- Reklama -

Pražská restaurace Alcron, jíž momentálně velí šéfkuchař Jakub Černý, se po prvním úspěšném pop-upu v Taru rozhodla uspořádat další. Tentokrát „u sousedů na střeše“, tedy v prostorách střešních teras paláce Lucerna. Kromě obou restaurací hotelu Alcron se na tomto pop-upu podílely také Taro, Coda a restaurace hotelu Mandarin Oriental se svými šéfkuchaři.

Přestože 16. září, kdy se pop-up na střeše Lucerny odehrál, nebylo počasí kdovíjak slunečné, bylo příjemné teplo. Díky tomu akce přilákala mnoho milovníků dobrého jídla. Všichni zúčastnění kuchaři si připravili dva pokrmy – předkrm, nebo dezert a hlavní chod. Ačkoli návštěvníků dorazilo opravdu hodně a organizátoři už dopředu varovali, že počet porcí každého pokrmu bude omezen, neměli jsme nejmenší problém a spokojeně ochutnali vše, co bylo k mání. 

S hodováním, jež se neslo ve stylu klasického street foodu, jsme začali u samotných hostitelů. Jakub Černý z Alcronu si jako předkrm připravil tuňákové sashimi, které na talíři ještě doprovázela bílá ředkev. Hlavní jídlo pak mělo podobu hovězího roastbeefu s pikantní omáčkou mezi dvěma bramborovými plackami. Výborný start a ve stejném tempu jsme pokračovali dále. 

Šéfkuchař restaurace Taro, Khan Ta, servíroval nesmažené závitky s bůčkem a melounem coby předkrm a rendang placku s mangovým salátem jako hlavní chod. Výtečně dochucené maso doplňovala zakysaná smetana a domácí placka. Vše fungovalo tak dobře, že se rendang placka stala mým osobním vítězem tohoto pop-upu. 

U asijských chutí jsme ještě chvíli zůstali. Další zastávku tvořil stánek Stephena Senewiratheho z restaurace Mandarin Oriental. U něj jsme ochutnali netypický předkrm, který v sobě kombinoval chia semínka, jahody, bazalku a jogurtové lassi. Na první pohled tyto ingredience evokují spíše dezert, přestože vše bylo ještě doplněno o olivový olej a sůl. Ale stejně jako nemusí být dezert sladký, proč by se předkrm nemohl sestávat ze sladších chutí? Pod názvem char siu bao se ukrýval hlavní chod. Pro neznalé to možná zní tajemně, jedná se ale o „obyčejné“ napařované knedlíčky plněné BBQ bůčkem. Díky tomu byl i tento pokrm lehce nasládlý, čímž jsme se pomalu naladili na dezertní fázi pop-upu.

David Šašek z Cody u hlavního chodu vsadil na české chutě a návštěvníkům nabídl pečené kachní stehno s bramborovými drbáky, bramborovou slámou a opečenou cibulkou. Oproti tomu dezert patřil mezi typické italské zástupce: vanilková panna cotta s jahodami a malinami. Degustační kolečko jsme opět zakončili u hostitelů z Alcronu, konkrétně u Romana Pauluse. Zde si návštěvníci mohli vychutnat odlehčený pokrm v podobě filátka ze pstruha s quinoou a pak veškeré kalorie nahnat díky dezertu, koblize s meruňkami a tvarohem. 

Na střeše Lucerny jsme ochutnali plno dobrot, nejvíce nás však zaujaly asijské chutě z Tara, jak jsme již zmínili, a také roastbeef s bramborovými plackami od Jakuba Černého. Moc se proto těšíme na další pop-up, kde o umění Jakuba Černého ani asijské pokrmy nebude nouze. Pop-up tentokrát proběhne na domácí půdě Alcronu, kde bude hostovat Stephen Senewiratne z Mandarin Oriental Prague. Podávat se bude šestichodové menu zaměřené na podzimní ingredience a tematicky bude rozdělené na pole, vodu a vzduch. Pokud si tento gastronomický zážitek nechcete nechat ujít, zapište si do diáře 21. října. A nezapomeňte na rezervaci.