Zdá se, že letošní Silvestr nebude ani trochu bujarý a nejspíš ani trochu společenský. To však neznamená, že byste si ho nemohli užít i tak. Ať už budete trávit poslední večer v roce s kamarády nebo jen s rodinou, partnerem či spolubydlícími, připravte si hostinu, jaká se na slavnostní silvestrovskou party sluší. Dejte chladit šampaňské a zapněte troubu, začínáme.
Kořeněné mandle
200 g mandlí bez slupky
1 vaječný bílek
2 lžíce strouhaného parmezánu
1 lžička uzené papriky
Není nic jednoduššího než si připravit opražené mandle podle své vlastní chuti. V misce vidličkou rozkvedlejte bílek do pěny, přisypte sýr a papriku a obalte ve směsi mandle. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut. Koření můžete zvolit dle svých vlastních preferencí, já kromě papriky použila ještě medvědí česnek.
Batátové chipsy
500 g batátu (odpovídá jednomu většímu kusu)
2 lžíce olivového oleje
koření dle chuti (já použila Koření od Antonína, směs Salát pikant)
Co by to bylo za Silvestra bez chipsů? Přitom si je snadno vyrobíte i doma v troubě. Zvolit můžete klasické brambory, jen je nezapomeňte pořádně propláchnout, abyste je zbavili škrobu.
Batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (1-3 milimetry). Vložte do mísy, přidejte olej a koření a promíchejte. Plátky batátu následně vyskládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Plech dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 45 minut. Poté plech otočte a pečte dalších 20 minut. Následně otočte chipsy i plech a nechte péct dalších 20-40 minut (podle tloušťky plátků). V poslední fázi pečení chipsy pravidelně kontrolujte a menší propečené kousky odebírejte, aby se vám nespálily.
Pravděpodobně vám batát vyjde na dva plechy. Pokud budete péct obě várky naráz, plechy otáčejte a zároveň vyměňujte mezi sebou, aby se všechny chipsy propékaly rovnoměrně.
Cibulový dip
1 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce octu balsamico
1 lžíce worcesterové omáčky
100 g Lučiny
1 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 jarní cibulka
hrst pažitky
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
sušená cibule
sůl, pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Zpěňte na másle a opékejte na mírném plamenu asi sedm minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Poté přidejte lžíci cukru a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte ocet balsamico a worcesterovou omáčku. Opět promíchejte, nechte tekutinu odpařit a odstavte. Karamelizovanou cibulku nechte vychladnout.
Mezitím si nakrájejte nadrobno jarní cibulku a pažitku. Oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte karamelizovanou cibuli, jarní cibulku, pažitku a promíchejte. Dále přidejte citronovou šťávu, Lučinu, majonézu a zakysanou smetanu a opět promíchtejte. Nakonec okořeňte sušenou cibulí, solí a pepřem dle chuti. Dejte do lednice alespoň na dvě hodiny, aby se dip rozležel. Dip podávejte s batátovými chipsy.
Plněné grissini
250 g listového těsta
bazalkové pesto
50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
Listové těsto vyválejte na tenký plát a nakrájejte na proužky široké zhruba 5 cm. Jednotlivé proužky potřete bazalkovým pestem a posypte strouhaným sýrem. Poté každý proužek přeložte podélně napůl a zatočte do spirály. Přendejte na plech, potřete vajíčkem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15 minut, dokud tyčinky nezezlátnou. Z uvedeného množství vytvoříte 16 grissini.
Plněná vejce
9 vajec uvařených natvrdo
2 lžíce majonézy (nebo zakysané smetany)
sůl, pepř
V jednoduchosti je krása, a tak i na nejlepší plněná vejce vám stačí jen sůl a pepř. Vejce rozkrojte napůl, opatrně vyjměte žloutek a dejte do misky vedle. Žloutky rozmačkejte a rozmíchejte spolu s majonézou a okořeňte. Poté pomocí zdobičky směsí naplňte bílky.
Fantazii se meze nekladou, a tak ke žloutkovému základu můžete přidat i další svou oblíbenou ingredienci. V tom případě si ke smíchání už pomozte kuchyňským robotem, aby byla směs hladká a neucpala vám trysku zdobičky. Já do jedné směsi přidala uzeného lososa, do další hrášek a do poslední cheddar.
Minipizza
1 těsto na pizzu
cherry rajčátka
mini mozzarella
bazalka
prosciutto
baby žampiony
dušená šunka
Těsto na pizzu si můžete udělat podle našeho receptu anebo si koupit již hotové. I z něj jednoduše uděláte minipizzy, zkrátka z velkého těsta vykrojte menší kousky. Zbytky těsta pak znovu rozválejte a opět vykrojte. Z jednoho balení kupovaného těsta zvládnete vytvořit až devět kousků minipizzy.
Minipizzy obložte tím, co máte rádi. Osobně jsem neodolala klasické kombinaci mozzarella-rajče-bazalka, dále pak rajče, žampiony-prosciutto a nakonec mozzarella s dušenou šunkou. Minipizzy dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou.
Rýžové chipsy s krevetami
1 balení celozrnných rýžových chipsů s mořskou solí a pepřem
1 větší avokádo
šťáva z ½ citronu
sůl, pepř
15 krevet
Kromě klasických chipsů můžete naservírovat i jejich o něco zdravější variantu (ale pořád jsou to chipsy, na to nezapomínejte). Pokud je chcete ještě trochu vylepšit, rozmačkejte v misce avokádo. Přidejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Směsí namažte rýžové chipsy a navrch přidejte opečenou krevetu.
Slidery
240 g hladké mouky
½ kostky droždí
30 ml mléka
20 g krupicového cukru
60 g másla
1 vejce
1 lžička soli
sezamová semínka
300 g mletého masa
5 plátků cheddaru
5 plátků slaniny
2 rajčata
5 kyselých okurek
pak choi nebo ledový salát
majonéza
hořčice
Droždí, mléko a cukr smíchejte a nechte vzejít kvásek. Ten posléze smíchejte s moukou, vejcem a máslem a solí a vytvořte hladké, elastické těsto. Přendejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočinout. Těsto rozdělte na 10-12 dílků a vytvarujte malé kuličky. Dejte na plech a udělejte mezi nimi větší rozestupy. Těsto nechte dalších 10 minut nakynout, poté bulky potřete máslem, posypte sezamovými semínky a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 20 minut.
Upečené housky nechte vychladnout a mezitím si připravte suroviny do svých miniburgerů. Opět se fantazii meze nekladou, ačkoli klasika nikdy nezklame. Maso rozdělte podle počtu housek a vytvarujte malé placky. Opečte na pánvi z obou stran, stejně tak slaninu. Před vyjmutím položte na maso půl plátku cheddaru, aby se po burgeru roztekl. Rozpůlené bulky potřete majonézou a hořčicí, přidejte maso, opečenou slaninu, rajče, okurku a listy pak choi.
Koláčky s masovou směsí
370 g hladké mouky
1 lžička soli
200 g másla
studená voda
500 g mletého masa
150 g žampionů
100 g slaniny
½ lžičky mletého muškátového oříšku
3 snítky tymiánu
sůl, pepř
1 vejce
Mouku, sůl a máslo začněte hníst a po troškách přidávejte vodu, dokud vám nevznikne hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravte masovou směs: žampiony nakrájejte na plátky, slaninu na nudličky. Slaninu dejte do hrnce jako první, aby pustila tuk, na němž posléze osmažíte i ostatní suroviny. Přidejte mleté maso a žampiony a nechte krátce podusit, aby houby změkly a maso se zatáhlo. Přidejte koření (muškátový oříšek, tymián, sůl a pepř), promíchejte a odstavte.
Těsto rozdělte na polovinu a vyválejte na tenkou placku a vykrájejte kolečka o průměru asi 10 cm – zkrátka aby se vám akorát vešla do formiček na muffiny (mimochodem, pokud nemáte silikonové formičky, nezapomeňte je vymazat olejem a vysypat moukou, aby se koláčky nepřichytily). Vyložte formičky těstem a přidejte náplň až po okraj těsta. Poté z těsta vykrájejte o něco menší kolečka, kterými koláčky uzavřete. Obě těsta k sobě pořádně na okrajích přitiskněte, jinak to vrchní zůstane oddělené. Poté už jen potřete koláčky rozšlehaným vejcem a dejte péct. V troubě předehřáté na 200 °C bude trvat přibližně 35 minut, než koláčky zezlátnou a budou hotové. Uvedené množství surovin by vám mělo vystačit na zhruba 20 koláčků.
Další variantou náplně, kterou jsem také zkoušela, je kombinace konzervovaného tuňáka, smetanového sýru typu Lučina a hrášku. Neméně vynikající.
Mrkvové dortíky
100 g mrkve
50 g vlašských ořechů
80 g hladké mouky
½ kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
špetka soli
60 ml oleje
50 g krupicového cukru
250 g měkkého tvarohu
šťáva z ½ citronu
40 g moučkového cukru
Na závěr myslíme i na ty, kteří sladkého stále ještě nemají dost, případně chtějí vyvážit slanou nálož výše uvedených pokrmů. Uvedené množství surovin vystačí na 12 dortíků. Mrkev očistěte a nakrájejte najemno. Ořechy rozmixujte. Z vejce, krupicového cukru a oleje vyšlehejte hustý krém. Přimíchejte mrkev a ořechy, následně i mouku, kypřící prášek, muškátový oříšek a skořici. Promíchejte a těstem naplňte formičky na cupcake. V troubě předehřáté na 160 °C pečte 15 minut.
Tvaroh vyšlehejte spolu s cukrem a citronovou šťávou a ozdobte jím dortíky. Doplnit je můžete buď nasekanými vlašskými ořechy nebo kandovanou mrkví. Tu si připravíte následovně: půlku mrkve očistěte a pomocí škrabky nakrájejte na tenké proužky. Přidejte cukr o stejné váze jako mrkev, lžíci vody a lžíci citronové šťávy. Nechte povařit na mírném plamenu, dokud sirup nezhoustne a mrkev nezesklovatí.