Domů Články týdne Svatomartinské husí menu si v Mlýnci můžete vychutnat po celý listopad

Svatomartinské husí menu si v Mlýnci můžete vychutnat po celý listopad

Restaurace Mlýnec

Listopad se nese ve znamení mladých svatomartinských vín, jež budou letos celkem neobvykle dostupná již od 8. listopadu, a svatomartinských menu plných husích dobrot. Nejinak tomu bude i v pražské restauraci Mlýnec, kde šéfkuchař Vladimír Vaníček sestavil čtyřchodové svatomartinské degustační menu, které si však můžete vychutnat po celý listopad. 

Restaurace Mlýnec
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Vladimír Vaníček při tvorbě nového degustačního menu vycházel nejen ze svatomartinské tradice, ale také sezónních surovin, jež právě dozrávají. V jednotlivých pokrmech tak figuruje dýně, brusinky, černý kořen, švestky nebo šípky a další podzimní plody.

Jako předkrm se podává foie gras torchon. Ztučnělá husí játra foie gras nejspíše nemusíme představovat, neobvyklá však může být úprava torchon. Játra se upraví tak, aby jejich konzistence připomínala spíše paštiku, zabalí se do ubrousku a jemně se pošírují ve vývaru. Výsledkem je jemná paštiková hmota z foie gras, již na talíři doprovází kandované brusinky šípky, dýně a jedlá hlína.

podzimní menu Mlýnec
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Bez poctivého husího kaldounu se neobejde žádné svatomartinské menu a nejinak je tomu i v Mlýnci. Místní kaldoun má základ z husích srdíček, kořenové zeleniny a smažených nudlí. Ten se zalije hustou krémovou polévkou – husím vývarem zjemněným smetanou.

menu Mlýnec
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Pokud v duchu tradice nyní čekáte na polovinu husy, skořicové zelí a tři druhy knedlíků, budu vás muset zklamat. I hlavní chod se zde dočkal moderní úpravy. Husu si vychutnáte v podobě filírovaného husího prsíčka a konfitu, tedy masa připravovaného ve vlastním tuku. Doprovod jim na talíři dělá fermentované bílé zelí posypané mákem, jablečné plátky, omáčka z portského vína a malý bramborový knedlíček, který nakonec přeci jen nesmí chybět.

Restaurace Mlýnec
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Sladkou tečku za svatomartinským menu uděláte makovou sušenkou, kterou zdobí krém s glazurou z rakytníku, malinový papír a nakládané švestky. Vedle si na malinovém prachu hoví ještě kopeček rakytníkové zmrzliny. 

Restaurace Mlýnec
Autorka fotografie: Soňa Hanušová © Kulturio.cz

Ke svatomartinskému menu by se dalo očekávat i párování se svatomartinskými víny. Zdejší sommelier se však rozhodl vydat jinou cestou a pokrmy spárovat s plnějšími víny, jež se k jednotlivým chodům přeci jen hodí lépe než mladá a nevyzrálá svatomartinská vína, byť jistou kvalitu jim nelze upírat. Pokud si však svatomartinské hody bez mladého letošního vína neumíte představit, zavítejte do Mlýnce na svatomartinský brunch, který se bude konat tento víkend, tedy v sobotu 9. a v neděli 10. listopadu. Kromě svatomartinských vín ochutnáte také například husí paštiku, kaldoun, či již popsaný hlavní chod. Sladký závěr brunche pak bude patřit svatomartinskému koláči nebo jablečnému trhanci. Nebo ještě jedné sklence mladého vína.