Mezi další zajímavé bylinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti, patří voňavé oregano nebo rozmarýn. Doma se dobře daří i pažitce a kopru nebo třeba libečku. 

Soukromý tip je citronový tymián. Je to bezkonkurečně nejlepší koření na ryby nebo grilování. Stačí jím lehce posypat třeba pstruha pečeného na másle a budete se olizovat až za ušima.

U citronu ještě chvíli zůstaneme s doporučením citronové trávy. Když přelijete pár stébel téhle elegantní bylinky horkou vodou, získáte výborný osvěžující čaj. Po usušení stále krásně voní a dá se použít třeba jako náplň voňavých pytlíčků do skříně. Vůní se může pochlubit i rýmovník, který kromě svěžích hebkých listů pomůže uvolnit ucpaný nos při rýmě, pokud si k němu přičichnete. Léčivé stálice jsou i osvěžující máta a uklidňující meduňka. 

Samozřejmě můžete experimentovat i s dalšími rostlinami. Důležité je najít ty, které vám chutnají a pomáhají, a taky zjistit, jakým rostlinám se ve vašem domově nejvíce daří. A dál už je to na vás.