V Kulturní sportovně Radlická se ve čtvrtek 12. listopadu konalo finále devátého ročníku barmanské soutěže Havana Club Grand Prix. Mezi soutěžícími byly známé tváře barmanské scény, mimo jiné samozřejmě i Miloš Danihelka z L´Fleur baru. Když nedávno vyhráli s Martinem Beefeater MIXLDN, říkala jsem si, že s Milošem rozhovor dělat nebudu, počkám si na Havanu. A vida, mé tušení bylo správné. Pro Miloše je to tak třetí velké vítězství tento rok – Bacardí Legacy, jehož světové finále v Sydney proběhlo v květnu, Beefeater MIXLDN a Havana Club Grand Prix.

Zadání pro finalisty znělo vytvořit novodobou kubánskou klasiku, samozřejmě s použitím rumu Havana Club, a v časovém limitu 12 minut namíchat tři porce pro porotu a svůj drink jí odprezentovat. Hvězdnou porotu tvořily osobnosti evropského barmanství Davide Segat, Zoltán Nagy a Cinan Anadologlu.

Havana Grand Prix

Začněme vítězným cocktailem Temperamento. Miloš Danihelka se při jeho tvorbě nechal inspirovat kubánskou kuchyní, obsahuje tedy i tinkturu z bylinek, koření a grilovaných paprik. K tomu domácí banánový sirup, rum a nejlépe ohodnocený nápoj byl na světě. Chuť drinku byla překvapivě výrazná a kořeněná.

Havana Grand Prix

Osobně mě velmi zaujal cocktail Davida Andrleho (Hemingway a Cash Only bar), který byl twistem na Old Cuban. Jeho El Coctelo de Cuba však obsahuje navíc ananasové pyré a vaječný bílek, který chuť celého drinku krásně zjemnil. Po umíchání je drink ještě dotažen šampaňským Perrier-Jouët.

Havana Grand Prix

Z celkového počtu osmi finalistů vyzdvihněme ještě dva – Jana Tesku z Bugsy´s baru a Tomáše Melzera z Hemingway baru. Oba do svých cocktailu použili sedmiletý rum Havana a propojili ho s kávou. Kdo by ovšem čekal, že jejich drinky budou chutnat podobně, značně by se spletl. Tomášův drink byl sušší a silnější. Kromě Havany použil Kahlúu a červený Lillet. Po propojení všech ingrediencí v míchací sklenici ihned podáváme, ve sklence ozdobené krustou ze sušené třtinové šťávy. Ve výsledku máme minimum sladkých chutí, ale zato výraznou chuť kávy. Cocktail Jana Tesky je naopak díky použití redukce ze šťávy manga a guave ovocný, chuť kávy zdánlivě téměř zaniká, nicméně ve skutečnosti sladké chutě doplňuje a vyvažuje.

Havana Grand Prix

Součástí večera byl opět open bar, takže i diváci měli možnost ochutnat soutěžní drinky a určit svého favorita. Vítěz tohoto hlasování bude doprovázet vítěze určeného porotou na Kubu. Jenže, zřejmě dle hesla, že vyhrát může jen jeden, vyhrál obojí Miloš Danihelka. Že by jel na Kubu sám se sebou, však nehrozí, doprovod si z ostatních soutěžících mohl vybrat dle svého uvážení. Kromě Miloše se tak na Kubu podívá i Tomáš Melzer. Gratulujeme oběma a těšíme se, s jakými zážitky se vrátí.

✱ Pokračování na další stránce…

Havana Grand Prix 2015