- Reklama -

Znáte to: sedíte si tak v baru v kanadském Torontu, obsluha vám přinese účet a vy si lámete hlavu, kolik tomu sympatickému a ochotnému Kanaďanovi, který se o vás tak hezky staral, máte nechat jako tuzér. Magazín Kulturio vám přináší přehled pravidel spropitného v oblíbených turistických destinacích celého světa. Zahrajeme si tak trochu na Ladislava Špačka a dozvíme se něco o etiketě spropitného. Společně zjistíme, komu v které zemi věnovat spropitné a komu ne; kolik peněz za jakou službu, abychom správně ocenili naši (ne)spokojenost.

 

BLÍZKÝ VÝCHOD

 

DUBAJ

Hotely, restaurace, bary: desetiprocentní tuzér je už zahrnutý v ceně. Nestyďte se přidat pár dirhamů navíc.
Obsluha při parkování (valet) a portýři: obvykle 10 dirhamů.
Zabalení nákupu do tašek: oceňte pár drobnými.
Taxi: můžete potěšit bankovkou v hodnotě 5 dirhamů.

 

EGYPT

Restaurace: tuzér už je v ceně; přidejte 5–10 % navíc.
Hotel: 1–2 americké dolary na den za úklid pokoje (plaťte průběžně). 1 dolar za každé zavazadlo pro portýra. Recepčnímu dejte 10–20 dolarů na začátku pobytu, bude vám pak velmi nápomocný.
Taxikáři: 10–15 % z ceny. Průvodci: 20 dolarů na den na osobu; řidiči o malinko méně.
P.S.: Dolary jsou často vítány více než místní měna.

 

IZRAEL

Restaurace: Spropitné je zahrnuto v ceně; přidejte 1 šekel za každého hosta.
Hotel: Pár šekelů recepčnímu, chcete-li menší laskavost. 6 šekelů za zavazadlo pro portýra, to samé za úklid pokoje za den.
Taxi: 10–15 % z ceny.
Průvodci: 90–120 šekelů na den za osobu.
Průvodci – řidiči: 120–150 šekelů.
Dejte přednost spropitnému v šekelech před jinou měnou (dolar, euro).

 

Spropitne
Autor fotografie: Yaongkamd (Creative Commons)

 

JORDÁNSKO

Restaurace: tuzér je již v ceně; přidejte 5–10 % pro číšníka.
Hotel:
1 dinár za zavazadlo pro portýra, to samé za den za úklid pokoje.
Chcete-li větší laskavost, dejte spropitné recepčnímu na začátku pobytu.
Průvodci:
30 amerických dolarů na den.
Taxi:
10–15 % z ceny. Osobní řidič: 30 dolarů na den.
Beduíni v Petře budou neodbytní: pokud jste jim již spropitné jednou dali, nebojte se je důrazně odmítnout při jejich opakovaném pokusu říct si o dýško.
Dolary i eura jsou vítány.

 

KATAR

Restaurace: 15–20 % z ceny.
Hotel: Funguje zde podobný systém jako v USA. 2–5 dolarů pro vrátného, pokud vám objedná taxi; 2–5 dolarů pro pokojské za den; to samé za každé zavazadlo pro portýra.
Řidiči: 10 dolarů za den za osobu. Průvodci: 5 dolarů za den za osobu.
Americké dolary jsou vítány.

 

SAÚDSKÁ ARÁBIE

Restaurace: Spropitné není v ceně, přidejte 10–15 % z útraty. Nedojedené jídlo si nenechávejte zabalit – buď si ho odnesou domů zaměstnanci restaurace, nebo se rozdá lidem bez domova.
Hotel: Aby si vás recepční pamatoval, dejte mu na začátku pobytu 20–25 dolarů. Portýrům dejte 1–2 dolary za zavazadlo a pokojským nechejte každý den 2 dolary.
Průvodci: 10 dolarů za osobu za den, pokud jste ve větší skupině, tak 7 dolarů za osobu.
Řidiči: 5 dolarů za osobu za den. Mají-li pomocníky, co udržují auto čisté a zajišťují vodu, dejte jim 2 dolary za osobu za den.
Dolary jsou vítány.
P.S. Při návštěvě mešity dejte 1 dolar osobě, která rozdává hábity pro ženy, a 50 centů člověku, který vám hlídá boty. Je vhodné nepředávat spropitné příliš okatě: v obálce, do kapsy nebo při podání ruky.

 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

Restaurace: Jako v USA, tedy 15–20 % z ceny.
Hotel: 30–35 dolarů věnujte recepčnímu, budete-li potřebovat jeho služby (např. rezervace v restauraci). Portýrovi 2 dolary za zavazadlo, vrátnému 2–3 dolary za přivolání taxi, pokojským nechte 3 dolary za den.
Průvodci: 10–20 dolarů za osobu za den.
Řidiči: 5 dolarů za osobu za den.

 


AFRIKA

 

MAROKO

Restaurace: 10 procent z ceny je velmi velkorysé spropitné, ale ujistěte se, jestli již není zahrnuto v ceně.
Hotel: 2 dolary za zavazadlo pro portýra. 10 dolarů recepčnímu na začátku pobytu. Pokojské nechejte 5 dolarů za den, pokud možno plaťte den ode dne.
Taxi: zaokrouhlete částku nahoru k další 10dirhamové bankovce.
Osobní řidiči a průvodci: 20 dolarů na den.
P.S. Dolary vítány. Spropitné předávejte nenápadně, např. při podání ruky.

 

J.A.R.

Restaurace: 10–15 % pro číšníka.
Hotel: Portýrovi věnujte 1 dolar za každý kufr a pokojské tu samou částku za den. Recepčnímu dejte 3–5 dolarů.
Taxikáři: 10 %.
Soukromí řidiči a průvodci: 25 dolarů za osobu na den.

 


SEVERNÍ, STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKA

 

ARGENTINA

Restaurace: 10 % pro obsluhu.
Hotel: Alespoň 25 pesos portýrovi a až 45, pokud je opravdu velmi ochotný.
Taxi: zaokrouhlete částku nahoru. 10% tuzér věnujte řidiči v Argentině běžné služby zvané „remis“. Řidič, který vás vozí celý den, dejte spropitné 10 % – je-li opravdu dobrý, klidně přihoďte víc.
Průvodce: 150–300 (i víc, pokud je průvodce dobrý) pesos na den.
Dolary jako spropitné jsou v Argentině vítány. Přivezte si je ale už s sebou, nejsou totiž v zemi k sehnání.

 

BRAZÍLIE

Restaurace: Žádný tuzér navíc. 10 % za „serviço“ je již zahrnuto v ceně.
Hotel: Portýrovi dejte 2 dolary za každé zavazadlo. Recepčnímu spropitné dát nemusíte. Pokojské věnujte navíc dva dolary za den.
Taxi: Stačí částku zaokrouhlit nahoru. Pokud máte soukromého řidiče, tuzér činí 20–50 dolarů na den – záleží na kvalitě služeb. To samé platí pro průvodce, kteří na spropitné velmi spoléhají, tak buďte štědří.
Převozníkům na lodích nechte 10–15 dolarů za den.
Dolary jako spropitné jsou díky výhodnému směnnému kurzu velmi vítány.

 

Spropitne
Autor fotografie: Tomwsulcer (Creative Commons)

 

KANADA

Restaurace: spropitné není v ceně. Věnujte tuzér ve výši 15–20 % z částky na účtu, podle kvality obsluhy.
Hotel: Velmi ochotnému recepčnímu věnujte 10–20 dolarů za každou laskavost. Portýr 1–2 dolary za zavazadlo, pokojská 5 dolarů za den (spropitné nechávejte denně).
Taxi: 10–15 % z ceny. Průvodci 10–15 dolarů za osobu za den.
Přestože se v Kanadě platí kanadským dolarem, ty americké jsou vítány.

 

USA

Restaurace: Tuzér není v ceně. Nechejte spropitné 15–20 %. Číšníci a servírky jsou živi ze spropitného, jejich hodinová sazba je totiž velmi nízká (začíná na 2,13 dolarů). Personál se proto v naprosté většině případů velmi snaží.

 

CHILE

Restaurace: 10 % za servis je už zahrnuto v ceně, klidně přidejte dalších
5–10 % navíc
. Lepší restaurace občas účtují 5–7 % za couvert.
Hotel: Chcete-li dobré služby, rozhodně dejte dopředu 20tidolarový tuzér recepčnímu. Portýrovi 1 dolar za každý kufr. Vrátnému pár dolarů, když vám přivolá taxi. Pokojské 2 dolary za den (na konci pobytu do obálky se jménem osoby, která vám uklízela pokoj – neoznačenou obálku si nevezmou).
Průvodci: 10–25 dolarů za osobu za den, podle toho, kolik je vás ve skupině.
Řidiči: 5 dolarů za den. Taxi: zaokrouhlete částku nahoru.
Dolary jsou vítány, ale pro místní může být poněkud těžší je následně udat.
Větší organizované túry, např. do Patagonie, vyžadují více průvodců. Těm věnujte
10–20 dolarů za osobu za den.

 

KOLUMBIE

Restaurace: Pokud je spropitné (8–10 %) zahrnuto v ceně, i tak je dobré přidat tolik, aby celkový tuzér činil 15–20 %.
Hotel: Jste-li ubytovaní v menší venkovské haciendě, kde místní rodina vaří, uklízí a pečuje o zahradu, nechte spropitné 5–10 dolarů za noc za osobu na konci pobytu. V běžných hotelích věnujte portýrovi 1 dolar za každé zavazadlo, to samé za den věnujte pokojské za úklid.
Průvodci: 10 dolarů za osobu za den. Řidiči: 5 dolarů za osobu za den.
Taxi: Nemusíte nechávat spropitné, pokud vám ovšem taxikář neprokáže nějakou větší laskavost.
Spíše než v dolarech věnujte spropitné v kolumbijských pesos.

 

KOSTARIKA

Restaurace: Spropitné je zahrnuto v ceně. Čímkoliv navíc ale potěšíte.
Hotel: Portýrovi dejte 25–50 centů za zavazadlo, v lepším hotelu 1 dolar. Pokojské nechte 1 dolar za den.
Taxi: Pokud máte víc zavazadel, nechejte menší spropitné. Řidiči nechejte 2–4 dolary navíc za delší vzdálenost, 1–2 dolary za cestu z letiště.
Průvodce nebo osobní řidič: 5–10 dolarů za celodenní služby.

 

EKVÁDOR

Restaurace: 10% tuzér je obvykle již započítán v účtu, ale v lepší restauraci klidně nechejte navíc 5–10 %.
Hotel: Portýr 1 dolar za každé zavazadlo, stejný obnos dejte vrátnému, když vám přivolá taxi. Pokojské nechejte na konci pobytu 1 dolar za každý den – buď přímo jí nebo nechejte obálku na recepci.
Průvodci: 10 dolarů na den za každou osobu. Řidiči: 5 dolarů na den za osobu.
Výprava do And někdy zahrnuje i kuchaře — tomu věnujte 5 dolarů na den za osobu — nebo vodiče oslíků (2–3 dolary na den za osobu).
Zajímavostí je, že americký dolar je oficiální měnou Ekvádoru.
Taxi: taxikáři obvykle nečekají spropitné, ale pokud jsou ochotní, 10 % z ceny neurazí.

 

Spropitne
Autor fotografie: Benreis(Creative Commons)

 

MEXIKO

Restaurace: 10–15 % navrch, pokud možno v hotovosti.
Hotel: 10–20 pesos za zavazadlo dejte portýrovi. Pokojská: 20–50 pesos za den. Recepčnímu věnujte tuzér alespoň 100 pesos.
Průvodce: 100–200 pesos za den za osobu. Pokud je průvodce zároveň i vaším řidičem, tuzér by měl být 200–300 pesos.
Asistent čerpací stanice bude očekávat 5 pesos za natankování nádrže.
Americké dolary nikdo neodmítne, ale místní měna je přeci jen lepší. Přestože do Mexika jezdí právě ze Států velký počet turistů, není to 51. stát USA.
P.S.: Spropitné předávejte nenápadně.

 

PERU

Restaurace: Obsluze věnujte navrch 10–15 %.
Hotel: 3 nuevo sol za každé zavazadlo věnujte portýrovi. 3–5 na den nuevo sol nechejte pokojské. Recepčnímu dejte spropitní v případě, že vám prokáže větší laskavost.
Taxi: Vzhledem k tomu, že se cena obvykle smlouvá, spropitné dávat nemusíte. Soukromí řidiči si zaslouží v přepočtu 5–10 dolarů na den.
Průvodci:10–20 dolarů na den.
P.S. Přestože do Peru (hlavně oblast kolem města Cuzco) jezdí mnoho turistů, spropitné tu není příliš rozšířené. Neuškodí ale, když necháte pár drobných například za fotografii s lamou.

 


ASIE A OBLAST TICHÉHO OCEÁNU

 

AUSTRÁLIE A NOVÝ ZÉLAND

Restaurace: Tuzér 10–15 % pro obsluhu.
Hotel: Portýrovi nechte 1 dolar (buď australský, nebo novozélandský, podle toho, kde se právě nacházíte), recepčnímu dejte 10–20 dolarů za každou prokázanou laskavost. Pokojské nechejte 1–5 dolarů na den – podle toho, jak velký po vás zůstává nepořádek.
Taxi: 5 dolarů. Soukromý řidič: 25–50 dolarů na den.
Soukromý průvodce: 20–50 dolarů za osobu. Průvodce-řidič autobusu: 5–10 dolarů.
Nezapomeňte na spropitné i pro australské domorodé průvodce: oceňte je stejně jako ostatní průvodce.
Jelikož jsou Novozélanďané poměrně rezervovaní, může se stát, že spropitné odmítnou.

 

ČÍNA

Ve většině asijských zemí, a to i v Číně, není zvykem nechávat spropitné za služby. Výjimkou jsou například hotely pro náročné hosty ze zámoří, kde neuškodí nechat pár drobných portýrovi za odnos vašich zavazadel (10 čínských juanů za kus).

 

INDIE

Restaurace: 10 % navrch pro obsluhu. Některé restaurace mají spropitné již zahrnuté v ceně.
Hotel: 50 rupií (cca 25 Kč) za každý kufr dejte portýrovi. Pokojské nechejte 250 rupií na den.
Řidiči: 400–500 rupií na den. Rikša a taxi: řidiči nejsou zvyklí přijímat spropitné, ale můžete jim nechat drobné až do výše 10 % ceny.

 

JAPONSKO

Japonci nejsou zvyklí na spropitné: může se vám stát, že vaše drobné budou odmítnuty.
Průvodce: věnujte mu 2 500–5 000 yenů v obálce.
Taxi: Zaokrouhlete částku nahoru.
Soukromý řidič: bude očekávat, že mu zaplatíte oběd, to je cca 2 000–2 500 yenů.

 

THAJSKO

Restaurace: 1 americký dolar za osobu věnujte obsluze.
Hotel: 1–2 dolary za zavazadlo dejte portýrovi. Není třeba nechávat tuzér pro pokojskou nebo recepčního (tyto poplatky jsou v lepších hotelích zahrnuty v ceně).
Taxi: 1 dolar pro řidiče. Soukromý řidič: 2 americké dolary na den.
Průvodci: 10–20 dolarů na den za osobu.
Masáže: 3 americké dolary navrch.

 

VIETNAM

Restaurace: Spropitné může a nemusí být zahrnuté v účtu. Pokud není, nechejte tuzér kolem 10 %, pokud možno v hotovosti. Pokud platíte spropitné kartou, nechejte o něco víc. Pokud je spropitné v ceně, nechte obsluze navrch pár drobných.
Hotel: Recepčnímu dejte 20 dolarů, prokáže-li vám laskavost. Pokojské nechejte na nočním stolku na konci pobytu 2 dolary za každý den pobytu.
Průvodci: 15 dolarů za osobu na den. Poloviční částku nechte vašemu soukromému řidiči.
Taxi: Částku můžete zaokrouhlit nahoru.
Masáže: tuzér 5–10 dolarů.
Americké dolary jsou ve Vietnamu vítány.

 


EVROPA

 

CHORVATSKO

Restaurace: Pokud konzumujete pouze nápoje, nechte obsluze drobné, které vám vrátí. Po neformální večeři věnujte obsluze 3–5 % z útraty. V lepších restauracích není spropitné v ceně, očekává se od vás 10–15 % navíc.
Hotel: Recepčnímu v menším hotelu nechte 5–10 dolarů, v luxusnějším zařízení 10–20 dolarů. Pokojské nechte na konci pobytu 1–2 dolary za každý den. Portýrovi nechte 1 dolar za zavazadlo. Můžete ocenit i snahu snídaňového personálu, a to částkou v hodnotě 1–2 dolary za den.
Ačkoliv jsou doporučené částky v amerických dolarech, spropitné nechávejte v eurech.

 

FRANCIE

Restaurace: Spropitné je většinou zahrnuto v ceně, můžete ale, stejně jako místní, nechat obsluze až 10 %. V barech se spropitné neočekává.
Hotel: Portýrovi dejte 2 eura za každý kufr. 1–2 eura na den pro pokojskou. Pokud vám recepční rezervuje stůl v restauraci, odměňte ho 10–15 euro.
Průvodce: 25 euro za osobu na den. Jedná-li se o certifikovaného průvodce, nechejte mu až 50 euro. Řidiči nechejte cca 25 euro navíc.
Taxi: Tuzér 10–15 %. Soukromý transfer z a na letiště: 10–20 euro navrch.

 

NĚMECKO

Restaurace: 10–15 % navíc pro obsluhu.
Hotel: 1–3 euro za zavazadlo pro portýra, 5 euro za den pro pokojskou, 20 euro pro ochotného recepčního.
Ze života: na začátku mého studijního pobytu nám místní studijné poradci prozradili, že jste-li (chudý) student, v restauracích od vás (velké) spropitné nečekají. Stačí částku lehce zaokrouhlit nahoru.

 

ŘECKO

Restaurace: Je zvykem nechat spropitné ve výši 5–10 procent podle toho, jak velká je útrata za konzumaci. Je-li útrata nižší, přihoďte 10 %, v případě, že je jídlo trochu dražší, stačí jako tuzér přidat 5 %.
Hotel: 1 euro za zavazadlo. Pokojské dejte 1 euro za den. Recepčního oceňte odměnou, jen pokud vám prokáže opravdu velkou laskavost.
Taxi: Stačí částku zaokrouhlit nahoru. Soukromý řidič: 20–40 euro na den (podle ochoty).
Skupinové prohlídky s průvodcem: 4–6 euro za osobu. Individuální prohlídky s průvodcem: 40–60 euro na den.
Pokud jedete na výlet např. na jachtě, je zvykem kapitánovi a posádce dát navíc
10–15 % z ceny
.

 

MAĎARSKO

Restaurace: Je-li obsluha opravdu dobrá, oceňte je 10% spropitným. Pokud si dáte třeba jen kávu, stačí nechat navrch pár drobných.
Pokud vám recepční pomůže např. těžko dostupné vstupenky na koncert, poděkujte mu částkou v hodnotě kolem 20 dolarů. Portýrovi dejte 1–2 dolary za každý váš kufr. Pokojskou odměňte 3–5 dolary na den.
Průvodci: jste-li menší skupina, tuzér činí 15–20 dolarů, pokud je vás víc, tak průvodce odměňte 10 dolary na den za osobu. Poloviční tuzér se dává řidičům.
Taxi: Stačí částku zaokrouhlit nahoru.
Portýři ve vlaku: 1–2 dolary za kus zavazadla.
Lázně: Poplatek 10 % za servis je již zahrnutý v ceně, ale můžete přidat navrch dalších až 10 % procent.
Dolary jsou v Maďarsku vítány, jedná-li se o nové nezmuchlané bankovky.

 

ISLAND

Na Islandu není zvykem dávat a přijímat spropitné, až na pár výjimek.
Restaurace: 15 % za obsluhu je již zahrnuto v účtu. Pokud chcete nechat číšníkovi něco navíc, nedávejte víc než 10 % z částky na účtu.
Hotel: Není třeba nechávat žádné spropitné.
Průvodce: Můžete jim dát kolem 20 dolarů na den. Řidiči: 10 dolarů na den. Toto spropitné však bude pro příjemce nečekané – proto je můžete třeba raději pozvat na oběd.

 

ITÁLIE

Restaurace: Nechte spropitné ve výši cca 10 %, ne více.
Hotel: 5 euro pro portýra, 1–2 euro pro pokojskou za den.
Zajímavostí je, že není zvykem dávat spropitné například gondoliérům.

 

ŠPANĚLSKO

Restaurace: Za dobrý servis zaokrouhlete výslednou částku nahoru ve výši 7–13 procent. Spropitné dejte v hotovosti, neplaťte jej kartou.
Jestliže obsluha není nic moc, nemusíte nechávat žádné spropitné. Nikdo vám za to hlavu neutrhne. Je ale pravda, že mnozí španělští číšníci a servírky se nechali rozmazlit americkými turisty, kteří nechávají tuzér ve výši 20 % z útraty.
Hotel: Za prokázanou laskavost věnujte recepčnímu 5–10 euro. Pokojské oceňte částkou 5 euro za každý den. Chcete-li, aby si dali na úklidu extra záležet, věnujte jim spropitné už na začátku pobytu. Portýrovi věnujte 1 euro za každé zavazadlo.
Průvodce: 30 euro na den za osobu; 40 euro, pokud je extra dobrý.
Taxi: Částku zaokrouhlete nahoru.

 

ŠVÝCARSKO

Restaurace: Můžete nechat navíc 5–10 % z útraty, spropitné však není vždy očekáváno.
Hotel: Spropitné ve švýcarských francích v hodnotě 10–20 dolarů můžete věnovat recepčnímu, prokáže-li vám laskavost. Pokojské můžete dát odměnu v hodnotě 5–10 dolarů.
Průvodce: Odměna v hodnotě asi 40 dolarů za osobu v menší skupině.
Řidič: Odměna v hodnotě asi 20 dolarů za den.
Taxi: 5–10 % z ceny nebo stačí zaokrouhlit částku nahoru.

 


SEVERSKÉ ZEMĚ

Buď je spropitné již zahrnuto v účtu, nebo se zkrátka žádné nedává. Taxikáři, portýři, recepční a další lidé v sektoru služeb spropitné neočekávají. Co je na účtu, to platí a nemusíte utratit víc, než je třeba. Ceny čehokoliv ve Skandinávii jsou totiž velmi vysoké.

 

TURECKO

Restaurace: Tuzér pouze v hotovosti. Nechejte obsluze něco málo přes 10 % z útraty.
Taxi: Spropitné není obvyklé, ale můžete zaokrouhlit sumu nahoru. Někdy si řidiči drobné rovnou nechají.
Soukromý řidič: Spropitné v hodnotě 35–50 dolarů za den, nezáleží na velikosti turistické skupiny.
Průvodce: 10–15 dolarů na den za osobu. Osobní průvodce: Tuzér 75 dolarů i více.
Masér v tureckých lázních: Spropitné v hodnotě 20–25 dolarů.
Turecká měna je lira, ale dolary a eura jsou vítány.

 

RUSKO

Restaurace: Spropitné ve výši 10 % dejte v hotovosti vaší obsluze. Necháte-li peníze na stole, je pravděpodobné, že se k číšníkovi nedostanou, protože je uzme manažer restaurace.
Hotel: Portýrovi dejte částku v rublech v hodnotě asi 3–5 dolarů. Pokojské nechte za každý den odměnu v hodnotě 2–3 dolary. Recepčnímu za dobré služby věnujte odměnu v hodnotě 10–20 amerických dolarů.
Taxi: Na ceně za jízdu se domluvte předem, taxikáři pak dejte tuzér ve výši 10 % z ceny.
Soukromý řidič: Tuzér v hodnotě 30 dolarů za den.
Průvodci: Dejte navrch odměnu v hodnotě 50 dolarů za celý den.

 

Spropitne
Autor fotografie: Fastily (Creative Commons)

 

VELKÁ BRITÁNIE

Restaurace: Obsluha je často zahrnuta v celkové sumě na účtu. Pokud ne, nechejte navíc 10–15 % z útraty. Někdy stačí jako spropitné zaokrouhlit nahoru do výše, která vám přijde úměrná. V hospodách není zvykem nechávat spropitné.
Hotel: 1–2 libry za zavazadlo věnujte portýrovi. Pokojské nechejte za den 1–2 libry. V pětihvězdičkových hotelech nechávejte za tyto služby 5 liber.
Taxi: Nechejte řidiči drobné.
Vyjížďka lodí po Temži: Spropitné je dobrovolné, ale průvodci si o odměnu mohou říci.
Průvodci: 20 liber na den průvodci a 10 liber řidiči (nebo jej pozvěte na oběd).
Britové nečekají od turistů spropitné – když cestují do zahraničí, nejsou sami zvyklí spropitné dávat.