Italská škola vaření Laboratorio připravila kuchařskou novinku Rum na talíři. Po úspěchu kurzů Men in the kitchen a Ladies with cocktails in the kitchen v režii Martina Kortuse a Petra Kymly připravila tato dvojice další kurz, tentokrát zaměřený na jeden z nejpopulárnějších destilátů
dneška – rum.

Základem kurzů vaření jsou samozřejmě pokrmy, ale pokud se doplní o skvělé nápoje, požitek se znásobí. A tak bylo každé z připravovaných jídel doplněno koktejly z rumu, případně napárováno s rumem samotným. Přičemž nechyběl ani stručný úvod do světa rumů – Petr Kymla vysvětlil rozdíly mezi jednotlivými rumy a způsoby jejich výroby. Každý chod byl párován s jiným typem rumu, abychom mohli poznat pestrost tohoto destilátu ze třtiny.

Po seznámení se s rumy bylo na čase se přesunout k indukčním deskám a pustit se do vaření. Jako předkrm jsme si připravili krevety s chilli a limetou. Očištěné krevety jsme marinovali ve směsi ze sezamového oleje, česneku, chilli a limety. Zatímco do sebe krevety nasávaly chutě, Martin Kortus nám vysvětlil, jak mořské plody připravovat.

Věděli jste například, že krevety by se neměly restovat déle než minutu? Pokud je budete smažit déle, ztratí svou křehkost a budou gumové a těžko poživatelné. Jakmile jsme krevety zprudka osmahli, smíchali jsme je s koriandrem a bylo možné servírovat. Předkrm doprovázelo Daiquiri na bázi agricole rumu Trois Rivières, který se vyznačuje šťavnatou a výraznou chutí cukrové třtiny. Dohromady se jednalo o naprostou delikatesu a za sebe musím říci, že další chody tuto kombinaci nedokázaly překonat.

Druhým pokrmem byl krůtí salát s mátou a koriandrem. Tento recept si Martin Kortus vypůjčil od Kamily Rundusové. Drobně nakrájené krůtí maso se smísí s rybí omáčkou, červenou cibulí, bylinkami a hojně se zalije limetovou šťávou. Celá směs se smíchá s ledovým salátem a servíruje v jednotlivých salátových listech. K salátu jsme dostali koktejl Old Fashioned na bázi rumu Diplomático Mantuano, který je sušší a pro tento typ koktejlu naprosto ideální.

Po salátu přišel čas na pořádný steak. Hovězí maso, konkrétně z vysokého roštěnce, Martin Kortus očistil a rozdělil na jednotlivé steaky, které jsme opekli na pánvi. Druhou možností, jak připravit steak, je nechat jej na pánvi jen zatáhnout a dopéct v troubě. K steaku jsme si připravili pepřovou omáčku s rumem Angostura 1919 a restovanou brokolici. Ačkoli fazolové lusky, které doprovází steak v kurzu Men in the kitchen, mě nadchly, k brokolici zůstává můj vztah poněkud rezervovaný (mírně řečeno).

Po steaku byla většina účastníků už celkem zmožena, bylo však nutné zatnout zuby a postavit se čelem k dezertu. Tím byl flambovaný ananas v medové krustě. K flambování se odhodlal jen málokdo, většina si nechala pomoct od asistenta, který se nám spolu s Martinem Kortusem po celý kurz věnoval. Je pravda, že nikomu z nás by plamen asi nevyšlehl tak vysoko jako jemu. Zkaramelizovaný a oflambovaný ananas se servíroval ještě teplý s trochou rozdrcených mandlových sušenek. Sladkou tečku ještě zvýraznil rum Zacapa, v jehož konzumaci je Česko první na světě.

Co se kombinací týče, nejvíce mě bavil kurz Men in the kitchen, Rum na talíři si mě však získal tím, že jsme si sami připravili všechna jídla. U předchozích dvou kurzů se našel jeden nebo dva pokrmy, které připravoval Martin Kortus v rámci urychlení práce jen na ukázku. Jsem proto ráda, že nyní byla příležitost si vše opravdu zkusit a osahat. Pokud jste příznivci dobrého jídla a pití a chcete se vytáhnout před známými, rozhodně byste měli jeden z kurzů vyzkoušet. A pokud už jste byli na všech třech, nezoufejte. Můžu prozradit, že Martin Kortus s Petrem Kymlou chystají další novinku.