Jalovec má možná ještě spoustu lidí zafixovaný jako překážku, kterou musí má milá přeskočit rovnýma nohama, nicméně tento jehličnatý keř se stále častěji dostává do povědomí také jako základ pro gin, jehož chuť objevuje stále více lidí. Právě pro ty, kteří chtějí vyzkoušet nové značky, otestovat netradiční kombinace nebo se dozvědět něco o výrobě či historii, připravil odborný magazín Barlife již čtvrtý ročník Ginfestu. A i tentokrát měl rozhodně co nabídnout.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Stejně jako v loňském roce si pro Ginfest organizátoři vybrali stylové místo konání – Vinohradský Pavilon. Avšak tentokrát otevřeli i další patro, kde vznikla chill-out zóna, a jako přednáškovou místnost zvolili prostory zimní zahrady nacházející se pod střechou budovy. Musím říct, že to byl rozhodně krok správným směrem.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Návštěvníci nečekali, až se akce rozjede, ale dorazili v hojném počtu hned po otevření. A tak se všichni dobře rozprostřeli po celé budově. U stánků se díky tomu nemačkalo příliš mnoho lidí. Zároveň jsem si ale nevšiml, že by byl některý z vystavovatelů opomíjen a barmani neměli co na práci. Tohle u všech gastronomických festivalů, kterým se podaří vyvážit zájem účastníků i vystavovatelů, oceňuji. Určitě je pro značky dobré, aby u jejich stánku byl provoz, na druhou stranu není příjemné, když musíte ve frontě čekat déle než půl hodiny. Ovšem pět až deset minut zvládne vystát každý, obzvláště, čeká-li ho lahodná odměna.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Jsem však zvědavý, jak si Barlife poradí s dalším ročníkem, neboť určitě bude muset rozšířit kapacitu prostoru pro semináře, o které byl ze strany návštěvníků velký zájem. Cílem akce totiž není jen představit novinky či zavedené giny, ale také vzdělávat. A tato snaha rozhodně padla na úrodnou půdu.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková
Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Zájemci o zajímavosti ze světa ginu se mohli těšit na šest seminářů. Jako první se představil Carlos Morante, zástupce značky Gin Mare, která si zakládá na atmosféře Středomoří. V tomto slunném regionu jsme zůstali i ve druhé přednášce, kterou vedl Vladimír Čech z pražského The Banker‘s Baru. Ten představil španělský gin Larios 12 nejen v čisté podobě, ale také infuzovaný. Koktejl In-Fusion, kdy je Larios 12 nainfuzovaný čajem Darjeeling, bylo možné ochutnat i na baru této značky.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Asi nejvýrazněji tvořil gin dějiny v Anglii, kam nás přesunul Boris Ivan, který pracuje jako ambasador společnosti Gonzáles Byass. Kdo si jeho seminář nenechal ujít, mohl se dozvědět více o ginu v různých kulturách, a proč stojí za to sledovat starý dobrý Albion. Do druhé poloviny připraveného programu uvedl přítomné Marek Štochl, šéfbarman AnonymouS baru a ambasador ginu The Botanist. Ten se věnoval kreativnímu zpestření tradičního Gin&Tonicu a trendu zvanému foraging. Jako předposlední se ujal slova Andrey Bolshakov, který představil zaměření ginů Bombay Sapphire. Závěr patřil opět Velké Británii, konkrétně Plymouth Ginu, jehož výrobu přiblížil Jakub Bobček.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Mezi jednotlivými semináři následovaly půlhodinové přestávky, a tak se nikdo nemusel bát o to, že by nestihl oběhnout jednotlivé vystavovatele. A i když prim hrál gin, sušit nemuseli ani abstinenti, neboť se představili i výrobci toniků a dokonce bylo možné ochutnat nealkoholický destilát či bazalkovou limonádu. Mě zaujala především nápaditost a možnost vybrat si zajímavé chutě. Mnoho vystavovatelů se totiž nad svojí nabídkou opravdu zamyslelo a zařadilo i originální kombinace, nikoliv pouze klasický gin s tonikem, případně gin samotný. A tak jsem mohl ochutnat například drink inspirovaný legendární Bloody Mary nebo koktejl s příchutí hrušek. Nicméně tím nechci říct, že by každý stánek musel nabídnout něco speciálního. Určitě každý rád objeví nové chutě čistého ginu malých značek, stejně tak jsem zavítal i k velkým výrobcům, jejichž produkty jsem již delší dobu neochutnal. A zapomenout nemohu ani na domácí Aperitivo Pavilon Cafe Bar & Bistro, které servírovalo v Česku méně známé japonské giny Roku a Etsu spárované se sushi.

Autorka fotografie: Marcela Juříčková

Byl jsem překvapen, kolika lidem má tento typ akce co nabídnout. Můžete strávit příjemnou sobotu se svými kamarády, dozvědět se mnoho zajímavých novinek od odborníků, se kterými si normálně nepopovídáte, nebo dokonce můžete oslavit rozlučku se svobodou, jako to udělala jistá nastávající nevěsta. Každopádně opět jsem si připomněl, že akcí od odborného magazínu Barlife se vždy rád zúčastním. Nejenom z toho důvodu, že dostanu mnoho zajímavých vzorků na jednom místě, ale zkrátka mě baví atmosféra jejich festivalů. A tak nezbývá než trpělivě čekat na 18. května, kdy se přesuneme do Karibiku. Tam nás vezme již pošesté Rumfest.