Léto již tradičně patří různým gastroakcím a gurmánským festivalům. Nejinak tomu je i letos. Červencová nálož novinek z gastronomie tak bude dost akční – pozveme vás na několik událostí, které by neměly uniknout žádnému foodie. Kromě toho vám ale prozradíme, kam na nejlepší brunch, kde otevřel nový podnik a s jakou neuvěřitelnou novinkou přišla čokoládovna Jordi’s.
Summer Night Food
Parta, která stojí za královéhradeckým a pardubickým Food Truck Festem, si na prázdniny připravila něco speciálního. Summer Night Food, večerní festival jídla a pití, který se odehraje v sobotu 24. července v Žižkových sadech v Hradci Králové. Světové chutě, vybrané pochoutky, skvělé pití, vystoupení hradeckých kapel a spousta světýlek k tomu, to zní jako perfektní sobotní večer v parku.
Velká žranice
Velká žranice je nejen francouzsko-italský film z roku 1973, ale také ostravský food festival. Letos se 28. července uskuteční druhý ročník, opět v parku u Pokladu a na Letní scéně AMFI-Poruba. Těšit se můžete na dobroty z Cøkafe, Mutant Fast Food, Hokuspokus Wine & Tapas Baru, Faency Fries a další. Celkem nabídne food zóna dvanáct stánků. Hostem bude opět Lukáš Hejlík.
Nedělní brunch
Nic nezpříjemní nedělní dopoledne tak, jako výtečné jídlo a sklenka prosecca. Brunchů najdete v Praze celou řadu, ale v neděli 1. srpna se uskuteční jeden z nejvyhlášenějších. Brunch v Zinc Restaurant, který se nachází v hotelu Hilton Prague Old Town (pozor, neplést si s tím na Florenci), nabízí jídlo bufetovou i servírovanou formou. Vychutnáte si čerstvě připravené sushi, mořské plody včetně humra, maso, saláty i dezerty. K tomu dobré víno a máte neděli jako korálek. A to za 1300 korun na osobu.
Na vlnách Vltavy
Jestli brunch dokáže zpříjemnit nedělní dopoledne, tak co teprve brunch na vodě! Kapitán Richard Vandlík i tuto sezónu brázdí vody Vltavy se svou lodí Arwen. Každou neděli se můžete nalodit a užít si čtyřchodové menu, vyjížďku po Vltavě a výhled na Vyšehrad a další pražské památky. Jelikož je o brunche velký zájem, může se stát, že bude vyprodáno. Ovšem kapitán pořádá i další plavby, například tematickou rumovou nebo ginovou, sobotní sushi plavbu či ve spolupráci se Spirited Tours vás vezme na Plavbu za bublinou. A podle našich informací toho během léta chystá daleko víc, tak sledujte instagramový účet @lodarwen_cz, aby vám nic neuteklo.
Thermal Street Food Market
Svůj gastro festival už mají i Karlovy Vary! První ročník akce Thermal Street Food Market proběhne 7. srpna. Organizátoři si kladou za cíl představit návštěvníkům pestrost street foodu. Před hotelem Thermal tak zaparkuje téměř dvacet food trucků z celé České republiky, jež představí kuchyně napříč celým světem. Nebudou chybět klasiky jako hot dog, burger či tacos ani asijská exotika v podobě pad thai, ramenu či kari. Vše doprovodí víno a koktejly.
Léto v BeBop Baru
Horké počasí, prosluněná zahrádka a Aperol Spritz jsou v podstatě synonymy léta. Žádný div, že si pražský BeBop Bar, který najdete v hotelu Alcron, připravil na letní měsíce celé Spritz menu. Kromě klasického Aperolu na něm najdete i tři jejich signaturní variace na tento jednoduchý osvěžující drink. První je Tarragon Spritz, jehož základem je stejnojmenný likér dotažený sodou a proseccem. Cuban Spritz hosty pomyslně přenese hosty na slunné pláže Kuby a poslední Aperitiv Spritz zase naladí před večeří.
Praha pije víno
Osmý ročník festivalu autentických vín se bude již tradičně konat v prostorách pražské Novoměstské radnice. I tentokrát se zaměřuje na vinaře na území bývalé Habsburské monarchie, zastoupeny však budou i další regiony. Celkem se očekává účast více než 50 různých vinařství, která se s vášní věnují tvorbě přírodních vín nepoznamenaných nežádoucími chemickými postřiky, aditivy a zbytečnými sklepními manipulacemi. Poznat je všechny můžete v sobotu 14. srpna.
Zavolejte mi šéfkuchaře!
V pražské restauraci Nota Bene už tuto větu nebudete muset nikdy říct. Šéfkuchaři Lukáš Nevyjel a Honza Letovsky opět otevřeli svůj podnik po pandemické odmlce a hned zavedli několik novinek. Jednou z nich je absence obsluhy. Hotové pokrmy vám ke stolu donesou kuchaři osobně, jídlo vám představí a případně si vyslechnou i vaši zpětnou vazbu či pochvalu. Přes léto také nově můžete posedět na zahrádce ve vnitrobloku. Co se však nezměnilo, je důraz na čerstvost surovin. Z toho důvodu se obědové i večerní menu mění každý den, podle toho, co mají lokální dodavatelé zrovna k dispozici. Večer je možné si dopřát čtyřchodovou degustaci.
Naše chutě
Také festival lokální gastronomie čeká letos již osmý ročník. Tentokrát se pořadatelé spojili s gastronomickým uskupením Jíme jih, a tak návštěvníci ochutnají převážně pokrmy jihočeských restaurací a bister. Domácí podniky doplní hosté z dalších koutů Česka jako například pražské bistro Kro Kitchen. Filozofie festivalu zůstává neměnná, tedy všechny zúčastněné podniky vaří ze surovin od malých farmářů z okolí. Tématem osmého ročníku bude kapr, který bude v nabídce všech restaurací. V jaké podobě? To už je třeba zjistit na místě. Tak 15. srpna v Táboře!
Hrášková se slaninou
Polévka? Vůbec! Čokoláda!!! Jordi’s, královéhradecká manufaktura na výrobu čokolády tentokrát připravila skutečně neobvyklou kombinaci. Původní myšlenka byla slaninová čokoláda, ovšem ta již není ve světě ničím neobvyklým. Proto museli pátrat dál a vymyslet propojení nových chutí. Ačkoli nových, kombinace cukrového hrášku a slaniny není žádnou novinkou. Tou je spojení s bílou čokoládou. Na zásadní otázku „Jak chutná?“ si už musíte odpovědět sami. My vám jen poradíme – mějte mysl otevřenou.
Nový bar na starém místě
Uzavření pražského koktejlového baru Cash Only jsme sice oplakali, ale teď máme opět důvod k radosti. V původních prostorách vznikl nový Beyond The Bar, který se taktéž zaměřuje na míchané nápoje. Barovou nabídku sestavovali šéfbarman podniku Matej Brunovský spolu s českou barmanskou osobností Tomášem Nyárim. Menu obsahuje patnáct klasických koktejlů jako Negroni, Whisky Sour nebo French 75. Ty doplňuje osm signature drinků, mezi nimiž nejvíce zaujme koktejl s názvem Better Than Regular – kombinace pisca (jihoamerická vinná pálenka), smetany, matcha čaje, zázvoru a limetky.
Nový vinný drink v plechovce
Produkt Graper Wine & Fruit se na trhu objevil s příchodem léta a jistě ne náhodou. Výrobce, vinařství Velké Bílovice, jej prezentuje jako spojení kvalitního moravského vína se šťavnatým ovocem. Výsledkem je jemně perlivý nápoj v plechovce, v němž vinný základ doprovází ovocná šťáva. Novinku lze vyzkoušet ve třech variantách: grapefruit a citron, bezinka a hrozno, jahoda a arónie.
Šťastná sedmička
Severočeský řetězec kaváren a bister Lagarto otevřel další, v pořadí již sedmou pobočku. Kavárna Lagarto Encore se nachází u hlavní pláže jezera Most, tedy na jednom z nejhezčích míst mosteckého kraje. Hosté si zde mohou vychutnat výběrovou kávu, alkoholické a nealkoholické nápoje nebo točenou zmrzlinu.
Snídaně je základ dne
Teplická restaurace J&J ze sítě Lagarto zařadila do své nabídky snídaně, které podává od pondělí do soboty do jedenácti hodin. V nabídce nechybí míchaná vajíčka s vídeňskými párky či buchtičky s vanilkovým crème anglaise a jahodami. Zaradovat se mohou také milovníci French Toastu a ti, kdo si rádi pochutnají na bowl, mají na výběr hned ze dvou variant. Buď s chia pudingem a kokosovými lupínky, nebo s tvarohem, ovocem, granolou a medem. Nedělní snídaně se pak protáhne do oběda, tedy servírují se zde brunche s porkmy jako francouzský koláč, svíčková na smetaně, cheeseburger nebo fish and chips. Ať už se vypravíte na všední snídani přes týden, nebo na sváteční nedělní brunch, nezapomeňte si jej zpříjemnit sklenkou šumivého vína.