Letošní Valentýn se bude oproti tomu loňskému výrazně lišit. Místo romantické večeře v oblíbené restauraci jej tentokrát s největší pravděpodobností strávíme doma. To ovšem neznamená, že byste měli rezignovat na romantiku a výtečnou večeři. Mnoho podniků si pro tento den jistě připraví speciální pokrmy, které jednoduše přendáte z krabičky na talíř. Anebo můžete přípravu valentýnského menu svěřit sami sobě a inspirovat se našimi recepty.
Předkrm – plněné žampiony
4 žampiony portobello
Náplň 1
60 g mozzarelly
30 g cherry rajčat
1 lžička sušené bazalky
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř
snítka čerstvé bazalky
Náplň 2
1 jarní cibulka
25 g baby špenátu
45 g ricotty
sůl, pepř
Troubu předehřejte na 200 °C. Žampiony portobello zbavte nožiček. Nakrájejte je nadrobno a nasypte zpátky doprostřed kloboučků.
Rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti), mozzarellu nakrájejte na kostičky. Smíchejte spolu s olivovým olejem a sušenou bazalkou. Směsí naplňte polovinu hub a zlehka osolte a opepřete.
Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a nasucho orestujte na nepřilnavé pánvi. Jakmile cibulka změkne, přidejte k ní špenát a nechte jej zavadnout. Slijte přebytečnou tekutinu a smíchejte v misce špenát a cibulku s ricottou. Směs osolte, opepřete a naplňte jí zbylé dva žampiony.
Houby přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 8-10 minut, respektive dokud nebudou žampiony měkké a propečené (u menších kousků bude trvat kratší dobu).
Po vyndání z trouby na žampiony plněné mozzarellou a rajčaty přidejte nakrájenou čerstvou bazalku a můžete servírovat.

Hlavní chod – Mořské plody s avokádem a rajčaty
1 červená cibule
1 stroužek česneku
400 g očištěných olihní
250 g chapadel z chobotnice
200 g hřebenatek
100 g krevet
150 g pasírovaných rajčat
60 g čerstvých rajčat
šťáva z jednoho citronu
100 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
1 avokádo
hrst hladkolisté petrželky
olej
sůl, pepř
Nejprve si připravte mořské plody. Chapadla z chobotnice dejte na pět minut do vroucí vody, aby posléze při vaření snáze změkla. Poté je nakrájejte na menší kousky. Olihně můžete buď nakrájet na kroužky nebo je nechat vcelku. Pokud je chcete nechat vcelku, z každé strany je lehce příčně nařízněte (ideálně si do olihní vložte široký nůž nebo jiné náčiní, abyste je neprořízli skrz). Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Na velké hluboké pánvi rozpalte lžíci oleje a přidejte cibuli a česnek. Jakmile obojí změkne, dejte do pánve chobotnici a olihně. Zalijte vínem a přidejte čerstvá i pasírovaná rajčata a citronovou šťávu. Zesilte plamen a nechte prudce bublat, dokud se nevypaří většina tekutiny. Poté plamen opět stáhněte, přilijte vývar a nechce vařit 40 minut. Občas lehce promíchejte. Na posledních 15 minut přidejte hřebenatky a krevety, které mají jemnější maso, a tak není třeba je přidávat hned na začátku. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte na kostičky nakrájené avokádo a hrst petrželky pokrájené nadrobno. Podávejte s čerstvým pečivem.
Mimochodem, pokud nevíte, kde sehnat ryby či mořské plody, zkuste Boxxi.

Dezert – Brownies s malina,
125 g hladké mouky
180 g krupicového cukru
½ prášku do pečiva
4 vajíčka
2 lžíce holandského kakaa
50 g mražených malin
50 g čerstvých malin
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva smíchejte v míse. Máslo a čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit ve vodní lázni. Do misky s moukou rozklepněte vajíčka a pomalu přilévejte směs rozpuštěného másla a čokolády a rovnou zlehka promíchávejte. Jakmile budete mít těsto dokonale spojené, přelijte na plech vyložený pečicím papírem. Neroztírejte úplně do stran, ale nechte brownies vyšší. Těsto posypte mraženými malinami a dejte do trouby. Pečte přibližně 30-40 minut (podle vaší trouby) – brownies by měly zůstat uvnitř vláčné. Po vytažení z trouby je proto hned přesuňte i s papírem z rozpáleného plechu, aby se dál nevysušovaly. Vychladlé brownies nakrájejte na kostky a servírujte s čerstvými malinami. A pokud máte sladké opravdu rádi, můžete přidat i šlehačku.
