- Reklama -

Máloco vyvolá podzimní náladu spolehlivěji než zářivě oranžové dýně a vůně linoucí se z trouby. Pokud rádi zkoušíte nejrůznější recepty z dýně Hokkaido od polévky po dezert, rozhodně by vaší pozornosti neměly uniknout slané dýňové muffiny. Poslouží jako výborné pohoštění na oslavy či jako zdravé mlsání na nedělní odpoledne.

recept na dýňové muffiny

Tipy na sladké letní muffiny už jsme vám naservírovali zde, na podzim dostává prostor slaná varianta lahodných košíčků. Dýňové chuťovky navíc můžete mlsat bez výčitek.

Kromě toho, že sytému těstu dodává chuť a vlhkost, má dýně Hokkaido téměř zázračné účinky. Posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a pomáhá celkově detoxikovat organismus. Obsahuje vitamíny A, C, E a doplňuje tělu draslík. Málokdo navíc ví, že působí jako prevence vzniku rakoviny. Hokkaido se nemusí loupat, stačí odstranit semena.

Recept

Ingredience

200 g dýně Hokkaido, 170 g hladké mouky, 100 g strouhaného sýru Eidam, 100 g slaniny, 150 ml bílého jogurtu, ½ červené papriky, 1 vejce, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl, prášek do pečiva

Postup

Hokkaido nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. V míse smícháme mouku se sýrem a paprikou. Přidáme půl lžičky soli a polovinu pytlíku prášku do pečiva. Přidáme vejce, olej, jogurt a vytvoříme těsto. Nakonec do mísy přisypeme nastrouhanou dýni, slaninu a vše smícháme. Košíčky na muffiny naplníme těstem a není nutné mít obavy, že by těsto z košíčků vyteklo. Z jedné dávky upečeme 12 muffinů po dobu asi 30 minut při 170 stupních.

Slané košíčky můžeme před podáváním dozdobit zelenými lístky, například rukolou, a servírovat s dipem ze zakysané smetany. Ten připravíme snadno: do smetany vmícháme rozdrcený česnek, bazalku nebo jiné koření a sůl dle chuti. Dýňové muffiny jsou výborné i v kombinaci s různými zeleninovými saláty. Hodí se také jako lehčí večeře nebo dezert k oblíbenému vínu a pivu.