Vánoce jsou definitivně za námi a poslední zbytky cukroví nebo chipsů ze silvestrovské noci jsou už zaručeně snědené. A nyní byste rádi svůj jídelníček trochu odlehčili, ale nedostává se vám inspirace na zajímavá a chutná jídla? Pak vyzkoušejte některý z našich receptů a přesvědčte se, že i zdravá jídla můžou skvěle chutnat. Uvedené množství surovin je na dvě porce.

Hrášek s pošírovaným vejcem

300 g hrášku (může být mražený)
50 g sušené kýty
1 červená cibule
2 stroužky česneku
snítka máty
1 dcl zeleninového vývaru
pepř
klíčky červené řepy
2 pošírovaná vejce

Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno, sušenou kýtu nakrájejte na nudličky a na menší kousky pokrájejte i lístky máty. Na pánvi osmažte uzeninu a jakmile pustí trochu tuku, přidejte cibuli a česnek. Nechte chvíli propékat na středním plamenu, aby cibule změkla a osmažila se dozlatova. Poté přidejte hrášek, mátu, pepř a vývar. Nechte povařit, dokud hrášek zcela nezměkne a vývar se nevstřebá. Poté odstavte a připravte si pošírovaná vejce. 

Ideální je vyšší hrnec, dále budete potřebovat misku, do níž si rozklepnete vejce (každé zvlášť), a 50 ml octa. Do hrnce nalijte vodu a dejte na plotnu. Jakmile se začnou objevovat první drobné bublinky, přidejte ocet. Voda se nesmí vařit, proto hned, jak začnou k hladině opět stoupat první drobné bublinky, stáhněte hrnec z plotny a pomocí lžíce ve středu hrnce vytvořte vodní vír. Misku přibližte co nejvíce k hladině a do vytvořeného víru rychle vlijte připravené vejce. Vraťte hrnec na plotnu a nechte na mírném plamenu povařit zhruba tři minuty. Poté pošírované vejce lžící vyjměte a opakujte celý postup pro přípravu druhého vejce. 

Hrášek naservírujte na talíř a posypte jej klíčky červené řepy. Navrch položte pošírované vejce a do půlky jej nařízněte, aby žloutek vytekl do hrášku. Pokud si na pošírované vejce přeci jen netroufáte, stejně dobře vám poslouží i volské oko.

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 1400 kJ (nejsme výživoví poradci, k výpočtu hodnoty jsme využili aplikaci Kalorické tabulky, do níž jsme zadali použité suroviny). Pokud chcete vegetariánskou verzi, jednoduše vynechte uzeninu.

Zapečené plněné brambory


4 střední brambory
8 plátků slaniny 
2 jarní cibulky
180 g nízkotučného sýru cottage
20 g sýru Grana Padano
sůl, pepř

Brambory neloupejte, jen propíchejte vidličkou a i se slupkou dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 1,5 hodiny, aby brambory změkly. Mezitím si na pánvi opečte slaninu, aby byla pěkně křupavá. Po vytažení z trouby nechte brambory trochu zchladnout, následně je rozřízněte na poloviny, vydlabejte vnitřek do misky a rozmačkejte vidličkou. Slupky nevyhazujte! K vydlabaným bramborám přidejte nakrájenou jarní cibulku, polovinu slaniny nakrájené na menší kousky a cottage sýr a vše ostatní promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte bramborové slupky, posypte sýrem Grana Padano a dejte ještě na 20 minut zapéct do trouby. Před podáváním brambory posypte kousky zbylé slaniny a čerstvými bylinkami.

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 2003 kJ (vypočítáno pomocí aplikace Kalorické tabulky). Pokud chcete vegetariánskou či ještě odlehčenější verzi, jednoduše vynechte slaninu.

Fazole s krémovou omáčkou

400 g uvařených bílých fazolí
½ bílé cibule
2 stroužky česneku
150 g hlívy ústřičné
150 g baby špenátu
150 ml suchého bílého vína
150 ml zeleninového vývaru
70 g mascarpone
šťáva z ½ citronu
olivový olej
tymián
sůl, pepř

Fazole uvařte dle návodu na obalu. Pravděpodobně s jejich přípravou budete muset začít již den předem a přes noc je namočit do vody. 

Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na menší kousky nakrájejte i houby. Rozpalte plotnu na střední plamen a cibuli a česnek orestujte na olivovém oleji. Jakmile zezlátnou, přidejte hlívu. Po minutě houby zalijte vínem a nechte část odpařit. Poté vsypte fazole a přilijte vývar. Pár minut povařte, aby se odpařila zhruba ¾ tekutiny. Poté přidejte lístky špenátu a nechte jej zavadnout. V této fázi špenát nevařte příliš dlouho, aby si uchoval hezky zelenou barvu. Stáhněte plotnu na mírný plamen a vmíchejte mascarpone. Dochuťte citronovou šťávou, hrstkou tymiánu, solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami (například koprem).

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 1440 kJ (vypočítáno pomocí aplikace Kalorické tabulky).

Zeleninový kuskus

100 g syrového kuskusu
200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
½ červené cibule
100 g cherry rajčat
50 g sterilované kukuřice
snítka máty
snítka hladkolisté petrželky
50 g sýru feta

Kuskus nasypte do misky a zalijte horkým vývarem. Přidejte lžíci olivového oleje, zlehka promíchejte, misku zaklopte a nechte 5-10 minut odstát, aby se vstřebal veškerý vývar a kuskus změknul. Mezitím si nakrájejte cibuli, rajčata a bylinky. Zeleninu a bylinky následně vmíchejte do připraveného kuskusu, rozdělte na jednotlivé porce a navrch posypte kousky sýru feta. 

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 1275 kJ (vypočítáno pomocí aplikace Kalorické tabulky).

Hrachové placky s karamelizovanými cherry rajčaty

100 g hrášku (může být mražený)
50 g pohankové mouky
½ prášku do pečiva
1 vejce
75 ml mléka
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
50 g balkánského sýru
2 snítky bazalky
sůl, pepř
olivový olej
100 g cherry rajčat
citronový olivový olej
balsamico
80 g sušené šunky

Cherry rajčata překrojte na poloviny a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Rajčata zakápněte ochuceným olivovým olejem a balsamicem a osolte. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 30 minut. 

V míse smíchejte pohankovou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, vejce a mléko na těsto. Přidejte nakrájenou bazalku, rozdrobený balkánský sýr a hrášek (pokud použijete mražený, nechte jej nejprve povolit). Dochuťte solí a pepřem dle vlastních preferencí. 

Máte-li nepřilnavou pánev, smažte placičky bez tuku, v opačném případě použijte trochu olivového oleje. Dávkujte na pánev těsto vždy po lžíci, aby se vytvořily menší placičky. Použít můžete také lívanečník, díky němuž budou všechny placky stejně velké. Placky opékejte na středním plamenu dvě minuty z jedné a dvě minuty z druhé strany.

Podávejte s karamelizovanými rajčaty, přidat můžete také sušenou šunku. 

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 1782 kJ (vypočítáno pomocí aplikace Kalorické tabulky). Pokud chcete vegetariánskou verzi, jednoduše vynechte uzeninu.

Pečené kuře s dýní

500 g kuřecích horních stehen
2 stroužky česneku
3 lžíce francouzské hořčice
2 lžíce balsamica
hrst citronového tymiánu
500 g dýně Hokkaido
2 lžíce medu
olivový olej
sůl, pepř

Odkrojte vršek a spodek dýně a rozkrojte ji napůl. Zbavte ji semínek a jednu polovinu dýně nakrájejte na větší kostky. (Z té druhé si udělejte například polévku.) Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. 

V míse smíchejte tři lžíce olivového oleje s hořčicí, balsamicem, česnekem a tymiánem. Přidejte do marinády kuřecí stehna a promíchejte, aby se obalila ze všech stran. 

Dejte zatím stranou a ve druhé míse smíchejte dvě lžíce olivového oleje a dvě lžíce medu. Přisypte dýni a promíchejte, aby se obalila ze všech stran. 

Maso i dýni naskládejte na plech vyložený alobalem nebo pečicím papírem. Dýni k jedné straně, maso k druhé. Dle chuti osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 45 minut. Jakmile bude kuře propečené a dýně měkká, můžete podávat. Na talíři dozdobte pokrájenou jarní cibulkou a mátou.

Energetická hodnota jedné porce (polovina surovin) vychází na 1505 kJ (vypočítáno pomocí aplikace Kalorické tabulky).

A pro ty, kdo v našich tipech postrádali recept na salát, přidáváme odkaz na článek věnovaný právě salátům