Všichni víme, že jako prevence proti chřipce a nachlazení pomáhá česnek nebo třeba pořádná nálož vitamínu C, například prostřednictvím citrusů. Příroda nám ale způsobů, jak posílit tělo, nabízí mnohem víc a byla by škoda alternativní zdroje zdraví nevyužívat, když nám leží doslova před nosem. Proto jsme pro vás připravili deset netradičních surovin, které pomáhají chránit tělo před chřipkou a nachlazením.

Zlaté mléko

Medvědí mléko známe každý, ale zkoušeli jste už někdy takzvané zlaté mléko? Obsahuje kombinaci koření, která podporuje imunitu, potěší chuťové pohárky, a když už na vás něco vleze, pomůže odkašlávání.
Za zlatou barvu mléka může jedna z hlavních přísad – kurkuma, která má silně antioxidační účinky, podporuje imunitu a zklidňuje kašel. V asijských zemích se používá jako přírodní lék už dlouhá staletí, Evropané její kouzlo objevují až poslední roky. Mezi další ingredience zlatého mléka se řadí cayenský pepř působící proti chřipce, nachlazení a uvolňující ucpaný nos, med, který účinně bojuje s infekcemi a silně antioxidační skořice.
Pokud si chcete zlaté mléko vyrobit doma, zahřejte hrnek mléka v kastrůlku společně s máslem a kořením (množství koření si regulujte podle chuti, u dětských strávníků zacházejte opatrně s cayenským pepřem). Med přidejte až po zchladnutí.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Rakytníkový sirup

Rakytník obsahuje velké množství vitamínu C, díky kterému má kyselou, svěží chuť. Vitamín C ale není zdaleka jediná přednost rakytníku. Tyto nenápadné oranžové bobule obsahují ještě vitamín A, B, D a F a aminokyseliny. Tento koktejl prospěšných přírodních látek dělá z rakytníku jednu z nejlepších potravin, kterou si můžete na podporu imunity naordinovat.
Mimo to, že rakytník posiluje naši obranyschopnost, je také vhodný na ošetření kůže, především na popáleniny a akné.
Velký pomocník domácí lékárny je již zmíněný vitamín C, který ničí tepelná úprava, proto je lepší připravovat džemy i sirupy zastudena. Jak na to?
Budete potřebovat asi 3 litry rakytníku. Omyté plody rozmačkejte a zalijte 2 litry vlažné vody a 20 g kyseliny citronové a nechte 24 hodin louhovat. Poté limonádu přeceďte přes utěrku a plody vymačkejte. Pokud budete používat sirup jako lék, nedoporučuje se přidávat cukr.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Zázvor, citron a med naložený do slivovice

Typická „babská medicína“. Alkohol zakonzervuje vitamíny, které tělo chrání před různými virózami, a navíc je to opravdu vynikající. Moje babička říká: „Dávám si štamprli každé ráno a celou zimu nezakašlu!“
Najemno nastrouhaný zázvor (přibližně 2-3 lžíce) smíchejte se šťávou ze dvou citronů a medem, to vše zalijte litrem slivovice a nechtě týden stát v pokojové teplotě. Poté přeceďte přes utěrku a můžete začít s konzumací. Lahev se „zázvorkou“ si pořádně hlídejte, může se stát, že vám ji někdo vypije. Lektvar si totiž zaručeně oblíbí i odpůrci tvrdého alkoholu.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Cibulový čaj s majoránkou

Tento čaj je opravdový zázrak. Podzimní rýma ráda přechází na dýchací ústrojí, naordinujte si tedy tento čaj hned, jak začnete cítit nepříjemné svědění a tíhu na průduškách. Do druhého dne máte klid. Cibule léčí záněty dýchacích cest a účinně bojuje proti virózám. Majoránka zase usnadňuje odkašlávání.
Jemně nakrájenou cibuli svařte se dvěma lžícemi majoránky ve skleněné konvici. Hned, jak se voda začne vařit, sundejte konvici z plotny a nechtě ještě deset minut odstát.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Kysané zelí

Kysané zelí bylo dřív považováno za všelék, obsahuje spoustu tělu prospěšných látek a působí jako prevence proti mnoha různým nemocem. Reguluje hladinu cholesterolu, upravuje trávení, dokáže likvidovat i některé rakovinné buňky a v neposlední řadě silně působí na posílení imunity. Kysané zelí navíc obsahuje i vitamín A, díky čemuž působí pozitivně na oči. Funguje též jako silný antioxidant. Pomáhá vylučovat z těla volné radikály a udržuje naše tělo a obzvlášť oči a kůži mladší a zdravější. Další oblastí, kterou kysané zelí přímo ovlivňuje, jsou různé záněty v těle.
Protože kysané zelí je velkým zdroje vitamínu C, je lepší ho tepelně neupravovat, aby se vitamín nezlikvidoval. Ideální je připravit si salát z kysaného zelí s jablky a křenem. Budete potřebovat balení kysaného zelí, najemno nastrouhanou polévkovou lžíci křenu, na malé kousky nakrájené jablko, sůl, pepř a olej. To vše smíchejte a nechte chvilku odležet. Sladkost jablek a kyselost zelí se propojí, chutě se rozvinou. Pokud vám salát zachutná a budete jej jíst pravidelně, žádná chřipka ani nachlazení si na vás netroufne.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Kefíry a jogurty

Málokdo ví, že pravidelné konzumování kefírů, jogurtů nebo zákysů nás muže ochránit před viry i bakteriemi. Imunitní systém našeho těla přímo souvisí se stavem střevní mikroflóry, proto je dobré podporovat její růst konzumací potravin obsahující laktobacily. Ty jsou obsaženy v každém kvalitním kysaném mléčném produktu.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Arónie – černý jeřáb

Arónie je populární pro vysoký obsah antioxidantů. Rostlinu znali velice dobře již Keltové, kteří ji měli díky léčivým účinkům za posvátnou. Arónie má silné antiseptické a antibakteriální účinky. Zlepšuje metabolismus, harmonizuje funkci štítné žlázy, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.
Pokud se vám podaří sehnat čerstvé bobule aronie, můžete si je přidat do jogurtu, nebo je odšťavnit. Plody se dají jíst i sušené, obsah látek je stejný. Arónie má trpkou a velmi kyselou chuť a málokomu chutná. Jako sladký sirup je chuť arónie snesitelnější.
Sirup z arónie za studena: 2 l plodů arónie, 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru (do pětilitrové sklenice dáme cca 2 l arónie), přidáme kyselinu citronovou, zalijeme a necháme 32-40 minut působit. Potom vodu odlijeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2 kg cukru a necháme odležet dvě až tři hodiny.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Goji – kustovnice čínská

Goji obsahuje osmnáct různých aminokyselin a spoustu minerálů. Podle čínské medicíny dokáže kustovnice zpomalit proces stárnutí, a tím prodloužit život. Obsahuje pětsetkrát více vitamínu C než pomeranč a pravidelná konzumace plodů silně chrání organismus před viry a bakteriemi. Čerstvou kustovnici v Čechách seženete jen s obtížemi, proto se doporučuje konzumace plodů sušených, nebo opět ve formě sirupu, který se dá dnes koupit už téměř v každé prodejně zdravé výživy.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Jablečný ocet

Ačkoli konzumace samotného jablečného octa nezní lahodně, jedná se o přírodní všelék, který je cenově dostupný a opravdu pomáhá. Krom antibakteriálních a antimykotických účinků působí jako antioxidant. Při delším užívání posiluje imunitu a odbourává únavu.
Ocet ideálně užívejte třikrát denně před jídlem – jednu čajovou lžičku vmíchejte do šálku vlažné vody. Pokud vám kyselá chuť nedělá dobře, můžete ocet použít i jako ochucovadlo do salátů nebo polévek.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Kombucha

S kombuchou se často pojí přívlastek „zázračná“. Je to fermentovaný nápoj, původně z Číny, který neoslní svou chutí, ale svými účinky na tělesné zdraví. Kombucha má schopnost čistit organismus od těžkých kovů a toxinů. Podporuje správnou činnost jater a ledvin, harmonizuje činnost slinivky a žaludku.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com (Creative Commons)

Švýcarští vědci dokázali, že pravidelné pití pomáhá k obnově střevní mikroflóry, což příznivě ovlivňuje obranyschopnost celého organismu. K dostání je v prodejnách se zdravou výživou i v lékárnách, a to v různých příchutích.