O Peci pod Sněžkou jsme zřejmě už všichni slyšeli. Lyžařské centrum v Královehradeckém kraji v okrese Trutnov. Její dominantou je nejvyšší hora České republiky Sněžka, která měří úctyhodných 1 603, 3 m. n. m. Nejedná se však pouze o lyžařské centrum, láká i turisty v létě, a to nejen z Čech, ale i okolních zemí (největší zastoupení má logicky Polsko, hned na paty šlape Německo a v řadě je spousta dalších zemí). 

Kde se ubytovat? 

My se ubytovali ve skvostném hotelu Hvězda. Je umístěn téměř ve středu Pece, na první pohled zaujme dřevěná stylová stavba s velkou zahrádkou. Parkovacích míst jsme tam našli 6, nicméně v sezoně – jak tvrdí nejrůznější recenze – se dá zaparkovat těžko. 
A my se nedivíme, protože hotel Hvězda sedne do centra Pece pod Sněžkou jako „zadek na hrnec“, stylová stavba zapadající do panoramatických Krkonoš, zastávky skibusu cca 80 m od hotelu a 2 venkovní finské sauny v Zeleném potoce nebo kádích to jen potvrzují. 

Po našem příjezdu a zaparkování jsme šli do restaurace, kde nás na baru ubytovali a vřele přijali i našeho pejska. Uvítal nás skromný, ale velmi milý a stylový pokojíček přesně pro dvě osoby. K němu patřila krásná koupelna. Pokud někde opravdu fungují pokojské, jsou to dámy v hotelu Hvězda. O čistotě zde by měl Karel Jaromír Erben složit minimálně dva eposy. 

Gastronomie

V hotelu Hvězda jsme ochutnali i pár pokrmů. V ceně ubytování jsme měli snídaně: krásně připravené stoly, stylové skleničky na nealkoholické drinky spolu s dózou s neperlivou vodou, šálky a podšálky na kávu či čaj a celá snídaně byla formou rautu. K dispozici byla klasická evropská snídaně, čili sladké buchty, džem, máslo, med, sýr, salámy a šunky, vajíčka i párky. K tomu všemu i pečivo. Obsluhující personál se nás vždy zeptal, zda si přejeme kávu či jiný teplý nápoj, objednávali jsme espresso a cappuccino a nikdy jsme si nemohli na nic stěžovat. Nejen, že snídaně byla výtečná, navíc i teplým nápojům servírovaným obsluhou se nedá nic vytknout. 


Kromě snídaně jsme ale ochutnali i řadu dalších jídel z menu. Ruku na srdce: kus kartonu a na něm připnutý papír s menu, je snad to nejhorší, na co v hotelu Hvězda narazíte. Neporozuměli jsme zvolené prezentaci a upřímně po ní ani nepátrali. Zajímala nás jídla. Menu je smysluplně sestavené, nenajdete zde jediné jídlo, které by se nehodilo do prostředí, ve kterém se host nachází. Možná až na ten smažený sýr, a ač proti němu Zdeněk Pohlreich bojuje už řadu let, je to evergreen českých restaurací, který si občas dáme všichni, přestože se jinak považujeme za gurmány. 


Vývar byl silný, čirý, horký a chutnal přesně tak, jak vypadal. Zelňačka rozhodně neměla chybu, dali jsme si ji dokonce i dvakrát. Výtečně dochucené polévky potěší nejednoho lyžaře, který se chce po celém dni na svahu zahřát, ale určitě zabaví i chuťové buňky turistům.

Naložený zrající sýr s feferonkami a cibulí nijak zvlášť neuchvátil, ale určitě neurazil. Horší to bylo u utopence – co se chuti týče, nemůžeme vytknout nic, ale kuchař by se měl více zamyslet nad servírováním pokrmu na talíři. Za téměř 100 Kč poslat z kuchyně jednoho chudáka s malou feferonkou bez jakékoliv cibule či čehokoliv, co by talíř vytvořilo přitažlivějším, to bylo opravdu velké zklamání. 


Kdežto španělský ptáček, to je kuchařská poezie. Maso by se dalo jíst i umělohmotnou lžičkou, tak krásně se rozpadalo. A omáčka? Pokud v hotelu Hvězda nevaří přímo Bůh, rozhodně bych kuchaři dala Řád zlaté vařečky. 
A to samé by měl dostat i za kachnu se zelím a knedlíky. Maso bylo šťavnaté, zelí dokonalé konzistence i chuti a s knedlíky si dal zjevně někdo také velkou práci. Ještě večer v pokoji, když jsme přepínali z jednoho programu na druhý a trávili, zatímco nám pod okny šuměla divoká Úpa, jsme o kachně básnili. 

Samozřejmě nezapomínáme ani na vynikající guláš s cibulkou a výtečným Krkonošským chlebem. Když už nic, tak tento pokrm rozhodně doporučujeme ochutnat. 

Sladká tečka ve formě lívance nás jen ujistila v tom, že hotel Hvězda je hvězdný a jakmile se do Krkonoš budeme znovu vracet, ubytování a stravování měnit v žádném případě nebudeme. 


Výtečný personál 

Obsluze, jakou mají v hotelu Hvězda, by mohl závidět i Ivan Barnev z filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Restaurace i zahrádka byla každý den plná a ač měla obsluha plné ruce práce, vždy byla velice usměvavá, vstřícná a na obsazenost velmi rychlá. Každé ráno na snídani nám zlepšila náladu, po place se nepotácela znuděně, ale krásně servírovala pokrmy i nápoje s grácií a s jistou elegancí. 

Proč navštívit hotel Hvězda?

Na to je jednoduchá odpověď. Celé tři dny, které jsme zde strávili, to byla nejobsazenější hospoda široko daleko. Dbají na čistotu, vaří famózní pokrmy a jsou navíc dog friendly! 

www.hotelhvezda.cz