Největší a nejprestižnější barmanská soutěž, která se v České republice (a nejspíše i na světě) koná, má svého letošního vítěze. Respektive vítěze českého národního finále, jenž pak bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále v Miami. Samotné finále probíhalo po dva dny v pražském klubu Phenomen a barmani museli čelit šesti nelehkým disciplínám, z nichž vzešel ten nejlepší…
Ale vezměme to popořadě. Samotná soutěž totiž začala už někdy na podzim minulého roku prvním ze seminářů. Následně měli barmani pár týdnů na to, aby vytvořili drink inspirovaný kuchyní. Fantazii se meze nekladou a tak mezi koktejly byl drink servírovaný v goudě, drink nazvaný Buchtičky se šodó, nebo drink, který byl variantou svíčkové v tekutější a alkoholičtější podobě. Porota pak vybrala 25 semifinalistů, z nichž vzešlo šest nejlepších barmanů, kteří už měli účast ve finále jistou.
Na jaře letošního roku pak proběhl druhý seminář s Maxem La Roccou, který zbývajícím barmanům zadal i další úkol – vytvořit drink bez pomocí barmanského náčiní, jen s nástroji, které jsou běžně dostupné v kuchyni. Ze semifinalistů se pak šesti barmany doplnila finálová dvanáctka, kterou tvořili: Ladislav Gábor, Daniel Prokeš, Jakub Vinš, Jan Teska, Milan Zaleš, Martin Vogeltanz, Adrián Michalčík, Václav Jahn, Eduard Ondráček, Ondřej Hnilička, Filip Stránský a Tomáš Nyári.
A tuto dvanáctku finalistů čekaly ony náročné dva dny – vše začalo 6. června ráno a první z disciplín nesla název Future Negroni, při níž měli barmani kromě své zručnosti předvést i svou kreativitu a imaginaci a připravit Negroni budoucnosti. Následoval vědomostní test týkající se hlavně soutěžního portfolia, tedy produktů značky Diageo Reserve. Poté se přesunuli do restaurantu AvantGarde, kde probíhal food pairing – párování koktejlu s jídly, čemuž jako porotce přihlížel i místní šéfkuchař Jan Kvasnička. Po tomto náročném dni je čekal druhý, ještě náročnější. První disciplínou druhé poloviny byl blind tasting, tedy rozeznání několika spiritů od sebe pouze podle čichu a chuti. Ale pozor, říkám spiritů od sebe, ale nemyslím tím rum od vodky. Tři vzorky vodky/rumu/whisky a najít mezi nimi ten správný, to už nezní tak jednoduše, že? Loňská finálová disciplína Against the Clock uzavírala soutěž před velkým finále. Šest drinků za šest minut, to je možná ještě horší než blind tasting.
Po tomto kole došlo k součtu dílčích bodů a vyhlášení finálové pětice: Jan Teska, Jakub Vinš, Adrián Michalčík, Ondřej Hnilička a Ladislav Gábor. Poslední challenge už nebyla tak náročná, šlo o vytvoření drinku inspirovaného Miami. Časový limit nebyl stanoven, soutěžící se však na pódiu nezdržovali déle, než bylo nezbytně nutno. O vítězi mimo dvou zahraničních porotců rozhodoval Jaroslav Janoušek, vítěz prvního ročníku World Class v České republice. Loňský vítěz Vítězslav Cirok se ve chvíli, kdy se do finálové pětky probojoval Adrián Michalčík, který je ze stejného baru, svého postu porotce vzdal a odstoupil. Velkolepou show během finálového večera předvedl již klasicky Ondřej Hnilička, World Class je však o součtu bodů z obou dnů, ze všech disciplín, a tak si titul vítěze World Class pro rok 2016 a letenku do Miami místo druhého Ondřeje odnesl již tolikrát zmíněný Adrián Michalčík z baru L‘Fleur. Držíme mu palce, aby se umístil v Miami stejně dobře, jako Víťa loni v Cape Town, kde získal druhé místo.
Jako drobnou poznámku na závěr si dovolím podotknout, že návštěva baru L‘Fleur se v dnešní době rovná přijít mezi barmanské hvězdy – když pomineme úspěchy Víti a Adriána na českém World Class, máme tu ještě Miloše Danihelku (rozhovor si můžete přečíst zde), který v loňském roce vyhrál národní kola Beefeater MIXLDN a Havana Club Grand Prix. Rozhodně tedy, když tam zavítáte, vejdete do náruče odborníků.