- Reklama -

Hledáte něco, čím byste udělali radost svým blízkým? Cupcakes se hodí na svatby, oslavy či jen jako dezert ke kávě během poklidného nedělního odpoledne. Minidortíčky se dají zdobit různými styly, jejich struktura je lahodná a jelikož je venku krásně, hodí se i na různé pikniky. My vám v následujících řádcích přinášíme pár receptů, které jistě oslní a potěší vaše chutě.

Oreo cupcakes (Autorka fotografie: Helena Chovancová, © Kulturio.cz)

V čem jsou tedy cupcakes jiné než muffiny? Díky hladké mouce mají cupcakes jemnější a nadýchanější strukturu, která připomíná známé dortové těsto. Na muffiny se používá především mouka polohrubá, a proto je těsto hutnější. Rozdíl najdeme i v plnění košíčků. Muffiny se často plní až po okraj, aby nám těsto udělalo stříšku, kdežto cupcakes plníme zhruba do tří čtvrtin. Pokud bychom košíčky naplnili až po okraj, těsto přeteče.

ZÁKLADNÍ TĚSTO NA CUPCAKES

Upéct cupcakes zvládne i kulinářský amatér a následující recept je toho důkazem. Kreativitě se meze nekladou, a proto do chutného těsta přidáme trochu barvy a barevného zdobení.

Ingredience:

  • 90 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g práškového cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo

Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C a poté rozpustíme máslo. Po rozpuštění necháme zchladnout na pokojovou teplotu, ale občas ho promícháme, abychom zabránili vzniku nežádoucího škraloupu. Všechny sypké ingredience promícháme a odložíme bokem. Mléko nalijeme do větší misky a přidáme do něj vejce i zchladlé máslo. Tyto tekuté přísady nalijeme do těch sypkých a směs mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Jelikož chceme cupcakes barevné, těsto si rozdělíme na tři části, které obarvíme potravinářskými barvivy dle vlastního výběru. 

Do předem nachystaných košíčků rozdělíme barevné těsto a poté je vložíme do trouby na 17-19 minut. Po 17 minutách cupcakes zkontrolujeme špejlí nebo párátkem. Pokud špejle nebude mokrá, cupcakes jsou připravené jít z trouby ven.
Jakmile vychladnou, lžičkou vydlabeme menší díru, do které nasypeme barevné zdobení. Pro tyto cupcakes jsme zvolili lehký šlehačkový krém. A jak na něj? Jednoduše vyšleháme šlehačku s cukrem a popřípadě přidáme ztužovač, aby krém nespadl. 

„Cupcakes se hodí na svatby, oslavy či jen jako dezert ke kávě během poklidného nedělního odpoledne. Minidortíčky se dají zdobit různými styly, jejich struktura je lahodná a jelikož je venku krásně, hodí se i na různé pikniky.“

KLASICKÉ VANILKOVÉ CUPCAKES S MÁSLOVO–MALINOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

  • 110 g másla pokojové teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 70 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 95 g polohrubé mouky
  • 1 větší lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Máslo vyšleháme společně s cukrem do pěny a přidáme vejce s vanilkovým extraktem. Sypké ingredience promícháme a část přimícháme k těstu. Přidáme mléko a znovu přisypeme sypkou směs. Podle potřeby přiléváme mléko, abychom docílili hladké struktury těsta. To poté vložíme do košíčků a pečeme 17–20 minut.

Ingredience na máslový krém:

  • 130 g másla pokojové teploty
  • 100 g práškového cukru
  • cca 200 ml mléka
  • vanilkový puding 
  • ovocné pyré nebo sirup

Nejprve začneme vanilkovým pudingem, který uvaříme podle instrukcí na zadní straně balení. Mléka ubereme, aby byl puding hutnější. Poté si připravíme ovocné pyré (my zvolili maliny, ale chutím a fantazii se meze nekladou) tak, že ovoce v menším hrnci přivedeme k varu společně s lžící krystalového cukru. Směs prosejeme, abychom se zbavili malinových jader. Máslo utřeme s cukrem a poté postupně přidáváme puding a ovocnou směs. Ve finále už jen stačí cupcakes nazdobit.

Vanilkové cupcakes (Autorka fotografie: Helena Chovancová, © Kulturio.cz)

ČOKOLÁDOVÉ POTĚŠENÍ

Pro milovníky čokolády i pro ty, co rádi experimentují. Nejlépe chutnají s lahodným tvarohovým nebo lehkým šlehačkovým krémem.

Ingredience

  • 115 g másla pokojové teploty
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g kakaa
  • 250 ml vroucí vody
  • 85 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Mřížku v troubě přesuneme na nižší patro a troubu předehřejeme na 190 °C. Kakao rozpustíme ve vroucí vodě a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím opakujeme klasický postup – utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a vyšleháme dohladka. Až se směs spojí, následuje čas na vanilkový extrakt. Sypké ingredience smícháme spolu se základem těsta a šleháme na nejnižších otáčkách.

Následně přimícháme zchladlé kakao s vodou, přidáme otáčky na nejvyšší stupeň a pokračujeme ve šlehání. Hladké těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a po 15 minutách v troubě zkontrolujeme. Cupcakes po vyjmutí necháme zchladnout alespoň hodinu. Ti netrpěliví mezitím mohou připravovat krém. 

Čokoládové cupcakes (Autorka fotografie: Helena Chovancová, © Kulturio.cz)

Na tvarohový krém budete potřebovat:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 60 g práškového cukru, poté podle potřeby
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt

Nejprve vyšleháme smetanu dopevna. V další misce ručně smícháme tvaroh s cukrem a extraktem. Poté šlehačku pomalu smícháme s tvarohovou směsí a dáme na chvíli do lednice.

BANÁNOVÉ CUPCAKES 

Jakékoliv banánové těsto umí dělat divy, jelikož jeho chuť dokáže vyniknout v kombinaci s kterýmkoliv krémem a už je jenom na vás, jaký zvolíte.

Ingredience:

  • 80 g másla pokojové teploty
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 2 zralé banány 
  • lžička jedlé sody
  • lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml mléka

Troubu předehřejeme na 180 °C. Banány rozmačkáme a máslo utřeme s cukrem do pěny. Poté postupně přidáme vejce, banány a vanilkový extrakt. Než se jednotlivé složky spojí, smícháme mouku s jedlou sodou. Moučnou směs pomalu přisypeme do těsta, a nakonec přidáme mléko. Všechno dobře promícháme a těsto rozdělíme do košíčků. Na pečení nám vystačí 20 minut, ale cupcakes kontrolujme, zda mají dostatečnou výšku a pevný povrch.

Banánové cupcakes (Autorka fotografie: Helena Chovancová, © Kulturio.cz)

Skvěle s nimi funguje i slaný karamel. S ním si ale musíme dát velký pozor, protože ne každý je jeho milovníkem. Na vytvoření slaného karamelu potřebujeme: 

  • 130 g másla pokojové teploty
  • 100 g práškového cukru, podle potřeby více
  • 1 karamelové Salko
  • 1 mascarpone 
  • sůl 

Máslo a cukr vyšleháme do pěny. V další misce ručně smícháme mascarpone se Salkem a poté vyšleháme s máslovou pěnou. Začneme s jednou lžičkou soli a ochutnáme. Podle vlastních preferencí přidáme sůl a krém dáme vychladit.

OREO CUPCAKES S KRÉMEM Z MASCARPONE

Tento recept se hodí pro příznivce sušenek Oreo, ale i pro ty, kteří jim teprve přicházejí na chuť. V každém případě budou mít úspěch i díky skvělému krému z mascarpone nebo z naší české alternativy – pomazánkového krému.

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 180 ml vody
  • 180 g práškového cukru
  • 60 g kakaa
  • 2 vejce
  • 140 g polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli a špetku sody
  • sušenky Oreo

Troubu předehřejeme na 180 °C a máslo rozpustíme ve vodě. Do rozpuštěného másla přidáme kakao, které pořádně rozmícháme. Kakao necháme zchladnout na pokojovou teplotu alespoň 20 minut.
Na nejvyšší rychlost utřeme vejce s cukrem do pěny. Otáček ubereme na nejnižší rychlost a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a sodou.

Nakonec přidáme kakao a necháme šlehat dohladka. Do košíčků vložíme sušenky Oreo a naplníme je připraveným těstem. Cupcakes pečeme 17 minut.
Sušenky Oreo si rozdrtíme, aby se nezasekly v pytlíku na zdobení. Mascarpone vyšleháme spolu se smetanou a cukrem do tuhého krému, do kterého poté přidáme rozdrcené sušenky. Ozdobené cupcakes necháme vychladit a můžeme podávat.