V sobotu 3. září 2016 od 11 hodin se v areálu brněnského koupaliště Riviéra konal pátý ročník festivalu Chillibraní. Jeho nedílnou součástí bylo Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého Chilližrout, který přinesl opět napínavou podívanou. Kromě toho se konala spousta kuchařských show a návštěvníci si užili nabitý program a občerstvili se u spousty rozmanitých stánků.

Chillibrani

První zářijová sobota přinesla nádherné počasí plné sluníčka a nalákala spoustu lidí k návštěvě Chillibraní na koupališti Riviéra s možností osvěžit se v jeho bazénech. Na Riviéře jsem byla poprvé a musím konstatovat, že se jedná o překrásný přírodní areál, který je pro konání food festivalu zcela ideální. Ačkoliv se nejedná o obrovský pozemek, Chillibraní se tam krásně vešlo, aniž by se tvořily nekonečně fronty nebo se návštěvníci museli mačkat.

IMG_1798

Ze stánků nás nejvíce zaujala ryze česká kopřivnická firma Mama’s delicacies, jež se zabývá výrobou lahodných chilli omáček a dipů, které skvěle dochutí, vylepší a přiostří oblíbené jídlo. Vše začalo zálibou v chilli, dobrém jídle a první vypěstovanou rostlinou na parapetu vysokoškolské koleje. Koníček přerostl ve vášeň, a ta v touhu podělit se o výrobky s ostatními nadšenci. Produkty, které můžete zakoupit na stránkách www.chilliomacky.cz, jsou vyráběny s láskou a důrazem na kvalitu. Standardem jsou pečlivě vybírané suroviny a šetrná ruční výroba.

Chillibrani

Zajímavý byl stánek nabízející olejodárnou moringu, která je považovaná za královnu mezi superpotravinami. Prášek z listů stromu moringa je mimořádně nutričně hodnotný rostlinný produkt. Jako doplněk stravy se používá v tabletách nebo i jako přísada do teplých i studených nápojů, polévek, omáček a pečiva, používá se k přípravě čaje, pesta či koktejlů smoothies.

Chillibrani

Obsahuje 46 antioxidantů, přes 90 vitamínů, minerálů a aminokyselin. Podporuje přirozenou imunitu, posiluje fyzickou kondici, působí příznivě na krevní tlak, metabolismus a zažívaní. Dodává energii, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje správnou funkci jater a ledvin, zlepšuje paměť, obsahuje 25x více železa než špenát, 10x více vitamínů A než mrkev nebo 4x více vlákniny než ovesné vločky. Více na www.mojemoringa.cz.

IMG_1793

U stánku s indickým jídlem jsme velmi podcenili odolnost našich chuťových pohárků – ačkoliv jsme si zeleninovou směs s kuřetem a s rýží objednali „mírně pálivou“ (k dispozici ještě byla středně pálivá a hodně pálivá), měli jsme co dělat, aby nám neshořela ústa. Slečně, která si objednala to samé a seděla vedle nás, se orosilo čelo a začaly jí samovolně téct slzy. Říkali jsme si, jak asi vypadá ona hodně pálivá verze, ale odvahu zkusit to jsme neměli. Ovšem nebyli jsme jediní, kdo přecenil své síly, potkali jsme řadu návštěvníků, kteří po ochutnání některých pálivých jídel křivili obličej, utírali si slzy a říkali svým kamarádům: „Tak tohle je fakt moc!“

IMG_1828

Někteří návštěvníci zase měli naopak asi ústa ze železa, protože na kuchařské show michelinského kuchaře Oldřicha Sahajdáka ochutnávali jím připravené pokrmy, do kterých samozřejmě přidával pálivé přísady a zatímco on sám říkal, že to raději ochutnávat nebude, protože ony ingredience jsou opravdu hodně ostré, „ochutnávači“ se smáli a pokřikovali, že „to přece vůbec nepálí!“

untitled-6468

Kromě kuchařských show program také obsahoval povídání nebo soutěže v režii partnerů festivalu. Návštěvníci tak mohli ochutnat například hmyz v kuchařské show Petra Ocknechta, indické dobroty od Teji Riara nebo netradiční dezerty z dílny Přemka Forejta a Jany Bilíkové. Večer pak zakončil koncert Xaviera Baumaxy a ohnivá a světelná show v podání Spinning Princip.

untitled-6483

Do Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout 2016 se letos přihlásilo 51 soutěžících, mezi kterými byly 3 ženy. Účastníci byli velmi odolní, původně plánovaných 11 kol rozhodně nestačilo, i když právě v něm se začaly servírovat extrakty. Organizátor Petr Klemeš k tomu dodal: „Těch 11 základních kol jsme vymysleli na začátku, ale asi je na čase to změnit.“

untitled-6494

Finále bylo velmi napínavé, protože na soutěžní lavici zůstali před 15. kolem čtyři muži, kteří v této sestavě na lavici vydrželi i loni. Nakonec si třetí místo vydobyl František Weiss, druhé Radim Štěrba a loňské vítězství obhájil Petr Holešínský. Napínavou atmosféru navíc ještě okořenila žádost o ruku – právě Petr požádal před 16. posledním kolem svou partnerku Kateřinu a řekla ano. „Je to neskutečné, poprvé jsme měli 16 kol a poprvé tu proběhla žádost o ruku,“ komentoval nadšeně Petr Klemeš. Titul Chilližroutka 2016 letos připadl Haně Brablecové.

Součástí Chillibraní je také soutěž Výrobek roku, kdy mají návštěvníci možnost ochutnat a ohodnotit několik vzorků omáček a dalších pálivých produktů. Tuto soutěž letos ovládla firma My Chilli, která si odnesla třetí místo za Medovo-hořčičnou omáčku a první za Cibulové chutney. Druhé místo pak připadlo společnosti Zach’s pesto & chilli s.r.o. za jejich pesto s názvem Sušené rajče a uzené Jalapeno.

untitled-6495

Chillibraní stejně jako loni přispělo na organizaci Dejme dětem šanci, kterým věnovalo 5% z každé vstupenky. Peníze pomohou osmnáctileté Michaele Nezhybové a pokryjí výdaje spojené s jejím studiem, tedy například cestovné, pomůcky do školy nebo učebnice. Míša by chtěla pokračovat ve studiu a jít na vysokou školu, moc si této podpory váží a na festivalu pomáhala organizátorům především u soutěže Chilližrout 2016.

Chillibraní je jediným hotfood festivalem v České Republice a na Slovensku a současně i největším v Evropě. Několik tisíc návštěvníků láká do Brna nejen jedinečná atmosféra Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout, ale současně i široká nabídka hotfood kuchyně, několik výrobců omáček, prodejců koření, pěstitelského vybavení a dalšího, co do chilli světa patří.

 

Chillibraní 2016