Bezmasý pokrm nemusí být nuda. Překvapte rodinu či přátele originálním receptem, kde hraje prim zelenina a Rostlinný gyros Good Calories. Občasné odlehčení jídelníčku prospěje nejen tělu, ale také planetě a naše recepty vás přesvědčí, že i bezmasý pokrm může být vydatný, chutný a nápaditý.
Rostlinné kuličky v pórkové omáčce
Doba přípravy: zhruba 1 hodinu
Počet porcí: 2
Budeme potřebovat:
- 1x balení Rostlinných kuliček Good Calories
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 pórek
- Sůl
- 150 ml vody
- Černý pepř
- Česnek
- Majoránka
- 150 ml smetany 30%
- 10 g pšeničné mouky
- 100 g řeckého jogurtu
- Pažitka na ozdobení
Jak na to:
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Společně smažíme na mírném ohni se špetkou soli asi 5-6 minut.
- Přidáme vodu a vaříme pod pokličkou dalších 5 minut.
- Dochutíme pepřem, česnekem, majoránkou a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu.
- Jogurt důkladně promícháme s moukou a takto vytvořenou směs přidáme do omáčky, promícháme a počkáme, až omáčka zhoustne.
- Rostlinné kuličky Good Calories můžeme do omáčky přidat rovnou, anebo je krátce osmažit v druhé pánvi a následně jimi omáčku doplnit.
- Podávat můžeme například s bramborovou kaší anebo rýží.

Tikka Masala s pečeným květákem a rostlinným gyrosem
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Budeme potřebovat:
- Balení Rostlinného gyrosu Good Calories
- 5-6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce červené papriky
- 1 čajová lžička granulovaného česneku
- 1 čajová lžička oregana
- Velká špetka soli
- 2 stroužky česneku
- Silný plátek zázvoru
- ½ cibule
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 čajové lžičky gram masaly
- ½ čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 lžíce červené papriky
- ½ čajové lžičky kurkumy
- 1 ks červené papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 200 ml kokosové smetany
- Velká hrst kešu oříšků
- Podle chuti: limetka, svazek koriandru, rýže
Postup:
- Květák rozdělíme na růžičky a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zakápneme olivovým olejem, posypeme paprikou, oreganem, česnekem a solí. Důkladně promícháme a pečeme 23 minut při teplotě 210 °C.
- Mezitím nakrájíme česnek, zázvor a cibuli nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přidáme předem nakrájenou zeleninu a smažíme spolu s kořením (garam masala, skořice, kmín, červená paprika a kurkuma).
- Když cibule změkne, přidáme papriku nakrájenou na velké kostky a chvíli smažíme.
- Následně přidáme upečené kousky květáku a gyros à la kuře. Smícháme všechny ingredience a smažíme cca 3 minuty.
- Nakonec přidáme rajčata z plechovky a kokosovou smetanu. Promícháme a necháme asi 5 minut povařit. Závěrem přisypeme kešu oříšky.
- Jídlo podáváme s rýží, posypeme lístky koriandru a bohatě zakápneme limetkovou šťávou.

Zelné závitky s rostlinným mletým
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
Nádivka:
- 2x balení Rostlinného mletého Good Calories
- 100 g rýže
- 270 ml vody
- Špetka soli
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce oregana
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky černého pepře
- 4 poloviny sušených rajčat (nemusí být)
Zelné závitky:
- 1 ks hlávky mladého zelí
- 1,5 l zeleninového vývaru
Omáčka:
- Vývar z vaření zelných závitků
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce mouky
- 3-4 lžíce smetany
- ½ svazku kopru
- ½ lžičky uzené papriky
Podle chuti:
Kopr na posypání
POSTUP:
Nádivka
- Rýži uvaříme dle návodu a necháme ji vychladnout.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Smažíme na mírném ohni, dokud cibule lehce neztmavne. Následně přidáme Rostlinné mleté, sójovou omáčku, koření a nakrájená sušená rajčata. Důkladně promícháme a chvíli smažíme.
- Přidáme rýži, vše společně promícháme a necháme vychladnout.
Zelné závitky
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, mezitím ze zelí vykrojíme košťál a jakmile se bude voda vařit, přidáme zelí, které povaříme cca 7-8 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany. Zelí scedíme a necháme vychladnout.
- Následně obereme zelné listy. Z každého listu vykrojíme tuhou část, doprostřed dáme náplň a tvoříme rolky – strany listu přeložíme dovnitř a těsně stočíme roládu od horní strany.
- Na dno velkého hrnce vyskládáme nepoužité listy a na ně těsně vedle sebe naklademe zelné závitky. Zalijeme vývarem a vaříme cca 25-30 minut na mírném ohni.
Omáčka
- Do jiného hrnce nalijeme vývar, který jsme získali vařením zelí, přidáme rajčatový protlak a důkladně promícháme. Do misky nalijeme jednu naběračku omáčky, přidáme mouku a promícháme, aby nebyly hrudky. Směs přidáme do omáčky a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Následně přidáme smetanu, nasekaný kopr a uzenou papriku, promícháme a necháme chvilku povařit.
