- Reklama -

V Kulturní sportovně Radlická se ve čtvrtek 12. listopadu konalo finále devátého ročníku barmanské soutěže Havana Club Grand Prix. Mezi soutěžícími byly známé tváře barmanské scény, mimo jiné samozřejmě i Miloš Danihelka z L´Fleur baru. Když nedávno vyhráli s Martinem Beefeater MIXLDN, říkala jsem si, že s Milošem rozhovor dělat nebudu, počkám si na Havanu. A vida, mé tušení bylo správné. Pro Miloše je to tak třetí velké vítězství tento rok – Bacardí Legacy, jehož světové finále v Sydney proběhlo v květnu, Beefeater MIXLDN a Havana Club Grand Prix.

 

Zadání pro finalisty znělo vytvořit novodobou kubánskou klasiku, samozřejmě s použitím rumu Havana Club, a v časovém limitu 12 minut namíchat tři porce pro porotu a svůj drink jí odprezentovat. Hvězdnou porotu tvořily osobnosti evropského barmanství Davide Segat, Zoltán Nagy a Cinan Anadologlu.

Havana Grand Prix

Začněme vítězným cocktailem Temperamento. Miloš Danihelka se při jeho tvorbě nechal inspirovat kubánskou kuchyní, obsahuje tedy i tinkturu z bylinek, koření a grilovaných paprik. K tomu domácí banánový sirup, rum a nejlépe ohodnocený nápoj byl na světě. Chuť drinku byla překvapivě výrazná a kořeněná.

Havana Grand Prix

Osobně mě velmi zaujal cocktail Davida Andrleho (Hemingway a Cash Only bar), který byl twistem na Old Cuban. Jeho El Coctelo de Cuba však obsahuje navíc ananasové pyré a vaječný bílek, který chuť celého drinku krásně zjemnil. Po umíchání je drink ještě dotažen šampaňským Perrier-Jouët.

Havana Grand Prix

Z celkového počtu osmi finalistů vyzdvihněme ještě dva – Jana Tesku z Bugsy´s baru a Tomáše Melzera z Hemingway baru. Oba do svých cocktailu použili sedmiletý rum Havana a propojili ho s kávou. Kdo by ovšem čekal, že jejich drinky budou chutnat podobně, značně by se spletl. Tomášův drink byl sušší a silnější. Kromě Havany použil Kahlúu a červený Lillet. Po propojení všech ingrediencí v míchací sklenici ihned podáváme, ve sklence ozdobené krustou ze sušené třtinové šťávy. Ve výsledku máme minimum sladkých chutí, ale zato výraznou chuť kávy. Cocktail Jana Tesky je naopak díky použití redukce ze šťávy manga a guave ovocný, chuť kávy zdánlivě téměř zaniká, nicméně ve skutečnosti sladké chutě doplňuje a vyvažuje.

Havana Grand Prix

Součástí večera byl opět open bar, takže i diváci měli možnost ochutnat soutěžní drinky a určit svého favorita. Vítěz tohoto hlasování bude doprovázet vítěze určeného porotou na Kubu. Jenže, zřejmě dle hesla, že vyhrát může jen jeden, vyhrál obojí Miloš Danihelka. Že by jel na Kubu sám se sebou, však nehrozí, doprovod si z ostatních soutěžících mohl vybrat dle svého uvážení. Kromě Miloše se tak na Kubu podívá i Tomáš Melzer. Gratulujeme oběma a těšíme se, s jakými zážitky se vrátí.

❖  Proč ses přihlásil právě do této soutěže, čím tě oslovila?
Havana Club Grand Prix je u nás ze všech soutěží nejdéle. Vyhráli ji legendy našeho barmanství a pro mě to před šesti lety byla první soutěž, kterou jsem v České republice absolvoval. Soutěžil jsem tehdy s dost podobným drinkem jako letos, ale neměl jsem zkušenosti a můj drink tenkrát neměl ani silný storytelling, ani balanc. Chtěl jsem to zkrátka napravit.

Havana Grand Prix

❖  Co tě inspirovalo při tvorbě cocktailu pro tuto soutěž?
Inspirací pro ingredience v drinku mi byla kubánská/creolská kuchyně. Pro storytelling jsem se pak inspiroval 20. a 30. lety na Kubě a také společností Pan Am, která se rozhodla vozit na Kubu prohibicí trýzněné zákazníky na víkendové party. A ty party už většinou startovaly přímo na palubě letadla.

❖  Jak dlouho jsi ladil recepturu?
Recepturu jsem ladil asi hodinu. Ale sehnat, popřípadě vyrobit ingredience mi trvalo přibližně týden. Pak přišlo pár zkouškových porci kvůli vybalancovaní a bylo hotovo.

Havana Grand Prix

❖  Byl jsi spokojený se svou prezentací během finále?
Dá se říct, že ano. Sice jsem byl hrozně nervózní, myšlenkami úplně jinde a na pár věcí, které jsem chtěl zmínit, jsem zapomněl. Ale nakonec jsem to, vzhledem k okolnostem, zvládnul dobře. Pocit jsem měl stejný jako vždycky, tedy že se to dalo udělat lépe, ale zas až takový průšvih to nebyl.

❖  Kdo z ostatních soutěžících tě zaujal nejvíce?
Upřímně jsem se ostatním soutěžícím moc nevěnoval, ne tedy tak, že bych to úplně hltal. Nikdy to nedělám, na soutěžích se soustředím hlavně na sebe. Ve finále byli už všichni nachystaní a předvedli parádní výkony, urvat to mohl podle mě kdokoli z nás. Někdo má silnější prezentaci, někdo drink. Hodně se zlepšili kluci z La Casa de la Havana vieja, Tomík s Davidem byli super, stejně jako Bugsy’s boys. Harryho styl, prezentace i práce mě také baví, takže zkrátka nemůžu vyzdvihnout jen někoho konkrétního.

❖  Jaké byly tvé pocity po vyhlášení?
Krásné. Hrozně moc jsem si přál tuto soutěž jednou vyhrát, a jak jsem říkal, na Havanu (stejně jako před pár týdny na Beefeater) jsem šel naposledy. Takže jsem měl radost, že jsem si TO splnil.

Havana Grand Prix

❖  Víš už, co tě čeká na světovém finále na Kubě?
Víceméně ano, ta soutěž se nijak zásadně nemění. Temperamento je drink, který přesně vystihuje zadání pořadatelů soutěže, takže doufám, že tam nic nepokazím a dopadne to dobře.

❖  Říkal jsi, že se chceš zúčastnit ještě dalších dvou soutěží, kterých?
Určitě bych se chtěl podívat na světové finále World Class a jestli tu bude ještě někdy Bacardí Legacy, tak toho bych se rád znovu zúčastnil, protože letošní finále v Sydney bylo prostě wooooow!!!

Havana Grand Prix

❖  Co dalšího tě v nejbližší budoucnosti čeká?
Teď budu mít konečně volno. V úterý mi pustili přítelkyni Moniku s malým Mildíkem z porodnice, tak s nimi budu aspoň deset dní doma. Jen nesmím zapomenout ještě vytvořit a odeslat drink na první kolo World Class.

❖  L´Fleur čekají brzy první narozeniny. Chystáte něco speciálního?
K narozeninám si nadělíme nové menu. Už na něm nějaký ten týden pracujeme. Téma jsme si zvolili parádní, tak jsem zvědavý, jak se bude líbit.

Havana Grand Prix 2015