Vánoce jsou časem klidu, pohody a rodinného souznění. A také tradic, které se promítají i do skladby štědrovečerního menu. Typická rybí polévka, bramborový salát a cukroví nesmí o Vánocích chybět, to nikterak nezpochybňujeme. Jenže co když vás nečeká jen jedna štědrovečerní hostina? Co když Vánoce slavíte doma s partnerem, pak znova s rodiči a prarodiči a do třetice ještě s rodinou partnera? To pak dáte království za cokoli jiného. Naštěstí existuje spousta slavnostních pokrmů, kterými můžete své vánoční svátky zpestřit a oprostit se tak na chvíli od tradičního kapra nebo řízku. Inspirovat se můžete naším vánočním menu, kterým pohostíte až čtyři osoby. 

Předkrm – játrová paštika

500 g kuřecích jater
2 červené cibule
4 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
6 kuliček nového koření
300 ml vermutu či sladkého dezertního vína
sůl, pepř
200 g másla
100 g anglické slaniny

Kuřecí játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Na lžíci másla osmahněte cibuli a česnek. Jakmile zezlátnou, přidejte játra a nechte je zatáhnout. Zalijte je vínem (já zvolila ořechový vermut od belgické značky Kiss My, ale dobře poslouží i jiný sladší vermut nebo dezertní víno), přidejte tymián a nové koření a nechte povařit přibližně 15 minut, aby se víno zredukovalo na třetinu svého objemu. Odstavte z plotny a vmíchejte změklé a na kostky nakrájené máslo. Jakmile se rozpustí, přendejte do mixéru a rozmixujte v hladkou jemnou hmotu. Misku, do níž rozmixovanou paštiku přelijete, vyložte plátky slaniny a konce nechte přečnívat. Do misky na slaninu nalijte paštiku a uzavřete přečnívající slaninou. Nechte uležet v lednici do druhého dne. Před podáváním paštiku vyklopte z misky, ozdobte brusinkami a podávejte s pečivem. 

Polévka z dýně a pečených kaštanů

1 dýně Sweet Dumpling
700 g kaštanů
1 cibule
1 lžíce másla
750 ml zeleninového vývaru
330 ml smetany ke šlehání
1 lžička tymiánové harissy 
hrst hladkolisté petrželky
sůl, pepř
2 žampiony portobello

Slupku kaštanů nožem nařízněte do kříže, aby se vám po upečení lépe loupaly. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 20 minut, aby se slupka otevřela. Po vychladnutí kaštany vyloupejte. Dýni zbavte semínek a slupky a nakrájejte ji na kousky, stejně tak oloupejte a nakrájejte cibuli. Na másle osmahněte cibuli a přidejte dýni. Opečte ji a po pár minutách zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně není měkká. Poté přihoďte vyloupané kaštany a ještě chvíli povařte. Stáhněte z plotny a rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Poté do polévky přimíchejte smetanu, část nadrobno nakrájené hladkolisté petržele a dochuťte harissou, solí a pepřem. Před podáváním polévku ještě prohřejte a zároveň si v kuchyňském robotu nasekejte žampiony se zbytkem petrželky. Na kousku másla opečte. Z žampionové směsi pak pomocí dvou lžic vytvořte noky, kterými ozdobíte polévku. Přidejte krutony a můžete podávat. 

Hlavní chod – risottová bábovka s platýsem

500 g rýže na risotto
1 lžíce másla
1 šalotka
500 ml zeleninového vývaru
200 g nastrouhaného parmazánu
8 filet z platýse bez kůže
sůl, pepř
olej
čerstvá pomerančová a citronová kůra

Omáčka

70 g másla
50 g hladké mouky
1 lžička muškátového oříšku
200 ml smetany
200 ml prosecca
200 ml zeleninového vývaru

Troubu předehřejte na 200 °C a nachystejte si formu na bábovku, kterou vytřete olejem. Pokud nemáte silikonovou formu a obáváte se, aby se vám ryba nepřichytila, vyložte bábovku nejprve alobalem a až poté vytřete olejem. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Na velké pánvi rozpusťte lžíci másla a osmahněte šalotku. Jakmile změkne, přidejte rýži. Za stálého míchání ji opékejte 2-3 minuty, aby zesklovatěla. Poté přidejte naběračku vývaru a osolte. Míchejte a jakmile se všechen vývar vstřebá, přilijte další naběračku. Pokračujte stále dokola, dokud rýže nezbělá a nezměkne. Zároveň si však musí zachovat mírnou pevnost na skus. Trvá to zhruba 15 minut. Poté rýži odstavte, přidejte parmazán a pepř a promíchejte. 

V hrnci si rozehřejte máslo a jakmile bude rozpuštěné, smíchejte ho s moukou, aby vznikla jíška. Za stálého míchání přidejte ostatní ingredience a nechte povařit, aby vám vznikla středně hustá omáčka. 

Bábovkovou formu vyložte syrovými rybími filety, které osolte a opepřete. Pak do formy postupně napěchujte risotto a pravidelně ho prolévejte vinnou omáčkou. Na závěr přečnívající rybu ohněte dovnitř a dejte do trouby. Pečte 20-25 minut, aby risotto ztuhlo. Upečenou bábovku vytáhněte, nechte chvíli odpočinout a pak vyklopte na talíř. Před servírováním ozdobte pomerančovou a citronovou kůrou nakrájenou na proužky a přelijte zbytkem omáčky z prosecca. 

Dezert – ořechové kostky obalované v čokoládě, rumu a kokosu

2 vejce
100 g cukru
75 g másla
75 g mletých vlašských ořechů
250 g polohrubé mouky
150 ml mléka
½ kypřicího prášku do pečiva

Poleva

100 g másla
100 g hořké čokolády
50 ml rumu
100 g strouhaného kokosu
1 vanilkový cukr

Oddělte žloutky a bílky, ze kterých ušleháte pevný sníh. Žloutky rozmíchejte s cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Poté přidejte ořechy, polovinu mouky a mléka a promíchejte. Přidejte zbytek mouky, mléka, prášek do pečiva a opět vše smíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto vlijte na plech vymazaný olejem a vysypaný hrubou moukou. Dejte péct na 200 °C zhruba 15 minut – korpus musí zezlátnout a těsto by nemělo ulpívat na špejli, kterou můžete upečení zkontrolovat. Po upečení nechte vychladnout a nakrájejte na kostky. 

Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s čokoládou, přilijte rum a promíchejte. Do polevy namočte jednotlivé kostky a následně obalte ve směsi kokosu a vanilkového cukru. Dejte ztuhnout do lednice. 

Vánoční punč

300 ml ananasového džusu
300 ml brusinkové limonády
1 lžička mandlového extraktu
250 ml prosecca
200 ml ochucené vodky
1 limetka
1 citron
ovoce 
led

Připravte si mísu na punč a dejte do ní led. Nalijte džus, limonádu, mandlový extrakt, vodku (ideálně brusinkovou, ale fantazii se meze nekladou) a prosecco a promíchejte. Přidejte ovoce dle chuti nakrájené na kousky a plátky citronu a limetky.