Bezmasý pokrm nemusí být nuda. Překvapte rodinu či přátele originálním receptem, kde hraje prim zelenina a Rostlinný gyros Good Calories. Občasné odlehčení jídelníčku prospěje nejen tělu, ale také planetě a naše recepty vás přesvědčí, že i bezmasý pokrm může být vydatný, chutný a nápaditý. 

Rostlinné kuličky v pórkové omáčce

Doba přípravy: zhruba 1 hodinu
Počet porcí: 2

Budeme potřebovat:

  • 1x balení Rostlinných kuliček Good Calories
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 pórek
  • Sůl
  • 150 ml vody
  • Černý pepř
  • Česnek
  • Majoránka
  • 150 ml smetany 30%
  • 10 g pšeničné mouky
  • 100 g řeckého jogurtu
  • Pažitka na ozdobení

Jak na to: 

  1. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Společně smažíme na mírném ohni se špetkou soli asi 5-6 minut. 
  2. Přidáme vodu a vaříme pod pokličkou dalších 5 minut. 
  3. Dochutíme pepřem, česnekem, majoránkou a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu. 
  4. Jogurt důkladně promícháme s moukou a takto vytvořenou směs přidáme do omáčky, promícháme a počkáme, až omáčka zhoustne.
  5. Rostlinné kuličky Good Calories můžeme do omáčky přidat rovnou, anebo je krátce osmažit v druhé pánvi a následně jimi omáčku doplnit.
  6. Podávat můžeme například s bramborovou kaší anebo rýží. 

Tikka Masala s pečeným květákem a rostlinným gyrosem

Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4 

Budeme potřebovat:

  • Balení Rostlinného gyrosu Good Calories
  • 5-6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 čajová lžička granulovaného česneku
  • 1 čajová lžička oregana
  • Velká špetka soli
  • 2 stroužky česneku
  • Silný plátek zázvoru
  • ½ cibule
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky gram masaly
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 lžíce červené papriky
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 ks červené papriky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 200 ml kokosové smetany
  • Velká hrst kešu oříšků
  • Podle chuti: limetka, svazek koriandru, rýže 

 Postup:

  1. Květák rozdělíme na růžičky a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zakápneme olivovým olejem, posypeme paprikou, oreganem, česnekem a solí. Důkladně promícháme a pečeme 23 minut při teplotě 210 °C.
  2. Mezitím nakrájíme česnek, zázvor a cibuli nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přidáme předem nakrájenou zeleninu a smažíme spolu s kořením (garam masala, skořice, kmín, červená paprika a kurkuma).
  3. Když cibule změkne, přidáme papriku nakrájenou na velké kostky a chvíli smažíme.
  4. Následně přidáme upečené kousky květáku a gyros à la kuře. Smícháme všechny ingredience a smažíme cca 3 minuty.
  5. Nakonec přidáme rajčata z plechovky a kokosovou smetanu. Promícháme a necháme asi 5 minut povařit. Závěrem přisypeme kešu oříšky.
  6. Jídlo podáváme s rýží, posypeme lístky koriandru a bohatě zakápneme limetkovou šťávou.

Zelné závitky s rostlinným mletým

Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Ingredience:

Nádivka:

  • 2x balení Rostlinného mletého Good Calories
  • 100 g rýže
  • 270 ml vody
  • Špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce oregana
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky černého pepře
  • 4 poloviny sušených rajčat (nemusí být)

Zelné závitky:

  • 1 ks hlávky mladého zelí
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Omáčka:

  • Vývar z vaření zelných závitků
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce mouky
  • 3-4 lžíce smetany 
  • ½ svazku kopru
  • ½ lžičky uzené papriky

Podle chuti:

Kopr na posypání 

POSTUP:

Nádivka

  1. Rýži uvaříme dle návodu a necháme ji vychladnout.
  2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Smažíme na mírném ohni, dokud cibule lehce neztmavne. Následně přidáme Rostlinné mleté, sójovou omáčku, koření a nakrájená sušená rajčata. Důkladně promícháme a chvíli smažíme.
  3. Přidáme rýži, vše společně promícháme a necháme vychladnout. 

Zelné závitky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, mezitím ze zelí vykrojíme košťál a jakmile se bude voda vařit, přidáme zelí, které povaříme cca 7-8 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany. Zelí scedíme a necháme vychladnout.
  2. Následně obereme zelné listy. Z každého listu vykrojíme tuhou část, doprostřed dáme náplň a tvoříme rolky – strany listu přeložíme dovnitř a těsně stočíme roládu od horní strany. 
  3. Na dno velkého hrnce vyskládáme nepoužité listy a na ně těsně vedle sebe naklademe zelné závitky. Zalijeme vývarem a vaříme cca 25-30 minut na mírném ohni. 

Omáčka

  1. Do jiného hrnce nalijeme vývar, který jsme získali vařením zelí, přidáme rajčatový protlak a důkladně promícháme. Do misky nalijeme jednu naběračku omáčky, přidáme mouku a promícháme, aby nebyly hrudky. Směs přidáme do omáčky a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  2. Následně přidáme smetanu, nasekaný kopr a uzenou papriku, promícháme a necháme chvilku povařit.