Také letos si můžete vychutnat speciální obědové nebo večerní menu v netypických kulisách. Do Prahy opět zavítala oblíbená atrakce Dinner in the Sky, kdy gastronomický zážitek doprovází zážitek vizuální – hodovat totiž budete na plošině jeřábu, který vás vynese až 50 metrů nad zem. A ve stejné výšce, přímo před vašimi zraky, budou kuchaři připravovat i jednotlivé chody. 

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Kromě výhledu na Prahu, kterou z vinohradských Riegrových sadů budete mít jako na dlani, je koncept Dinner in the Sky unikátní také v tom, že menu každý rok připravuje jiný kuchař. Letos záštitu nad večeřemi v oblacích přijala pražská Gallery 44 Restaurant v čele s Reném Vokurkou. Koncept restaurace nicméně spočívá v přizvání světové kuchařské osobnosti, která zde po nějaký čas hostuje a podílí se na menu. První z těchto osobností byl Manel Lino, portugalský šéfkuchař, který momentálně působí v lisabonské restauraci Tabik. Ten tak přijal ještě jedno pozvání od Gallery 44 a sestavil menu pro Dinner in the Sky v Praze. 

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Manel Lino, který mimo jiné působil například v tříhvězdičkové restauraci Mugaritz v Baskicku, je považován za jednoho z nejtalentovanějších šéfkuchařů současné evropské gastronomické scény. Podle svých slov preferuje prostá jídla v moderní úpravě a rád kombinuje portugalskou kuchyni s dalšími. Toto propojování chutí je znát i v čtyřchodovém menu, které připravil pro Dinner in the Sky.

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Předkrm tvoří marinované tygří krevety s tomatovým dashi (druh japonské polévky), dušeným pórkem a najemno nasekanými olivami. Možná je i vegetariánská náhrada, kdy marinované krevety vystřídá sýr feta. 

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Dalším chodem je „karotková duha“, tedy směs klasické, žluté a fialové opečené mrkve, kterou doprovází černá a bílá quinoa a celé je to přelito omáčkou z kokosového mléka. Následuje Black Angus entrecôte se směsí hub (shimeji a hlíva ústřičná) na kaštanovém pyré a s omáčkou demi-glace. Zlatý hřeb večera pro každého, kdo miluje kombinaci perfektně připraveného steaku a hub. Ten, kdo masu neholduje, na talíř dostane opečený lilek a teriyaki místo demi-glace. 

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Velkým překvapením je pak poslední chod a mně se vybavila slova berlínského šéfkuchaře a mistra cukráře Reného Franka, že dezert nemusí být sladký. Tento dezert sice sladký je, ne tak ovšem hlavní ingredience potřebné k jeho přípravě. Nebudu vás napínat – jedná se o zmrzlinu z octa balsamico, která je podávána se sněhovou pusinkou dochucenou červenou řepou. Tyto chutě sice nemusí sednout úplně každému, nemůžete však popřít, že se jedná o nevšední zážitek. A rozhodně se nenechte ovlivnit vlastními předsudky, zmrzlina z octa je výtečná.  

Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Lenka Lesenská © Kulturio.cz

Pokud vás Manelovo menu zaujalo, máte možnost jej osobně vyzkoušet v termínech 12.-15. a 19.-22. září, a to ve formě tříchodového obědu nebo čtyřchodové večeře. 

www.prague.dinnerinthesky.cz