- Reklama -

Valentýn – den, kdy se vyznává láska, je po roce opět tady. Aby si mohly zamilované páry vyjádřit náklonnost, v květinářství, cukrárnách a restauracích se celý den dveře netrhnou. Věděli jste, že romantickou večeři plánuje až třetina Čechů, kteří za ni v průměru utratí 700 Kč?

Kdo ví, možná se den svatého Valentýna slaví proto, že je zima tak dlouhá a zamilovaný svátek ji alespoň trochu roztříští. Jedni tvrdí, že je to marketingový tah, druzí se radují z přijímání či darování drobných pozorností. Ačkoliv většina lidí ví, že datum 14. února připadá na den popravy sv. Valentina, katolického kněze a biskupa tajně oddávajícího zamilované páry, v mnoha zemích si tento den připomínají různými způsoby.

Ve Francii jsou ženy obdarovávány valentýnkami, v Japonsku se naopak nechávají hýčkat muži a na Filipínách se pořádají hromadné svatby. Užijte si tento den a připravte sladký bar s HARIBO srdíčky. Příprava malinových cupcakes, lahodných sušenek, ani čokoládových lanýžů vám tak nezabere příliš času.

MALINOVÉ MINI CUPCAKES

Ingredience na těsto:
+ 150 g hladké mouky
+ 100 g mandlové mouky
+ 110 g másla
+ 130 g krystalového cukru
+ 8 g kypřícího prášku
+ 3 vejce
+ špetka soli
+ 150 g malin

Ingredience na krém:
+ 200 g másla
+ 80 g moučkového cukru
+ 250 g mascarpone
+ 100 g bílé čokolády
+ HARIBO srdíčka na ozdobu

Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Poté ho utřete s cukrem do pěny. Přidejte vejce a opět ušlehejte do pěny. Přisypte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, sůl a znovu vyšlehejte. Rozkrájejte maliny na poloviny a ručně je vmíchejte do hotového těsta. Vyložte plech košíčky a naplňte je zhruba z 2/3 pomocí lžíce. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu. Nechte si rozpustit bílou čokoládu na krém. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny. Přidejte mascarpone a jemně zašlehejte. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte bílou čokoládu vystydlou na pokojovou teplotu a jemně vyšlehejte. Barvu krému dolaďte libovolně pomocí gelových barev. Připravený krém naneste na cupcakes cukrářskou špičkou a ozdobte HARIBO srdíčky.

Tipy: Pro zjemnění chuti cupcakes lze mandlovou mouku více rozdrtit v domácím mixéru. Používejte ingredience stejné pokojové teploty, jinak hrozí, že se těsto srazí (pokud se tak stane, nechte těsto odležet, aby se teplota jednotlivých ingrediencí sjednotila, vyšlehejte a pokračujte dál).

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

Ingredience:
+ 100 g smetany
+ 40 g másla
+ 250 g kvalitní hořké čokolády
+ špetka soli
+ 100 g malin
+ 40 g cukru
+ HARIBO srdíčka
+ sušené maliny na ozdobu

Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout. Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny. Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout. Po ztuhnutí naberte na lžíci požadované množství hmoty a obalte ji HARIBO srdíčky, položte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.

MANDLOVÉ SUŠENKY

Ingredience:
+ 250 g másla
+ 300 g hladké mouky
+ 100 g mandlové mouky
+ 180 g moučkového cukru
+ špetka sušené vanilky
+ 1 vejce
+ 1 žloutek
+ 1 bílek na potření
+ cukrová potahovací hmota či marcipán
+ prachové cukrářské barvy
+ HARIBO srdíčka na ozdobu

V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici. Následně těsto vyválejte na pomoučené ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vyjmutí z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce, a nakonec kapkou vody přilepte HARIBO srdíčko.