Po odchodu Vojtěcha Václavíka svěřila pražská restaurace Hergetova Cihelna kuchyni hned dvěma šéfkuchařům – Petru Laštovičkovi a Janu Strnadovi. Ti již v lednu vypustili degustační „sneak peek“ menu, z něhož se několik nejoblíbenějších pokrmů dostalo v lehké úpravě i do toho jarního.
Jedním z jídel, který měli hosté možnost ochutnat již v průběhu zimy a zachutnal jim natolik, že si vysloužil své místo i ve stávajícím menu, je hovězí tatarák zjemněný smetanou a dochucený kaviárem. Dalším z předkrmů je ceviche (způsob přípravy syrové ryby marinováním v citronové šťávě) z lososa dochucené chilli s avokádovým pyré a wontonovými krekry.
Teplé letní počasí nahrává spíše čerstvým osvěžujícím salátům než horkým polévkám, čehož si jsou vědomi i v Hergetově Cihelně. Můžete si zde tak vychutnat netypickou kombinaci vodního melounu s černými olivami, rajčaty a sýrem feta, vše ještě dotažené bylinkami – bazalkou a mátou. Podle šéfkuchaře Jana Strnada pochází inspirace k tomuto salátu zpoza baru, a to v podobě ovocného Mojita.
Mezi hlavními chody najdete pečeného candáta, kterého na talíři doprovází restované broccolini, mrkvové pyré a omáčka z hnědého másla. Jemné rybí maso tak doplňuje řada výrazných chutí. Ještě bohatší a na chutě pestřejší pokrm představuje jehněčí květová špička, kterou zde připravují v arabském stylu s jogurtem a kořením ras el hanout, pečeným lilkem, cizrnovým pyré a granátovými jablky. Jste-li fanoušky kořeněných arabských pokrmů, pak je pro vás tento pokrm jako dělaný.
Pokud byl salát inspirován Mojitem, pak předlohou pro dezert musel být další ikonický rumový koktejl, Piña Colada. Jako sladkou tečku zde během letního období servírují ananasové carpaccio s kokosovou zmrzlinou a maracujou.
Dostali jste na některý z pokrmů nového menu chuť? Pak neváhejte a vyrazte do Hergetovy Cihelny. Během letního období si pak vychutnejte jídlo i víno na terase, z níž je krásný výhled na Vltavu.
RESTAURACE: HERGETOVA CIHELNA
Cihelná 2b, Praha
www.cihelna.com