První ročník pekařské soutěže Peče celá země si nejen získal slušnou sledovanost, ale inspiroval i mnoho diváků k vlastnímu pečení. Není proto překvapením, že od 12. března 2022 začíná Česká televize vysílat druhý ročník. Dvanáct soutěžících budou úkoly opět provádět sympatičtí porotci Míša Landová a Josef Maršálek společně s moderátorskou dvojicí Tereza Bebarová a Václav Kopta. Inspirovat se ke sladkým kreacím můžete každou sobotu od 20:10.
Domácí pečení nabírá v posledních letech na popularitě. Důležitým impulsem byla i epidemie nemoci Covid-19, kvůli níž trávili lidé mnohem více času doma. A tak se zkusili vracet k tomu, nač třeba dlouho nebyl čas. Začali pak zjišťovat, že domácí produkce se od té z obchodu dost liší. Přitom to není ani tak složité. Proto nebylo přílišným překvapením, že první díl pekařské a cukrářské soutěže Peče celá země si na obrazovkách ČT získal solidní pozornost. Podle producenta Petra Mühla také inspirovala mnoho diváků k vlastním pokusům. „Na konkurz do druhé řady se přihlásilo čtyřikrát více zájemců, kteří byli poměrně dost vyrovnaní, co se týče dovedností v kuchyni. Věděli taky už velmi přesně, co je čeká,“ doplňuje Mühl. Specifickou roli v soutěži hraje porota složená opět z Míši Landové a Josefa Maršálka. Ti jsou spíše než kati rádci a průvodci. Takže i diváci u televize se mohou inspirovat. Proto si připomeňme i dvě ze zásadních pravidel úspěchu podle Josefa Maršálka: „Když máte dobrý recept, věřte mu“ a nezapomínejte, že „tuk je nositelem chuti“.
Každou sobotu od 12. března na ČT1
Ze všech přihlášených bylo nakonec vybráno dvanáct soutěžících – nakonec uspělo osm žen a čtyři muži –, na které v deseti sedmdesátiminutových epizodách čeká hned řada pekařských a cukrářských výzev. Připomeňme si, že oba porotci jsou výraznými postavami naší gastronomické scény, takže je úplně jasné, že pro soutěžící to nebude úplně procházka růžovým sadem. Jak ostatně přiznává i jeden ze soutěžících: „Z gauče to pečení vypadá mnohem snazší, než je to pak v reálu.“ Soutěž se natáčela v prostředí zámku Bon Repos.
Na účastníky Peče celá země tentokrát čekala zadání obsahující tradiční výrobky jako vánočka, housky, perník nebo rakvičky, ale i výzvy vybízející k větší představivosti a zručnosti. Ostatně jeden z receptů Míši Landové si můžete vyzkoušet sami. Na soutěžící čekal velmi podobný.
Amatérští pekaři během natáčení tentokrát spotřebovali přes 230 kilogramů mouky, 115 kilogramů čokolády a 2 700 kusů vajec. Stejně jako v případě první řady budou pořadem provázet Tereza Bebarová a Václav Kopta. Jejich výkony můžete sledovat každou sobotu počínaje 12. březnem deset minut po dvacáté hodině.
Novinkou bude pořad Cukrárna u Josefa určený pro nejmenší diváky, a tedy vysílaný na kanále ČT Déčko. Ten začíná poprvé 16. března krátce před sedmnáctou hodinou a nabídne týden co týden až do letních prázdnin nejen spoustu nápadů na chutná a zdravá jídla, ale i řadu informací o bezpečnosti a hygieně v kuchyni nebo tipů, jak si ulehčit práci při přípravě pochoutek. Průvodcem bude Josef Maršálek.
Kynuté koláče (cca. 30 ks o průměru 9–10 cm)
Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 balíček sušeného droždí (Dr. Oetker)
100 g cukru krupice
4 žloutky
150 g rostlinného oleje (slunečnice, řepka)
sůl, citronová kůra
Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím a cukrem. Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky, přidejte olej a citronovou kůru. Dobře promíchejte a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplně.
Maková náplň:
200 g mléko tučné, polotučné
100 g mák černý
60–70 g cukr krupice
30–40 g piškotové drobečky
citronová kůra z jednoho citronu
rum dle chuti
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání na mírném ohni pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout.
Nakonec vmíchejte piškotové drobečky a přidejte rum podle chuti.
Tvarohová náplň:
250 g tvaroh jemný v kostce, tučný
70 g cukr krupice
1–2 žloutky (podle hustoty tvarohu)
citronová kůra
vanilkový cukr 1 sáček
mražené drobné ovoce (borůvky, maliny, lesní směs)
Všechny suroviny kromě ovoce společně promíchejte.
Povidlová náplň:
švestková povidla
skořice, rum
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Dokončení:
1 vejce na potření
50 g másla
50 ml rum
1 vanilkový cukr
Vykynuté těsto rozdělte na 30 stejných kousků, každý vyválejte do bochánku a nechte na plechu ještě pár minut zakryté utěrkou kynout. Následně je vytvarujte do koláčků s okrajem, který potřete rozšlehaným vejcem. Naplňte nádivkami, možno kombinovat i více najednou. Posypte drobenkou. Koláče pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní a spodní ohřev) do zlatova. Ihned po upečení potřete koláče rozpuštěným máslem, které smíchejte s rumem a vanilkovým cukrem.