- Reklama -

Na konci května bylo možné prožít mimořádný gastronomický zážitek. Jakub Černý, který je šéfkuchařem v restauraci Alcron, se rozhodl vyvézt svou kuchyni i za hranice stejnojmenného hotelu. Uskutečnil se tak první pop-up, který se odehrál ve fine diningovém podniku Taro zaměřeném na asijskou kuchyni. Zde Jakub Černý spolu s šéfkuchařem Taro Khanhem Ta připravil šestichodové menu, kterému předcházely čtyři amuse bouche.

Menu, které měli hosté možnost během dvoudenního pop-upu ochutnat, však nepřipravovali oba kuchaři společně. Za každým chodem stál jeden z nich, a i když bylo celé menu laděné do asijských chutí a surovin, bylo tak možné sledovat jemné rozdíly v kuchyních Alcronu a Tara.

Jako první byly servírovány amuse bouche z Tara: makronka s játrovou paštikou obalená v kešu oříšcích a Tom Yum s krevetou. Ovšem ne jako polévka, jak Tom Yum běžně znáte, nýbrž v podobě želé. Ač se jednalo o malý kousek, v ústech to tak nevypadalo. Po skousnutí „explodoval“ a vynikly všechny chutě, které má správná Tom Yum mít: kokosové mléko, citronová tráva, chilli i vývar, který je pro tuto polévku základem.

Následovaly další dva amuse bouche, tentokrát v podání Alcronu. Jedním z nich byl košíček plněný tatarákem z červené řepy a s kdoulí marinovanou kardamomem. Společně s ním byla servírována i pěna z bílého chřestu, limetek a koriandru, k níž jsme přikusovali smaženého soft shell kraba, upraveného i se skeletem, aby si zachoval svou křupavost. Už v této fázi bylo velmi těžké určit, co nám chutnalo nejvíce. Zatímco mě zaujala bomba v podobě Tom Yum, můj doprovod nedal dopustit na chřestovou pěnu.

Poté přišly na řadu předkrmy. Taro podávalo obdobu salátu z papáji, manga, omáčky z yuzu a s drobenkou z praženého kokosu, Alcron připravil sashimi z tuňáka marinovaného v koriandrové emulzi. Sashimi doplňovala ještě čerstvá a fermentovaná ředkev. To vše bylo zalité omáčkou z wasabi, která dodávala celému pokrmu lehkou pikantnost a skvěle kontrastovala s jemným rybím masem. Pro mě se tak sashimi stalo jednoznačným pomyslným vítězem celé degustace.

Hlavní chody si připravily obě restaurace výtečné a těžko rozhodovat, který z nich byl lepší. Alcron podával pekingského holuba podlitého silnou masovou šťávou a k němu ledové zelí s dresinkem a placičky se shiso listem plněným mačkanou mrkví. Taro oproti tomu vsadilo na pečený selečí bok s angreštem a galangalem.

Tím jsme se pomalu dostávali do finále, ale před samotným dezertem přišel na řadu ještě „předdezert“ v podání Taro. Ten tvořila kombinace fermentované rýže, zmrzlina z jackfruitu, chips z pecek a pěna z bílé čokolády, která se jen rozplývala. Pro některé šlo o nezvyklou kombinaci – nakyslá chuť fermentované rýže byla celkem v protikladu ke sladkosti čokoládové pěny –, mě si však získala.

Pak už byl ale opravdu čas se rozloučit, a to dezertem z Alcronu. Jakub Černý jako sladkou tečku přichystal cheesecake s gelem z mandarinek, mandarinkovou zmrzlinou, dvěma druhy melounu a omáčkou z bazalky a citronové trávy, která vybalancovala sladkost zákusku.

Díky tomu, že Taro je v podstatě jen kuchyní, kterou obklopuje pouhých dvacet míst k sezení, bylo možné sledovat i kompletní přípravu všech pokrmů a dívat se sehraným týmům obou restaurací pod ruce. Zážitek to tak byl nejen chuťový, ale i vizuální od samého počátku. Jednalo se tak o skvělý večer plný výborného jídla a vína, které jsme si k pokrmům napárovali, a osobně se už moc těším, kam Alcron s Jakubem Černým v čele vyrazí příště. Pokud si další pop-up degustaci také nechcete nechat ujít, sledujte bedlivě sociální sítě Alcronu.