- Reklama -

Léto je v plném proudu a s ním konečně přišla i tolik oblíbená grilovací sezóna. Proto vám doporučujeme novou knihu Angela Menty s názvem Vášeň pro grilování, který vám dá podrobný návod na přípravu skvělého sobotního odpoledne ve společnosti vynikajícího jídla a protože převážně grilujeme maso, podíváme se i na knihu Dokonalý steak, který nás naučí zacházet s kvalitním masem přesně tak, jak si zaslouží.

 

Angelo Menta – Vášeň pro grilování

Angelo Menta je neměcký kuchař italsko-maďarského původu s vášní pro vše, co se připravuje na dřevěném uhlí a otevřeném ohni. Německé nakladatelství mu pronajalo na půl roku dům, jenž se proměnil v jeho umělecký ateliér, kde mohl vyšperkovávat své receptury. A když je dotáhl k dokonalosti, vše sepsal a nám se tak dostává do rukou jeho kniha Vášeň pro grilování: Nejlepší recepty, rady a techniky.

Autorka fotografie: Lenka Lesenská

Hned v úvodu se dozvíme, že není gril jako gril a že tady půjde hlavně o dřevěné uhlí. To je podle Menty na grilování totiž to nejlepší. Ale k tomu musíte také vědět, jak jej správně do grilu navrstvit, jak jej správně rozpálit a na jakou teplotu. Menta dále stručně představí koncept receptů, které jsou v knize obsaženy. Jedná se o pokrmy ze surovin běžně dostupných ve střední Evropě a navíc i s ohledem na jejich sezónní dostupnost. Závěrečnou část knihy tvoří teoretická část, která vám vysvětlí rozdíl mezi dřevěným uhlím a briketami a ukáže, jak se dále tyto dva podpalové materiály dělí.

A také kdy použít uhlí a kdy brikety. Další kapitola se věnuje grilům. Ukazuje jejich různé druhy, vysvětluje, jak fungují, jaké rošty by gril měl mít a tak dále. Třetí kapitola představuje další příslušenství jako teploměry a budíky, které vám pomohou maso dokonale ugrilovat. Ale nejen to, také grilovací kleště, lis na česnek, nůžky na drůbež a plno dalšího vercajku, který znáte z kuchyně, ale využijete i na zahradě u grilu. Úplný závěr je věnován bezpečnostním radám.

Autorka fotografie: Lenka Lesenská

A že jsem přeskočila to hlavní? Kdepak, jen si nechávám to nejlepší na konec. Jádro knihy tvoří recepty rozdělené podle toho, co grilujete, tedy zda hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí, ryby, burgery či zeleninu. Kromě ryb je u každého druhu masa na začátku vysvětleno, která část masa je která, včetně obrázku, takže pokud jste dosud nevěděli, kde hledat panenku či květovou špičku, tady to zjistíte.

Kromě toho je na úvodní stránce každé kapitoly i box s vhodnými bylinkami, kořením a oleji, které lze s daným masem / zeleninou párovat. Je skvělé, že i když je grilování hlavně o mase, nezapomíná Menta ani na ty, kdo maso nejedí. A co je ještě lepší, uvědomuje si, že grilování není jen o tom fláku, ale i o všem kolem. Proto tu najdete i recept na burgerové bulky, majonézy, omáčky, másla, marinády a přílohy (dělané, jak jinak, na grilu) jako grilované zelí, opečená rajčata či plněné žampiony.

Samotné receptury zpravidla zaberou čtyři strany. Na první dvoustraně jsou fotografie „před a po“, tedy na jedné straně připravené maso s dalšími surovinami a na druhé straně výsledek. Kromě toho obsahuje i box s informacemi o tom, jaký použít gril, jaké uhlí, při jaké teplotě, kolik zabere příprava a kolik samotné grilování a jakou další výbavu k tomu ještě potřebujete. Druhá dvoustrana obsahuje seznam ingrediencí, postup, ikonu vyznačující jak rozložit uhlí na grilu, případně ještě box s nějakým tipem či radou a další fotky z přípravy.

Největším kladem této knihy jsou fotografie Huberta Schülera. Suroviny a pak i výsledek jsou naaranžovány až umělecky, vše foceno ze shora na tmavém dřevěném stole či dřevěných parketách, na kterým jídlo dokonale vyniklo. Rozhodně tedy neváhejte, s nadcházející letní sezónou je tato kniha naprostým „must have“.
Knihu zakoupíte za 424 Kč zde.

Marcus Polman – Dokonalý steak

Každý umí připravit kus hovězího, ale jak jste na tom s dokonalým steakem? Novinář Marcus Polman (zarytý milovník masa) strčil nos do kuchyní nejlepších newyorských steakhousů a proslulých pařížských brasserií, aby na to přišel. Vyzpovídal profesionální řezníky, biofarmáře, šéfkuchaře a další kulinářské odborníky a v této knize se s vámi dělí o tajemství, jak na steak, na který se vám budou sbíhat sliny.
Díky této knize poznáte rozdíly v kvalitě masa různých plemen skotu, různé typy zrání masa, charakteristické vlastnosti 19 oblíbených steakových řezů, jak vybírat dokonalé maso u řezníka, jak rozeznat stupeň propečení a vytvořit krásný vzorek od grilu, jak ochutit, zatáhnout a opékat maso a nechybí ani doporučení vín, která ladí k různým steakům.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Po předmluvě autora kniha nabízí první kapitolu Základy steaku. Zde se nám dostane nejzákladnějších instrukcí, které nám objasní, jaká pánev je na dokonalý steak vhodná, jaké maso je nejlepší, jaké použít máslo, jaká sůl se ke steaku nejvíce hodí, proč je důležitý alobal nebo jaký salát by se měl ke steaku podávat. Nechybí červeně zvýrazněné chyby začátečníků, mezi které patří mimo jiné nevhodná pánev, příliš vysoká teplota při opékaní či krvavá lázeň na talíři. Kapitola obsahuje i 15 zlatých pravidel, které se dají aplikovat na přípravu steaků z jakéhokoliv masa.
V kapitole Zvíře se seznámíme s přehledy jednotlivých plemen skotu, ze kterých se steaky dělají – jejich původ, rodokmen, nechybí ani představení nejznámějších chovatelů.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Dále následuje seznámení se s anatomií hovězího dobytka, rozdělení jednotlivých druhů mas a jejich podrobný popis s řadou užitečných vysvětlivek.
Autor se také vydal do Nizozemska na návštěvu řezníka s vlastní porážkou, ze které připravil i několikastránkovou reportáž.
Techniky a nástroje podrobně vysvětlují, jak steak správně připravovat na nejrůznější způsoby a jaké vybavení je na daný způsob nejvhodnější. Dozvíme se, jak grilovat na pánvi a jak grilovat na venkovním grilu, jak opékat na pánvi, jak péct v troubě či jak steak připravit dnes tolik populární metodou sous-vide.

Autor fotografie: Kamil Pekař

A co je nejlepší? Najdete zde recepty na 25 slavných steaků – od působivého hovězího Wellington přes filet Chateaubriand až po carpaccio podle Harryho baru – a návody, jak připravit klasické omáčky, jako je béarnská a bordeauxská. Nechybí ani recepty na skvělé přílohy.
Tato kniha se pravděpodobně stane nejlepší kamarádkou každého opravdového milovníka masa. Předposlední strana knihy totiž mluví jasně díky hlášce Homera Simpsona: „Jestliže Bůh nechtěl, abychom jedli zvířata, proč je stvořil z masa?“
Knihu zakoupíte za 339 Kč zde.

 

Na článku spolupracovaly: Soňa Hanušová (Vášeň pro grilování) a Šárka Hromádková (Dokonalý steak)