Těsně před prázdninami jsme vás lákali do italské restaurace Aldente ve Vězeňské ulici. Dnes nastal čas podívat se i na jejího sourozence, italskou restauraci Alforno na Petrském náměstí, kde se zaměřují na pizzu.

Nad recepturou těsta zde bdí šéfpizzař Antonio, který připravuje těsto tak, jak se naučil z rodinného receptu doma v Itálii. Zbytek kuchyně má na starost šéfkuchař Petr Dlouhý, který pečlivě dbá na kvalitu surovin, s nimiž pracuje.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Alforno je tradiční italská restaurace, v jejíž kuchyni se využívají čerstvé a kvalitní suroviny dovezené z Itálie. Své zkušenosti šéfkuchař Petr Dlouhý nasbíral nejen v pražských podnicích, ale také v Itálii, kde pracovně působil.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

I dnes se svým týmem podniká výpravy do Itálie, aby ji i nadále poznával, ochutnávají neustále nová vína, sýry a další suroviny, s nimiž pak pracují. Snaží se poznat i zákulisí výroby a znát jednotlivé ingredience až k jejich počátku, pravidelně proto navštěvují v Itálii i různé výrobce, kteří jsou jejich dodavateli.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Jak název restaurace napovídá, zaměřují se zde hlavně na pokrmy z pece (forno = pec), ochutnáte však i risotto či čerstvou pastu, kterou si podobně jako v Aldente připravují sami. Nečekejte ale klasické a již okoukané kombinace těstovin jako carbonara či arrabiata. Zde se nebojí si s ingrediencemi pohrát, spojit neobvyklé chutě a vytvořit nové pokrmy. Kombinace na pizze jsou již tradičnější a spíše ty známé, i tak vás ale překvapí.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Těsto svou křehkostí, další ingredience svou chutí a čerstvostí. Kromě pizzy si můžete dát i foccaciu, tradiční italský chléb. Dříve pokrm chudých, dnes rozšířená a žádoucí. Foccaciu si zde však nepředstavujte tak, jak ji nejspíš znáte; tedy jako těžkou, měkkou „buchtu“. Místní těsto na foccaciu i pizzu podle Antoniova receptu je lehčí a křehčí. Foccacia tak tvarem připomíná spíše to, co je v jiných italských restauracích servírováno pod názvem „pizza chléb“.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Díky tomuto speciálnímu těstu je foccacia i pizza odlehčená a nebudete po její konzumaci mít pocit těžkosti a „přežranosti“. Ale i tak vám raději doporučujeme, abyste si místní specialitu – metrovou pizzu – dali spíše s kamarády než sami.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Na rozdíl od Aldente zde nemají tak rozsáhlou vinotéku, přesto zde najdete zastoupená vína z každého z italských regionů, nechybí ani prosecco. Při naší návštěvě jsme ochutnali focacciu s rozmarýnem a česnekem, kterou jsme si dali k předkrmu. Ten tvořila mozzarella „Buratta“ s rukolovým salátem s rajčaty a lanýžovým medem. Jednoduchá kombinace z několika málo surovin, která však nechá vyniknout chuť kvalitní mozzarelly.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Podle Petra Dlouhého jde však o sezónní záležitost vhodnou spíše na jaro a léto, je tedy možné, že při své návštěvě budete mít možnost ochutnat již něco nového. Dále jsme vyzkoušeli pizzu Margheritu di bufala, kde kromě rajčatového suga byla i čerstvá rajčata, čerstvé lístky bazalky a chuťově výrazná mozzarella di bufala. Z obyčejné Margherity se tak stal nový chuťový požitek. Mezi další zákazníky oblíbené pizzy patří Salsiccia nebo Valtelina se sušenou hovězí kýtou.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Naservírovány nám byly i těstoviny, tagliatelle s hovězí svíčkovou na česneku, rukolou a sušenými rajčaty. A i když je restaurace zaměřená na pizzu, tagliatelle řadíme na pomyslnou vítěznou příčku.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Objednat si můžete i rigatoni s rybami a mořskými plody, pro vegetariány pak doporučujeme tortelloni plněné ricottou s restovanými rajčaty.

Autorka: Lenka Lesenská (fotografie podléhá licenčním podmínkám webu Kulturio.cz)

Sladkou tečku představují tradiční italské dezerty, vybírat můžete mezi tiramisu, panna cottou, čokoládovým dortem či výběrem italských sýrů.
Ať už chcete vyrazit s přáteli na metrovku, nebo s partnerem na romantickou večeři, je Alforno to pravé italské.

 

**ALFORNO FOCCACERIA ITALIANA**
Petrské náměstí 4, Praha 1
 www.al-forno.cz