Kolikrát už jste slyšeli, že zdravé snídaně jsou základ dne? A kolikrát už jste se v poledne přistihli, že jste od rána nic nesnědli? Známe to snad všichni – rána se zdají být čím dál hektičtější, a oželit snídani se jeví jako ideální způsob, jak ušetřit pár minut. A když si jó chceme dopřát, nahážeme do sebe chleba se salámem, abychom za hodinu opět dostali hlad. Přinášíme vám čtyři tipy na chutné a zdravé snídaně, které zvládnete připravit během pár minut, zato vás zasytí na celé dopoledne.

 

DOMÁCÍ PUDINK S BANÁNEM A MALINAMI

Zapomeňte na instantní pudinky v prášku, uvařte si domácí! Zbavíte se tak zbytečných barviv a konzervantů. Zároveň je recept kompletně bez cukru, takže si jej můžete dopřát skutečně do sytosti.

Ingredience na 2 porce:

– 1 banán
– 250 ml sójového mléka (vhodné i tradiční mléko)
– 20 g kukuřičného škrobu
– 1 lžička holandského kakaa
– 100 g bílého neslazeného jogurtu
– maliny
– máta na ozdobení

Příprava:
Větší část mléka vlijte do hrnce a ohřívejte na malém plameni. Do menší části mléka přidejte škrob a pořádně rozmíchejte, abyste v pudinku neměli hrudky. Pak do menší části přidejte kakao a rozmixovaný, nebo vidličkou rozmačkaný banán. Vše společně promíchejte a vlijte do ohřívajícího se mléka. Důkladně míchejte do zhoustnutí, poté nechte trochu odpočinout a vychladnout. Hotový pudink lijte do sklenice střídavě s jogurtem, ozdobte ovocem a mátou. V uzavřené sklenici vydrží v ledničce až dva dny.

 

ZELENÉ SMOOTHIE S MANGEM, AVOKÁDEM A OKURKOU

Ingredience na 2 porce:

– ½ avokáda
– 1 mango
– 300 ml mléka (tradiční či jiná alternativa)
– 100 g salátové okurky
– chia semínka
– štáva z limetky

Příprava:
Mango, avokádo a omytou okurku rozmixujte v mléce, poté přidejte chia semínka, která jsou výtečným zdrojem vlákniny, hořčíku a vápníku a dodají nápoji specifickou texturu. Dochuťte limetkovou štávou, další dochucovadla nejsou potřeba. Smoothie zasytí i na několik hodin, je tedy obzvláště vhodný i ve velkém spěchu. Navíc si ho můžete vzít i na cestu s sebou.

 

LUXUSNÍ MÍCHANÁ VAJÍČKA S UZENÝM LOSOSEM

Vajíčka jsou ideální snídaňovou potravinou zejména pro svůj obsah bílkovin. Ve spojení s uzeným lososem tvoří magickou kombinaci, skvělou pro pozdní snídani či víkendový brunch.

Ingredience na 2 porce:
– 4 vajíčka
– 1 čajová lžička másla
– 50 g uzeného lososa
– ½ citronu
– pečivo
– sůl a pepř

Příprava:
Na pánvi zpěňte máslo, přidejte v misce rozmíchaná vajíčka a na malém plameni postupně míchejte. Osvědčilo se mi vařečkou pomalu přesunovat vajíčka z jedné strany pánve na druhou, dokud nemají požadovanou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem. Na připravená vejce pokládejte tenké plátky lososa a hotový pokrm zakápněte štávou z citronu. Podávejte s na sucho opečeným pečivem dle výběru.

 

DATLOVÉ MÜSLI TYČINKY S MRKVÍ

Poslední recept je sice trochu více časově náročnější, na druhou stranu výsledek dlouho vydrží. Tyčinky tak můžete upéct třeba v neděli večer, a po zbytek pracovního týdne máte snídaně vyřešené. Jsou výtečné s čerstvým ovocem, jogurtem, ale i samostatně.

Ingredience na 12 kousků:
– 200 g ovesných vloček
– 100 g vypeckovaných sušených datlí
– 2 velké mrkve
– 250 ml sojového mléka
– 2 lžíce kokosového oleje
– 1 vejce
– 1 lžička skořice
– 1 lžička kypřícího prášku
– 20 g sušeného kokosu
– špetka soli

Příprava:
Troubu si předehřejte na 180 °C. Mrkev omyjte a na drobno nastrouhejte. Přidejte zbytek ingrediencí a pořádně je promíchejte. Suroviny se nejlépe spojí, když je společně rozmixujete v mixéru (postačí i tyčový), obejdete se však i bez něj. Hmotu pokládejte na malý plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečtě 40 minut.
Tip: Máte-li pouze velký plech, můžete jej zmenšit například pomocí alobalu na požadovanou velikost. Hotový produkt nechte vychladnout a nakrájejte na požadované tvary. Dobrou chuť!