- Reklama -

V květnu jsme psali o premiéře soutěže Chivas Masters v České republice a o tom, jak si národní kolo s naprostým přehledem podmanil Ondřej Hnilička z pražského Hemingway baru. V červenci změřil své síly s dalšími jedenácti barmany z celého světa na světovém finále v New Yorku. Ondrovo zápolení jsme v redakci bedlivě sledovali, horlivě fandili a nutili naši newyorskou spojku Pavlu do přímého přenosu. Ten sice nevyšel, dění finále nám však zprostředkoval sám Ondra v rozhovoru, za což mu velice děkujeme.

❖ JAK DLOUHO SES NA FINÁLE PŘIPRAVOVAL?
Od prvního dne, kdy skončilo národní finále. Věděl jsem, že světové finále bude těžké a ve velkém stylu.

❖ V JAKÉM SLOŽENÍ BYLA POROTA?
V porotě zasedl Ago Perrone, který pracuje v londýnském Connaughtu – úžasná italská barmanská ikona nejen v Londýně, ale po celém světě. Dále Ivy Mix, spolumajitelka brooklynského baru Leyenda – jednoho z TOP TOP TOP barů vůbec – alespoň pro mě. Ivy byla o pár dní později na Tales of the Cocktail vyhlášena barmankou roku americké scény. To byla velmi příjemná zpráva, že vás hodnotila taková osobnost. Třetím byl Micah Melton – jeden z majitelů baru The Aviary, kde se zaměřují hlavně na led. Do svého menu používají více jak 25 druhů ledu. Neuvěřitelná zkušenost naslouchat a povídat si s tímto ice masterem. Přivedl mě na plno nápadů, se kterými nyní pracuji. A poslední z poroty byl loňský vítěz Masa Urushido, kterého najdete v Saxon + Perole. Další z řady, který patří ke špičce barové scény. Neuvěřitelně energický týpek, který rozdává pozitivní energii a úsměv na každém rohu. Opravdu se sešla velmi povedená sestava. O tom žádná.

❖ JAK PROBÍHALA JEDNOTLIVÁ KOLA SVĚTOVÉHO FINÁLE?
Celkem bylo šest kol a sedm drinků. Začali jsme drinkem z národního kola – můj výběr byl drink First Light z Classic Age. Následovalo kolo, které bylo rozděleno do dvou částí. V té první jsme měli udělat ochucený led (přičemž všichni měli stejné podmínky na suroviny) a ve druhé části vymyslet drink, který s ledem půjde dohromady. Poté byl Chivas Perfect Serve, kdy jsme dostali speciální edici Ice picks na sekání ledu a deset minut na vysekání ledové koule. Také bylo třeba vymyslet příběh pro Perfect Serve a odprezentovat ho porotě. Poté Food Pairing a dva drinky. Jeden savoury (pikantní) a druhý sweet (sladký). To vše z limitovaných ingrediencí, které všichni měli na barech. Ingrediencí bylo opravdu velmi omezené množství. Takže jsem musel hodně přemýšlet nad chutí a množstvím, aby mi zbylo i na finální drink. A tohle všechno bylo v jeden den.

Do toho druhého jsme vstupovali s drinkem na ochucený led. Následovala kategorie Sight and Visual. V časovém limitu vytvořit drink, kde jedním z hlavních parametrů hodnocení bylo to, jak drink vypadá na fotce. Profesionální newyorský fotograf, který dělá fotky pro nejlepší bary v Americe, byl součástí našeho finále. Úžasná inspirace. Porota napřed viděla fotku a teprve pak jí byl přinesen drink k ochutnání. A poslední kolo bylo ve velkém stylu. Pre-mix pro 70 hostů, kteří přišli na závěrečné kolo a hodnotili společně s porotou nejen drinky, ale i příběh, bar, prezentaci, jak pracujete. Tito hosté byli barmani, manažeři, majitelé restaurací a hotelů, žurnalisté z gastronomie. Celkově šlo o velmi náročné dva dny.

❖ KTERÉ Z KOL PRO TEBE BYLO NEJNÁROČNĚJŠÍ, A KTERÉ TI NAOPAK PŘIŠLO NEJJEDNODUŠŠÍ?
Nejnáročnější? Každé kolo bylo jiné, proto se to nedá úplně říct. Ale Food Pairing byl hodně těžký. Limitované suroviny v omezeném množství a vesměs jste nemohli přijít s něčím úplně převratným. Nejvíc mě bavilo první kolo s drinkem z národního kola, nebo také sekání ledové koule s příběhem. A ochucený led. Nebo to bylo to kolo, jak jsme vymýšleli drink na fotku?

❖ PROBĚHLY PREZENTACE DRINKŮ PODLE TVÝCH PŘEDSTAV?
Naprosto všechny. Vše bylo o improvizaci. Na danou kategorii jsme měli časový limit, někdy deset minut, někdy půl hodiny. Ti, kteří si vytáhli soutěžní číslo vyšší než pět, měli možnost se i připravit. Měli přeci jen o půl hodiny více času si promyslet, co a jak udělají. Bohužel já si první den tahal čísla 2,2,3. Takže jsem šel hned na začátku. Ale je hezké, že jakým číslem jsem začal, tak jsem i skončil…

❖ KDO Z OSTATNÍCH SOUTĚŽÍCÍCH TĚ ZAUJAL?
Parádní práci předvedli všichni, bylo to světové finále. A musím říct, že opravdu vyrovnané.

❖ ZÍSKAL JSI KRÁSNÉ DRUHÉ MÍSTO, ALE OD PRVNÍHO MÍSTA TĚ DĚLILA, DLE TVÝCH SLOV, „PRSA KOREJSKÉ STUDENTKY“. BYL JSI ZKLAMANÝ, ŽE TI VÍTĚZSTVÍ UNIKLO TAK TĚSNĚ?
Nebyl. Když jsem viděl práci Joshe (vítěz Josh Reynolds z Velké Británie, pozn. red.), v hlavě jsem věděl, že on je ten hlavní adept na vítěze. To, že jsme byli opravdu těsně, mě naopak moc těší.

❖ BYLO NĚCO, CO TĚ BĚHEM CELÉHO POBYTU PŘÍJEMNĚ PŘEKVAPILO, NEBO NAOPAK NEPŘÍJEMNĚ ZASKOČILO?
Co mě překvapilo? Asi to, když jsem se dozvěděl, že mě dva porotci ze čtyř označili za vítěze. A taky to, že jsem měl ledovou kouli vysekanou za 3 minuty, upravenou do hladka za 2 minuty a zbylých 5 minut jsem vymýšlel příběh. Všichni si mysleli, že mám za barem nějaký stroj, který ji za mě udělal.

❖ JAK SIS UŽIL TALES OF THE COCTAIL, KTERÉHO SES V RÁMCI FINÁLE ZÚČASTNIL? MŮŽEŠ NÁM CELOU UDÁLOST PŘIBLÍŽIT?
Panovala úžasná atmosféra. Přece jenom, sešlo se tam na tisíc barmanů z celého světa. New Orleans mělo neuvěřitelný nádech. Co se mi líbilo, bylo samotné vyhlášení Spirit Awards. Ačkoli těch kategorií bylo strašně moc a celé vyhlašování bylo dlouhé, bohužel i plno lidí odešlo. Opravdu moc dlouhé. A největší zážitek? Když vidíte nominované barmany z Čech a Slovenska. A že jich bylo!
Velice zábavný byl moment, kdy kluci z londýnského Artesianu přiběhli na podium pro titul nejlepší International Cocktail Bar a Alex měl v ruce opět láhev champagne. Vytáhl telefon a začal číst mail od pořadatelů: Dobrý den pane Kratěna, bla bla bla, jste opět nominovaný bla bla bla, prosím vás, kdybyste opět vyhráli kategorii, neberte na pódium láhev champagne, neotevírejte a nedělejte z ceremoniálu F1. bla bla bla… THANK YOU! Načež otevřel láhev champagne a sprchu schytal Simon (Simon Caporale z Artesianu, pozn. red.). Tihle pánové už můžou asi opravdu cokoli.

❖ CO TĚ ČEKÁ V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI, CHYSTÁŠ SE NA NĚJAKOU DALŠÍ SOUTĚŽ?
Návrat do reality! Zpět za bar, za který se moc těším. Připravujeme nové menu, do kterého bych rád vměstnal ještě pár novinek. A soutěž? V baru máme plno nadějných juniorů, které soutěže baví. Teď jsou na řadě oni. Já si dám chvilku pauzu. Ale určitě se na nějakou soutěž opět vrhnu. Chce to čas.

1. kolo: First Light – Chivas Regal 12y, fresh lemon juice, honey-ginger essence, cinnamon syrup, cinnamon and cardamom tincture, fresh egg white
2. kolo: ochucený led – rosemary, Dolin rouge, choco bitters, water
3. kolo: ledová koule + Perfect Serve Chivas Regal 12y
4. kolo: Food pairing – Savoury: Chivas Regal 12y, honey water, mustard, apricot jam, apricot syrup, lemon, sherry
+ Sweet: Chivas Regal 12y, apricot, drambuie, amaro

First Light

5. kolo: ochucený led + drink: Chivas Regal, amarena juice, sherry Pedro Ximénez, DOM
6. kolo: Sight and Visual – Chivas Regal, citrus mix, fresh cardamom, lemon juice, vanilla syrup, egg, pepper with peychaud´s bitters, meringue
7. kolo: Pre-mix – twist na Boulevardier: Chivas regal 12y, Antica formula, Averna, Campari, Choco Bitters, fresh figs

Zdroj fotografie: Chivas Regal