Ať už člověk v New Yorku žije, nebo si tu jen užívá dovolenou, denodenně řeší zásadní otázku: čím potěšit chuťové buňky? V multikulturním „velkém jablku“ chceme rozhodně ochutnat něco nového, neobvyklého, ale zároveň si přejeme, aby nás ta konzumace finančně nezruinovala. Přináším proto čtenářům Kulturio MAGAZÍNU tip, kde v letní sezoně nalézt právě takové místo, které splňuje výše zmíněná kritéria. Přijměte mé pozvání do brooklynského Smorgasburgu – na festival jídla všeho druhu pod širým nebem.

Smorgasburg

O sobotách se Smorgasburg koná v brooklynské čtvrti Williamsburg (vysoká koncentrace hipsterů zaručena!) v East River Parku. Stánky jsou postavené na břehu řeky se skvělým výhledem na panorama Manhattanu. Nejlepší spojení vám teoreticky zajistí metro L. V praxi už to bývá horší: o víkendech jsou na linkách newyorského metra časté výluky a letos nebylo ušetřeno ani L. Místo metra byla na víkendy zajištěna kyvadlová autobusová doprava mezi Manhattanem a Williamsburgem. Alternativou je cesta lodí z Manhattanu (East River Ferry): je to sice delší, dražší, ale za hezkého počasí malebnější a dobrodružnější.

V neděli se Smorgasburg přesouvá o něco více na jih: do Brooklyn Bridge Parku (molo č. 5). Z názvu parku je jasné, že se při konzumaci dobrot budete kochat výhledem na Brooklyn Bridge a finanční čtvrť na dolním Manhattanu s vysokými mrakodrapy, včetně Freedom Tower. Do parku se dostanete buď modrým metrem A nebo C z Times Square (směr Brooklyn, stanice High Street) nebo (opět z Times Square) červenou linkou 2 nebo 3 (vystoupíte na Clark Street).

Smorgasburg

Kolik a za kolik?

Většina jídel se cenově pohybuje v průměru kolem deseti dolarů. To je cena, která vás rozhodně nezruinuje. Porce na druhou stranu nejsou na americké poměry nijak veliké. Výhodou je, že se toho do vás víc vejde a nezůstanete u jednoho chodu či druhu jídla. New York je multi kulti směska z celého světa a rozmanitost a vysoká kvalita jídel jsou toho důkazem. Smorgasburg vám ušetří pobíhání po celém New Yorku, chcete-li ochutnat tu či onu národní kuchyni. Tento trh s jídlem je takový malý kulinářský New York na jednom místě.

Co jsme jedli?

Smorgasburg jsem navštívila (zatím) jen dvakrát. Loni v létě ve Williamsburgu a letos v dubnu v Brooklyn Bridge Parku. Minulý rok byl největším hitem letní sezony takzvaný „ramen burger“ – místo v housce vám hamburger naservírují mezi dva kusy vytvarované z asijských nudlí. Fronta u stánku s ramen Burgerem byla nekonečná a já hladová zamířila tam, kde jsem nemusela čekat příliš dlouho. Ochutnala jsem mac’n’cheese, což je jeden z typických amerických pokrmů (makarony se sýrovou omáčkou, jak sofistikované!), který jsem do té doby znala pouze v jeho instantní podobě s chemickou sýrovou omáčkou z prášku. Nemělo to chybu! Poprvé jsem viděla, že pravý mac’n’cheese se podává navrchu posypaný strouhankou.

Smoragsburg

V Brooklyn Bridge Parku jsme ochutnali víc. Boyfriend, jako správný chlap, začal pořádným buřtem. Švýcarský Starwurst (název výrobce pro klasický německý bílý buřt) se podával s vynikajícím čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a krutě pálivou hořčicí, která mi dala řádně zabrat. Pokračovali jsme u stánku s asijskými specialitami, bohužel nevím, odkud přesně pokrm pocházel. Dost možná se jednalo o fusion různých kulinářských vlivů: vepřové (pulled pork) servírované na „lepkavé“ rýži (sticky rice) – doporučuji!

Spláchli jsme to čerstvou mangovou limonádou a zatoužili po dezertu: sbíhaly se nám sliny na organickou zmrzlinu. Bohužel všechno organické je natolik in, že fronta byla nekonečná. Nevím, co nás to popadlo, ale místo sladké tečky jsme se rozhodli završit jídelní zážitek něčím mastným. Cheese curds byla spontánní volba, ale smažené kousky sýra nasáklé olejem nebylo nejšťastnější rozhodnutí…
Smorgasburg je populární víkendovou destinací nejen pro Newyorčany, ale i pro návštěvníky ze všech koutů světa. Uvažuje se o jeho rozšíření z Brooklynu do dalších částí města. Možná až New York v budoucnu navštívíte, pochutnáte si na něčem lahodném třeba přímo v Central Parku.

 

Smorgasburg @ New York