- Reklama -

Ač to podle aktuálních teplot nevypadá, léto se přehouplo do své závěrečné části a brzy uvolní své místo podzimu. To se mimo jiné projeví i na menu restaurací a kuchaři začnou připravovat pokrmy ze surovin, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Zcela jistě mezi nimi bude – jako každý rok – kralovat dýně, mezi podzimní sezónní suroviny ale patří také kořenová zelenina či houby. A obojí najdete v novém zářijovém menu v restauraci Mlýnec.

Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Nové speciální menu pro tento měsíc je složeno ze čtyř chodů, za jejichž vznikem stojí jeden z kuchařů restaurace Mlýnec, Vladimír Vaníček. Ten vsadil zejména na lehkost a jemnost rybího masa, které si lze vychutnat hned ve dvou jím vytvořených chodech. 

Marinovanou makrelu v předkrmu doprovází na kousky nakrájená okurka spojená s crème fraîche, tedy jakýsi okurkový „tatarák“, který je posazen na tenkém plátku kedlubny. To vše doplňuje ještě kopr a limetkový kaviár, který každé sousto skvěle dochutí. Již předkrm se stal mým favoritem z tohoto menu, ovšem i zbytek stojí za to. 

Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Například následují dva hlavní chody, přičemž první z nich je opět rybí. Jeseter pochází z nebuželského rybářství Štampach a na talíři mu dělá společnost pečená řepa, rajčatové pyré a dále mangold a pinie. Komu ryba v předkrmu bohatě stačila, nemusí zoufat, je tu ještě druhý hlavní chod. Tím je grilovaná perlička, jejíž maso se téměř rozplývá na jazyku. Této jemnosti masa v Mlýnci dosahují pomocí sous vide. Obdobně jemné a krásně hladké a máslové je i zeleninové pyré, v němž kromě perličky najdete ještě opečenou mrkev a květák, lišky a čerstvé lístky špenátu. 

Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Zbývá už jen dezert, který je vynikající sladkou tečkou za velmi povedeným sezónním menu. Jde o variaci na tiramisu, které je servírováno ve formě zmrzlinových kostek, které se zvolna „potápí“ v pěně z vanilky a amaretta. Fíky a drobenka dezert dotahují takřka k dokonalosti. Pokud tedy budete mít v září cestu kolem pražské restaurace Mlýnec, neváhejte se zde zastavit. Určitě nebudete zklamáni. Cena čtyřchodového menu je 1 390 Kč.

Ač to podle aktuálních teplot nevypadá, léto se přehouplo do své závěrečné části a brzy uvolní své místo podzimu.
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

www.mlynec.cz