Studené zimní měsíce většinou přinášejí útlum – jsme více unavení a obtížněji se přemlouváme ke sportu a vyváženému jídelníčku. Jaro však pomalu klepe na dveře, příroda se probouzí a spolu s ní i náš apetit. Nechte se inspirovat pěti saláty připravenými z převážně zimních ingrediencí, které zpestří vaši stravu a napumpují vás energií.

V zimě je zvláště potřebné doplňovat vitamíny, nejlépe přírodní cestou. Zimní období běžně nespojujeme s čerstvými ingrediencemi, supermarkety jsou však zásobené zeleninou, kterou je možné skladovat celoročně. K dispozici máme především kořenovou zeleninu, z ovoce převážně citrusy a jiné exotické zásobárny vitamínu C. Spolu s luštěninami jsou tyto přísady skvělé pro přípravu nutričně hodnotných salátů.

1Salát z červené řepy, mandarinek a sýru feta

Salát z červené řepy, mandarinek a sýru feta
Ingredience na 2 porce:

– 4 menší červené řepy
– 2 mandarinky
– 150 g sýru feta
– 1 jarní cibulka
– 70 g polníčku
– vlašské ořechy
– hrst klíčků mungo
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl a pepř na dochucení

Příprava:
Pokud nechcete klíčky kupovat, můžete fazole mungo snadno nechat naklíčit doma s několikadenním předstihem. Propláchnuté fazole namočte přes noc, poté znova propláchněte, uložte do propustné misky a zatemněte. Pak stačí jen zalévat přibližně dvakrát denně a do pěti dnů máte mungo naklíčené.
Pokud naopak spěcháte, klíčky můžete koupit, stejně tak časově úspornější je koupit řepu předvařenou, určenou k přímé spotřebě. Omyjte ji pod studenou vodou a nakrájejte na tenké plátky. Mandarinky oloupejte, rozdělte na měsíčky a podélně je rozkrojte. Cibulku nakrájejte na tenké kroužky, vlašské ořechy nasekejte na hrubo. Na talíř pokládejte řepu, polníček a mandarinky, doplňte sýr, jarní cibulku, klíčky, a ořechy. Dochuťte pepřem a solí a zakápněte olivovým olejem. Podávejte samostatně, nebo jako přílohu k pokrmům z kuřecího masa.

2Cizrnový salát s koprovou zálivkou

Cizrnový salát s koprovou zálivkou
Ingredience na 2 porce:

– 200 g vařené cizrny
– 2 mrkve
– 50 g rukoly
– 50 g ledového salátu
– 70 g ředkvičky
– 15 g sezamových semínek

Na zálivku

– 50 g bílého řeckého jogurtu
– 3 snítky kopru
– šťáva z jednoho citronu
– sůl, pepř

Příprava:
Cizrnu namočte, uvařte do měkka a nechte vychladnout. Zeleninu omyjte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a ledový salát natrhejte na malé kusy. Aby syrová mrkev v salátu nebyla příliš tvrdá, nastrouhejte ji na opravdu tenké plátky – jednoduše například škrabkou na brambory. Všechny ingredience promíchejte v míse spolu se zálivkou z jogurtu, kopru a citronu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ideálně jako přílohu k hlavnímu chodu.
Tip: Vodu z cizrny nevylévejte. Tento nálev svařte, až se zredukuje o čtvrtinu, a vznikne vám aquafaba. Ta funguje podobně jako bílky. Vyšleháte z ní proto krásný tuhý sníh. Tři lžíce se vyrovnají jednomu bílku. Ideální pro vegany či alergiky.

3Salát z řapíkatého celeru a jablek

Salát z řapíkatého celeru a jablek
Ingredience na 2 porce:

– 3 řapíky celeru
– 1 velké červené jablko
– 3 mrkve
– ¼ menší hlávky bílého zelí
– 140 g kukuřice

Na domácí majonézu:

– 1 žloutek
– 100 ml slunečnicového oleje
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžička medu
– šťáva z ½ citronu
– sůl, pepř

Příprava:
Z celeru sloupněte tuhá vlákna a nakrájejte jej na tenké plátky. Zelí a mrkev nakrouhejte na jemné nudličky, z jablka vyjměte jádřinec a nakrájejte na kostky. Vše smíchejte společně s kukuřicí. V samostatné misce si připravte žloutek s hořčicí, pak přidejte lžíci oleje a důkladně promíchejte. Pokračujte stejným způsobem – přidejte vždy malé množství oleje a následně promíchejte – dokud majonéza nebude mít vámi požadovanou konzistenci. Pro výraznější chuť přidejte citronovou šťávu a přislaďte medem. Salát podávejte vychlazený jako lehkou svačinu či přílohu k masu.

4Čočkový salát s kořenovou zeleninou

Čočkový salát s kořenovou zeleninou
Ingredience na 2 porce:

– 150 g zelené čočky (v suchém stavu)
– 500 g pečené kořenové zeleniny (brambory, mrkev, petržel)
– 70 g polníčku
– 100 g balkánského sýru
– sůl, pepř, olivový olej a citron na dochucení

Příprava
Tento recept je ideální volbou, zbyla-li vám zelenina z předchozího dne. Čočku uvařte podle návodu. Pokud nemáte zelenou, nevadí, nicméně zelená čočka je oproti jiným druhům více sypká a do salátů se tedy obzvláště hodí. Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky a před pečením dochuťte solí a kořením. Dejte péct. V troubě na 180 °C by měla být zelenina hotová za 30 minut. Pak stačí jen smíchat všechny ingredience a podávat. Salát může být dostatečně sytou večeří.

5Avokádový salát s krevetami

Avokádový salát s krevetami
Ingredience na 2 porce:

– 2 avokáda
– 1 mango
– 50 g ledového salátu
– 1 středně velká červená cibule
– 100 g salátové okurky

Na krevety:

– 150 g loupaných krevet
– olivový olej
– chilli, sůl, pepř
– citronová šťáva

Příprava:
Tento salát se výrazně hodí k rybě či mořským plodům, především ke krevetám. Krevety osmahněte na olivovém oleji se solí, pepřem a chilli. Před stažením z plamene je zakápněte citronovou šťávou a nechte odpočinout. Cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka. Avokádo, mango a okurku nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte společně s krevetami a podávejte. Silnou chuť cibule a manga můžete zmírnit bílým jogurtem. Dobré chutnání!