Podzim bývá pochmurným obdobím. Dny se zkracují, slunce slábne a nálada klesá k bodu mrazu. A to i bez aktuálních opatření a omezení pohybu, která samozřejmě jednomu také nepřidají. Nyní je tedy ten správný čas pohýčkat vlastní nervy. Můžete zkusit horkou koupel, vonné svíčky, láhev kvalitního vína nebo vsadit na jistotu v podobě čokolády a cukru. Čas teď máte, tak hurá nahřát troubu a jdeme na to! 

Kakaová roláda se šlehačkou

6 vajec
7 lžic cukru krupice
6 lžic holandského kakaa
250 ml 33% smetany ke šlehání 
5 jahod

Vejce s cukrem rozšlehejte do hladké světlé pěny. Poté vmíchejte kakao a našlehanou směs přelijte na plech vystlaný pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 150 °C asi 20 minut. Pečlivě však hlídejte, aby byla roláda upečená, ovšem stále vláčná. Pokud ji upečete příliš a bude suchá, při zavinování se vám poláme. Upečenou roládu dejte vychladnout a ušlehejte si mezitím šlehačku. Vlažnou roládu potřete šlehačkou, rozložte na kousky nakrájené jahody a opatrně zaviňte. Dejte ztuhnout do ledničky. Roládu můžete svrchu potřít zbylou šlehačkou, čokoládovou polevou nebo ji nechat jen tak. My zvolili ozdobu z jedlého papíru.

Mandlové koláčky s krémem

70 g oloupaných mletých mandlí
150 g másla (změklého, pokojové teploty)
70 g moučkového cukru
50 g cukru krupice
nastrouhaná kůra ze dvou citronů
100 g hladké mouky 
35 g kukuřičného škrobu

Náplň:

100 ml mléka
½ sáčku vanilkového pudinku
1 vanilkový lusk
75 g másla (změklého, pokojové teploty)
60 g moučkového cukru
ovocný džem

Máslo, moučkový i krupicový cukr a citronovou kůru vyšlehejte do nadýchaného krému. Poté přisypte mandle, mouku a škrob a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte váleček, zabalte do potravinové fólie a nechte aspoň hodinu odpočinout v lednici. Troubu si předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na tenký půlcentimetrový plát a vykrájejte do něj kolečka. Nemáte-li vykrajovátka, poslouží i menší sklenička. Sušenky by měly mít průměr okolo pěti centimetrů. Také se mi osvědčilo nerozvalovat celé těsto naráz, ale rozdělit si ho a zpracovat postupně. Sušenky vyrovnejte na plech a nechte mezi nimi dostatečné rozestupy – ještě se nafouknou. Pečte dozlatova, lineckému těstu stačí 10-12 minut. Sušenky nechte vychladnout na plechu. Horké se budou drolit, ale nebojte, zchladnutím zpevní. 

Pudinkový prášek smíchejte v kastrolu s mlékem a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout a občas promíchejte, aby nezačal tvořit škraloup. Máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem na hladký krém a postupně zašlehávejte pudink. Krém dejte odpočinout do lednice.

Cukrářský sáček naplňte zchladlým krémem a nastříkejte na jednu sušenku po obvodu kolečko. Doprostřed dejte lžičkou trochu džemu a přiklopte druhou sušenkou. Takto slepte všechny sušenky, z daného množství surovin jich budete mít přibližně dvacet (čtyřicet neslepených). Hotové naplněné sušenky stačí už jen zasypat moučkovým cukrem a můžete podávat. 

Banánová bábovka

4 vejce (oddělit zvlášť žloutky a bílky)
200 g másla (změklé, pokojové teploty)
150 g cukru krupice
250 g rozmačkaných banánů
250 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Oddělte z vajec bílky a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky ušlehejte spolu s máslem a cukrem do hladkého světlého krému. Přidejte zbylé ingredience a ušlehaný sníh a promíchejte, aby se vše spojilo v těsto. Formu na bábovku vymažte rozpuštěným máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou. Nalijte těsto do formy a dejte bábovku péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně půl hodiny. Vršek bábovky by měl být hezky zlatý a když do ní zapíchnete špejli, neulpí vám na ní těsto. Tehdy je upečená. Po vychladnutí bábovku vyklopte a zasypte moučkovým cukrem.

Ovocné košíčky

150 g hladké mouky
100 g másla (změklého, pokojové teploty) 
40 g moučkového cukru
2 žloutky 
nastrouhaná kůra z jednoho citronu

Náplň:

125 ml mléka
½ vanilkového pudinku
2 žloutky
40 ml rumu
50 g moučkového cukru
70 g másla (změklého, pokojové teploty)
ovoce dle chuti
dortová želatina v prášku

Máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou vyšlehejte do hladkého krému. Přisypte mouku a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte váleček, zabalte do potravinové fólie a nechte aspoň hodinu odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formičky na košíčky (poslouží i formičky na muffiny nebo cupcakes). Odleželé těsto rozdělte na stejně velké dílky, které vtlačte do formiček. Spodní část zlehka propíchejte vidličkou, aby se vám košíčky při pečení tolik nevyboulily. Naplněné formičky vyskládejte na plech a dejte do trouby. Pečte dozlatova, lineckému těstu stačí 10-12 minut. Hotové košíčky nechte vychladnout a teprve pak vyjměte z formiček. Horké se vám budou drolit a rozpadat.

Pudinkový prášek smíchejte v kastrolu s mlékem. Přidejte žloutky a rum a celou směs přiveďte k varu. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout a občas promíchejte, aby nezačal tvořit škraloup. Máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem na hladký krém a postupně zašlehávejte pudink. Krém dejte odpočinout do lednice. Cukrářský sáček naplňte zchladlým krémem a nastříkejte ho do vychladlých košíčků. Naplněné košíčky ozdobte ovocem dle chuti (my vybrali borůvky, červený rybíz a kumquaty, které svou barvou hezky kontrastují s krémem). Dejte do lednice a připravte si mezitím želatinu podle návodu na sáčku (obsah sáčku smícháte s cukrem a vodou, přivedete k varu a minutu povaříte). Odstavte želatinu z plotny a počkejte, až nebude příliš horká. Měla by však zůstat teplá, aby se vám s ní dařilo košíčky dobře polít. Pokud příliš vychladne, začne tuhnout a hrudkovatět. Košíčky zalité želatinou dejte opět do lednice, aby vše perfektně ztuhlo. Z uvedeného množství surovin budete mít okolo dvaceti košíčků.

Řezy s vanilkovým krémem a sněhovou polevou

3 vejce (oddělit zvlášť žloutky a bílky)
80 g cukru krupice
3 lžíce horké vody
70 g polohrubé mouky
¼ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Náplň:

3 žloutky
150 ml mléka
½ vanilkového pudinku
150 g másla (změklého, pokojové teploty)
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Poleva:

sníh ze tří bílků
100 g moučkového cukru
čokoláda

Oddělte z vajec bílky a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky s cukrem rozšlehejte do hladké světlé pěny. Přidejte horkou vodu, kakao, mouku a ušlehaný sníh a promíchejte, aby se vše spojilo v těsto. Dortovou formu vymažte rozpuštěným máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou. Nalijte těsto do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně půl hodiny. Vyzkoušejte těsto špejlí. Pokud na ní žádné neulpělo, je základ dortu hotový. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Pudinkový prášek smíchejte v kastrolu s mlékem a žloutky. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout a občas promíchejte, aby nezačal tvořit škraloup. Máslo vyšlehejte spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem na hladký krém a postupně zašlehávejte pudink. Krém namažte na upečenou placku a dejte do lednice, aby krém ztuhl. 

Ze zbylých tří bílků si ušlehejte znovu sníh, tentokrát do něj ale přidejte ještě cukr. Sněhem přelijte dort a pocákejte rozehřátou čokoládou. Dejte do lednice, aby vše ztuhlo a dort se pak lépe krájel na jednotlivé řezy.  

Banánovo-avokádová raw pěna

1 banán
1 zralé avokádo
2 lžíce kokosové čoko pomazánky (Wild&Coco)
1 lžíce kakaa
2 lžíce medu

Bonus nejen pro lenochy, kterým se nechte péct, ale také pro ty, kdo si v karanténě hlídají linii nebo trpí jakoukoli potravinovou intolerancí. Tento dezert splňuje veškeré bezlepkové, bezlaktózové i veganské požadavky. A navíc je opravdu jednoduchý. Banán i avokádo oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte čokoládovo-kokosovou pomazánku, kakao a med a vše dohromady rozmixujte. Pěnu přendejte do mističek nebo skleniček a dejte ztuhnout do lednice. Před servírováním dozdobte čímkoli podle chuti. Kandovanou pomerančovou kůrou, malinami, borůvkami, oříšky nebo višněmi. Fantazii se meze nekladou! Z uvedeného množství surovin vytvoříte dvě porce.