Čas ohromit návštěvu
Ačkoli během své historie chlebíčky ztratily punc prvorepublikové prvotřídní záležitosti, máme je dodnes spojené s oslavami a dalšími slavnostními událostmi. Případně jimi chceme potěšit návštěvu a blýsknout se svou pohostinností. A to se podaří jen podomácku nazdobenými chlebíčky, ideálně i s domácími pomazánkami. Jak na ně? Je to jednodušší, než si možná myslíte. Vyzkoušejte jeden z našich pěti receptů. Nebo všechny.
Masová pomazánka
200 g pečeného masa
½ červené cibule
5 kyselých okurek
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce worcesterové omáčky
2 lžíce majonézy
sůl
pepř
Vajíčková pomazánka
3 vejce uvařená natvrdo
100 g krůtí šunky
1 jarní cibulka
100 g Lučiny
1 lžíce majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
Vajíčka, cibulku a šunku nakrájejte nadrobno a smíchejte s Lučinou, majonézou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem.
Šunku v tomto receptu můžete směle vynechat a využít ji až při zdobení. Nebo opět můžete sáhnout po zelenině, třeba ředkvičce v kombinaci s klíčky. Tato vajíčková pomazánka se hodí k tmavému pečivu, díky němuž vznikne odlehčená verze chlebíčku.
Pomazánka z gorgonzoly
100 g gorgonzoly
100 g Lučiny
2 lžíce bílého jogurtu
hrst vlašských ořechů
1 jarní cibulka
pažitka
pepř
Ořechy namelte nahrubo, jarní cibulku a pažitku pokrájejte najemno. V misce smíchejte s gorgonzolou, Lučinou a bílým jogurtem a opepřete.
Ke gorgonzole se hodí ovoce jako hruška nebo fíky. Odvážnější můžou zkusit i kiwi, s nímž se chuť gorgonzoly také dobře snoubí. Nebo můžete zvolit méně výrazné chutě v podobě pečené dýně a karamelizované cibulky. V tomto případě nic nezkazíte ani kouskem masa, například zauzeným kachním prsem.
Pomazánka z pečených paprik
2 červené papriky
100 g Lučiny
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce bazalko-rajčatového pesta
sušený česnek
sůl
pepř
Papriky rozkrojte na poloviny, očistěte od semínek a dejte péct do trouby na 200 °C asi 20 minut, dokud slupky neztmavnou. Papriky přendejte do uzavíratelné nádoby, kde se zapaří a půjde pak snáze stáhnout slupka. Papriky zbavené slupky nakrájejte a spolu s olejem, pestem a lžičkou sušeného česneku dejte do mixéru. Rozmixujte dohladka a přendejte do misky, kde smíchejte spolu s Lučinou. Osolte a opepřete podle chuti.
Paprika ve mně evokuje středomořské chutě, jež nabízí mnoho možností. Chlebíčky s paprikovou pomazánkou tak můžete dozdobit balkánským sýrem, olivami, piniovými oříšky, pečeným lilkem nebo krevetami. Případně lze podpořit chuť rajčatového pesta bazalkou a mozzarellou.
Žampionová pomazánka
250 g žampionů
½ červené cibule
100 g Lučiny
2 polévkové lžíce zakysané smetany
2 snítky tymiánu
sůl, pepř
Houby vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem – menší můžete nechat vcelku, větší rozkrojte na polovinu. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 15 minut, aby houby změkly. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Poté vložte do kuchyňského robotu spolu s červenou cibulí a rozmixujte na malé kousky. Přendejte do misky, přidejte Lučinu, zakysanou smetanu a tymián a smíchejte dohromady. Pomazánku osolte a opepřete podle chuti.
Jemná houbová pomazánka si vyloženě říká o kousek uzeniny navrch. Nechala jsem se inspirovat hovězím wellingtonem a k pomazánce přidala plátek roastbeefu a snítku tymiánu. Druhá varianta s vajíčkem a koprem vychází z chutí obsažených v kulajdě. Zapojit můžete také cherry rajčata, jarní cibulku, slaninový chips nebo parmezán.